Miltä kilpirauhasen vajaatoiminta tuntuu?

Terveys

Miltä kilpirauhasen vajaatoiminta tuntuu?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Miltä kilpirauhasen vajaatoiminta tuntuu?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa voi olla vaikea tunnistaa.

Teksti Sami Takala

Kuva Fotolia

”Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta todennäköisesti aina. Nukuin ulkona lastenvaunuissa, kun radioaktiivinen pilvi pyyhkäisi kotikuntani yli Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen keväällä 1986. Sairaus todettiin kuitenkin vasta vuonna 2006.

Olin 19-vuotias, kun kuukautisiin tuli parin kuukauden tauko. Olin väsynyt, lihoin ja mieliala heitteli. Tein raskaustestin, mutta tulos oli negatiivinen. Lääkäri diagnosoi kilpirauhasen vajaatoiminnan verikokeen jälkeen. Hän osasi testata kilpirauhasarvoni mainitsemieni oireiden perusteella.

Nyt painotan itse kaikille, jotka epäilevät kilpirauhasen vajaatoimintaa, että pyytäisivät lääkäriä tarkistuttamaan kilpirauhasarvot. Kun sairaus on tiedossa ja lääkitys kohdillaan, oireita ei ole. Syön Thyroxinia päivittäin ja käyn terveyskeskuksessa kontrollissa vuosittain.

Hormonisairauden kanssa tulee välttää tiettyjä ruoka-aineita, kuten soijaa. Myös esimerkiksi merilevän käyttöä on säännösteltävä. Kosmetologi ei halua tehdä kilpirauhaspotilaalle merilevää sisältäviä kasvohoitoja, ja sitä sisältävää sushia on lääkäri kehottanut nauttimaan kohtuudella.

Jos mielialani laskee merkittävästi, tiedän käydä tarkistuttamassa kilpirauhasarvoni, ennen kuin alan epäillä masennusta.”

Nainen, 31

Lue kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan oireista ja hoidoista 3.5. ilmestyvästä Oma Aika -lehdestä.

Lue myös:

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat masennusoireita

Näin ikä sekoittaa miehen hormonitasapainon

Ohenevatko hiuksesi – testaa kaljuunnutko