Millaisia elämänohjeita lapsenlapsille pitäisi jättää?

Tunteet

Millaisia elämänohjeita lapsenlapsille pitäisi jättää?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Millaisia elämänohjeita lapsenlapsille pitäisi jättää?

Aineellista perintöä tärkeämpää voi olla se, millaisen henkisen perinnön jälkipolvilleen jättää. Vappu Taipale kertoo, millaisia arvoja ja taitoja hän haluaaa välittää.

Teksti Anu Vallinkoski

Kuva Mari Lahti

Oi ei, eihän semmoista voi tiivistää, huudahtaa Vappu Taipale, kun häneltä kysyy, millaisen elämänohjeen hän haluaisi seitsemälle lapsenlapselleen antaa.

Hän tähdentää, että isovanhempien ajatukset, arvot ja opit välittyvät jälkipolville parhaiten yhteisessä arjessa, yhdessä puuhastellessa ja jutellessa. Saarnoihin ja sanoihin ei välttämättä edes pysty tärkeimpiä asioita sovittamaan.

Ne tärkeimmät, rakkaus ja välittäminen, pitää kokea itse.

Vaikeita kysymyksiä

Vappu on päässyt keskustelemaan elämän peruskysymyksistä lasten kanssa mitä yllättävimmissä tilanteissa. Seksi ja kuolema saattavat alkaa askarruttaa vaikkapa kurahousuja puettaessa.

– Välillä kysymykset ovat niin vaikeita, etten osaa vastata. Parhaani mukaan kuitenkin yritän, hän kertoo.

Lasten kasvaessa kysymykset muuttuvat. Isovanhempien kanssa käydyt keskustelut voivat olla etenkin teini-ikäisille hyvin tärkeitä. Vappu on huomannut, että joistain asioista nuoren on helpompi kertoa isovanhemmilleen kuin omille vanhemmilleen.

Jos emme itse ymmärrä juuriemme merkitystä, eivät sitä käsitä muutkaan.

Arvokkaat muistot

Vappu tapaa seitsemää lastenlastaan harvakseltaan, sillä nämä asuvat New Yorkissa, Tukholmassa ja Pirkkalassa. Kesät suku viettää yhdessä mökillä Vaasassa.

Vaasaan juontavat myös Vapun suvun juuret. Hänen omat isovanhempansa olivat Etelä-Pohjanmaalla hieman outoja lintuja, Suomen ensimmäisiä työväenliikkeen aktiiveja.

Vappu kertoo mielellään lastenlapsilleen suvun tarinaa. Dramaattisia käänteitä ei sen vaiheista

puutu. Vapun omaan lapsuuteen jätti varjonsa isän kaatuminen sodassa. Tämä ei ehtinyt nähdä tytärtään.

– Olen kannustanut muitakin isovanhempia muistelemaan. Jos emme itse ymmärrä juuriemme merkitystä, eivät sitä käsitä muutkaan. Tarinat kannattaa kerätä ajoissa talteen.

Lue myös: Maria Romantschuk, 59: ”Potkut opettivat, ettei saa ikinä luovuttaa”

Lahjaksi lukemista

Omilta isovanhemmiltaan Vappu oppi säästäväisen elämäntavan sekä sen, miten tärkeää on tehdä työtä yhteisen edun eteen.

– Samanlaista elämänasennetta toivon välittäväni myös omille lastenlapsilleni.

Yksi osoitus säästeliäästä elämäntavasta on Vapun lahjapolitiikka. Taipaleiden lastenlapset osaavat jo odottaa, että mumman ja vaarin paketissa on aina luettavaa.

– Kirjojen kautta avautuu aivan uudenlainen avaruus. Sitä haluan jakaa. Tavaraa nykypäivän lapsilla on jo aivan tarpeeksi, liikaakin. Sängyssä voi olla niin paljon pehmoleluja, että lapsi ei meinaa sekaan mahtua..

Lue myös:

Näin Katja Kettu oppi ottamaan kunnian ja vaatimaan rahaa

Heli Vaaranen: ”Avioerossa pitää tehdä rauha”

Kuinka olla isovanhempi eri-ikäisille lastenlapsille?