Mistä kipeä polvi kertoo?

HyvinvointiTerveys

Mistä kipeä polvi kertoo?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Mistä kipeä polvi kertoo?

Polvikipu voi kieliä nivelrikosta tai olla seurausta vanhasta rasitusvammasta.

Teksti Anu Vallinkoski

Kuva Fotolia

Polvet ovat ihmiskehossa painon vartijana. Erityisen tärkeä on sarananivel, joka kantaa seistessä ja kävellessä kehon painoa ja joutuu siten kovalle rasitukselle.

Ensimmäisenä kuormitus alkaa näkyä yleensä polven nivelpinnoissa. Niitä on kolme: kaksi kantavaa päänivelpintaa sijaitsevat reisiluun ja sääriluun välissä ja kolmas polvilumpion päällä. Se liikkuu kävellessä edestakaisin reisiluun urassa.

Kaikkia nivelpintoja verhoaa ohut rustokerros. Sileä rusto ja polvessa oleva nivelneste vähentävät kitkaa, jolloin nivelpinnat liukuvat hyvin liikkuessa.

Kuormitus ja kuluminen voivat näkyä myös kantavien nivelpintojen reunoilla sijaitsevissa nivelkierukoissa. Nämä puolikuun muotoiset kierukat tukevoittavat polvea ja toimivat liikkuessa ikään kuin iskunvaimentimina.

Tukevuutta polveen tuovat myös nivelsiteet: etu- ja takaristisiteet sekä sisemmät ja ulommat sivusiteet. Siteet voivat vahingoittua äkillisissä tapaturmissa.

Lue myös: Nivelvaivoja voi lievittää kotikonstein

Nivelrikko

Nivelrikko eli nivelen päällä olevan rustopinnan kuluminen alkaa vähitellen yleistyä 50-vuotiaasta lähtien. Se on varttuneiden tavallisin polvivaiva. Etenkin alle 45-vuotiailla nivelrikko on hyvin harvinainen ilman tapaturmaa.

Naisilla se on jonkin verran yleisempi kuin miehillä. 75–85-vuotiaista naisista 32 prosentilla on polven nivelrikko ja miehistä 15 prosentilla.

– Etenkin alkuvaiheessa nivelrikko voi olla täysin oireeton. Ensimmäisiä nivelrikon merkkejä on kipu. Tavallista on, että kipuilu alkaa polven sisäsyrjältä, sillä siellä rustopinta usein kuluu ensimmäisenä, selittää osastonlääkäri, ortopedi Markus Parkkinen Töölön sairaalasta.

Aluksi kipu tuntuu rasituksessa: kävellessä, juostessa tai hyppiessä. Tyypillistä on, että alkuvaiheessa kipu aaltoilee. Välillä kipu voimistuu ja sitten taas hellittää. Nivelrikon edetessä yö- ja lepokivut yleistyvät. Välillä voi tuntua, että polvi pettää alta kivun vuoksi.

Tavallinen oire on myös tunne polven lukkiutumisesta. Pitkälle edenneessä nivelrikossa polvi on usein jäykkä. Polven liikkuvuuden vaikeutuminen johtuu siitä, etteivät nivelet liu’u sujuvasti kuluneilla rustopinnoilla.

Polveen kertyvä neste ja paineen tunne voivat kertoa nivelrikosta. Usein nivelrikkokipu alkaa pienestä nitkahduksesta tai horjahduksesta. Lääkärin pakeille on syytä hakeutua, jos polvi kipuilee ilman selvää syytä eikä kipu hellitä muutaman viikon kuluessa.

Parkkisen mukaan nivelrikon syitä ei täysin tunneta. Nivelrikolle voivat altistaa ikä, ylipaino, tapaturmat ja toisaalta raskas fyysinen työ sekä polvia kuormittavat urheilulajit, kuten jalkapallo tai rugby. Myös perimällä ja aikaisemmilla polven vammoilla voi olla vaikutusta nivelrikon syntyyn.

Lue myös: Vältä nivelrikko elintavoilla – 10 vinkkiä

Nivelkierukan rappeuma ja repeämä

Nivelkierukan rappeuma tai repeämä, joka on syntynyt vähitellen ilman äkillistä tapaturmaa, yleistyy niin ikään iän myötä. Joka toisella yli 70-vuotiaalla potilaalla esiintyy magneettikuvauksissa näkyviä nivelkierukan rappeuma- tai repeämämuutoksia. Nivelkierukan rappeuma on merkki alkavasta kulumasta polvessa, ja oireet ovat usein samankaltaiset kuin nivelrikossa.

Juoksijan ja hyppäjän polvi

Rasitusvammat, kuten juoksijan polvi ja hyppääjän polvi ovat etupäässä alle 50-vuotiaiden vaivoja, mutta niitä esiintyy myös varttuneilla. Juoksijan polvi äityy kivulloiseksi rasituksessa tai rasituksen jälkeen, mutta oireet helpottavat levossa. Kipu tuntuu polven ulkosivulla. Se johtuu ärsytyksestä, joka syntyy, kun suoliluu-sääriside hankaa liikkuessa reisiluuhun.

Juoksijan polvelle voivat altistaa länkisäärisyys, vääränlaiset juoksukengät tai juokseminen epätasaisella tai kovalla alustalla.

Hyppääjän polvi puolestaan tarkoittaa polvilumpion jänteen rasitustulehdusta. Se syntyy yleensä urheilulajeista, joissa joutuu ponnistamaan polvillaan. Kipu tuntuu polvilumpion jänteessä.

Tapaturmat

Äkillisissä tapaturmissa syntyneet vammat ovat varttuneilla melko harvinaisia murtumia lukuun ottamatta. Paikallisia rustovaurioita voi syntyä esimerkiksi polven vääntyessä. Samoin tapaturmien yhteydessä nivelsiteet tai nivelkierukat saattavat revetä.

Nestettä polvessa

Nesteen kerääntyminen polveen on yleensä oire jostain polven sisäisestä vaivasta. Polveen alkaa kertyä nestettä, kun se jostain syystä ärtyy. Esimerkiksi nivelrikko, nivelreuma tai nivelkierukan rappeuma voivat aiheuttaa nesteilyä. Tavallisesti neste kerääntyy polvinivelen lisäksi myös polven takaosaan, jolloin puhutaan niin sanotusta Bakerin kystasta.

Lue myös:

”Tekonivelleikkaus poisti kivut”

Tekonivelleikkaus on viimeinen vaihtoehto

Miten välilevyn pullistumaa ja muita selkävaivoja pitäisi hoitaa?