Mistä seuraa yksinäiselle?

Omaterapeutti

Mistä seuraa yksinäiselle?

Tällä palstalla ratkaisukeskeinen terapeuttimme Eve Vaasmaa vastaa lukijoiden mieltä painaviin kysymyksiin.

JULKAISTU 26.8.2020 | TEKSTI Oma Aika

Lukijan kysymys:

Tunnen itseni tarpeettomaksi ja hylätyksi. Ystävilläni on perheet ja paljon tekemistä. Heidän kalenterinsa täyttyvät lastenlasten kuskauksista, perhetapaamisista, yhteisistä lomista.

Kun joskus harvoin tapaamme, saan kuulla vain, kuinka taas joutuu ottamaan 3-vuotiaan yökylään tai lähtemään katsomaan lapsen tanssiesitystä. Näitä harvoja tapaamisiakin siirrellään useampaan kertaan. He tokaisevat usein tavatessamme, että kyllä sinun kelpaa, kun saat itse säädellä omaa aikaasi ja nauttia rauhasta. Samoin saan huomauttelua siitä, kuinka hienoa on, kun voi käyttää itseensä kaikki rahansa.

Miten täytän vapaa-aikani nyt ja puhumattakaan sitten, kun en ole enää työelämässä? Teen vielä osa-aikatyötä, mutta vapaa-aikaa jää jo todella paljon. Yksin tapahtumiin meneminen tuntuu raskaalta ja pelottavalta.

Lisse, Porvoo

Terapeutin vastaus:

Hei Lisse,

Suomessa on 1,2 miljoonaa yhden henkilön taloutta eli et varmasti ole yksin ongelmasi kanssa. Toki heistä monella on lapsia, mutta kuitenkin elelevät itsekseen. Monien lapsiperheiden vanhemmat ovat kiireisiä ja on pelastus, että vanhempi polvi pystyy tarjoamaan apuaan. Valitettavasti isovanhemmat myös hieman yli-innokkaasti tarjoutuvat avuksi ja voivat olla oikeasti väsyneitä auttamiseen. Siitä kateus vapauttasi kohtaan voi johtua ja olla aitoa.

Läheisimmälle ystävälle voisit varmaan asiasta puhua ja myös rohkaista ystävää ottamaan reippaasti omaa aikaa eikä vastata myöntävästi jokaiseen avunpyyntöön. Joskus isovanhempien on vaikeata kieltäytyä lastensa pyynnöistä, vaikka eivät aina jaksaisikaan auttaa.

Voitte keskustella siitä näkökulmasta, että kaikki tarvitsevat omaa aikuisten tekemistä ja harrastamista ikäistensä seurassa.

Omalta osaltasi voisit siedättää itseäsi vaikka ensin käymällä yksin elokuvissa.

Varsinkin päivänäytöksissä käy paljon naisia itsekseen eikä se herätä mitään kummastusta.

Nykyään myös teatteriin voi hyvin mennä ilman seuraa. Kannattaa myös kokeilla esimerkiksi lounaalla käyntiä itsekseen. Voit ottaa mukaan kirjan tai iltapäivälehden, jos yksin istuminen on hankalaa. Erilaisista näyttelyistä nauttiminen omassa rauhassa voi jopa antaa enemmän.

Kysymyksestäsi ei ilmene oletko kokeillut vapaaehtoistyötä. Sitä on runsaasti tarjolla ja on omasta mielenkiinnon kohteista kiinni, mihin ryhtyy. Se on arvokasta työtä, jossa tapaa helposti samanhenkisiä ihmisiä. Vapaaehtoistyö antaa muutenkin merkityksellisyyttä elämään.

Kannattaa myös tutustua oman paikkakunnan liikunta- ja harrastustoimintaan.

Et kerro minkälaisia työkavereita sinulla ja onko teillä jotain yhteistä vapaa-ajan viettotapaa. Jos joku heistä olisi mielestäsi kivaa seuraa, niin kannattaa kysäistä sieltäkin.

Netistä löytyy erilaisia aluekohtaisia ystävänhakupalvelujakin, jos ei ihan deittailua halua aloittaa.

Toivottavasti loppukesä tuo muutosta ystävän kaipuuseesi ja löydät jonkun sielun sisaren, jonka kanssa voitte yhdessä tehdä jotain mukavaa ja näin tutustua ja jopa ystävystyä.

Lue muita Even vastauksia lukijoiden kysymyksiin täältä.

KYSY EVELTÄ
Oma Aika -lehti
Ilmalankatu 2c
00240 Helsinki

tai

eve.vaasmaa@exento.fi