Mikrosäästöä syntyy vaivihkaa

Oma Talous

Mikrosäästöä syntyy vaivihkaa

Mikrosäästäjä kerryttää vähitellen rahaa säästöön tai sijoitettavaksi. S-Pankin varallisuudenhoidon tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila kertoo mikrosäästämisen periaatteet.

JULKAISTU 18.6.2020 | TEKSTI Tiina Torppa | KUVAT Adobe

1.  Maksaessasi säästät

Mikrosäästäminen on pienten summien säästämistä osana arjen rahankäyttöä. Tavallinen tapa on, että korttiostos toisensa jälkeen kerryttää rahaa säästöön. Summa ohjautuu syrjään, ensin säästöön ja sitten sijoitettavaksi. Kaikki on automatisoitu. Mikrosäästäjä vain sopii korttiostoksensa päältä menevän summan, ja sitä voi halutessaan itse muuttaa. S-Pankilla säästö voi olla 50 sentistä 5 euroon. Nordean asiakas voi lisäksi pyöristää maksusummansa seuraavaan euroon. Joillakin pankeilla mikrosäästöä saa käteisnostostakin.Pankkien mikrosäästötuotteet ovat erinimisiä: OP:lla Säästölipas, Nordealla e-possu ja S-Pankilla Säästäjä. Kaikissa on sama periaate: pieni summa siirtyy säästöön tai sijoitettavaksi, kun asiakas maksaa käteiskortilla tai debit-toimintona. Säästäminen on siis huomaamatonta ja helppoa. 
 

2.  Aloita verkkopankissa tai lataa appi

Mikrosäästämisen aloitus ei vaadi pankissakäyntiä. Riittää, että on tili pankissa ja käteismaksukortti. Säästäminen on helppoa aloittaa.

Nordean e-possun saa suoraan Solo-verkkopankista. S-Pankin Säästäjä löytyy puolestaan S-kaupan ja S-pankin yhteisestä S-mobiilisovelluksesta.

Mikrosäästämistä mainostetaan helppoudella. S-pankki arvioi Säästäjä-palvelunsa käyttöönoton vievän noin seitsemän minuuttia. Siinä ajassa asiakas lataa sovelluksen ja valitsee itselleen sopivat sijoitukset. Asiakas vastaa kysymyksiin, paljonko tuottoa hän odottaa ja kuinka paljon hän on valmis kestämään tuoton vaihtelua eli riskiä. Lisäksi asiakas valitsee suunnittelemansa säästöajan.

Koronakriisi on muistuttanut kaikkia säästäjiä ja sijoittajia, että pitkä aika on sijoittajan paras ystävä.  Jos haluaa säästää lyhyen aikaa, pankit yleensä suosittelevat tilille säästämistä.

 

3.  Uudehko tapa säästää ja sijoittaa

Pankki tarjoaa mikrosäästäjälle joko säästämistä säästötilille tai sijoittamista rahastoihin, jotka painottuvat joko korkorahastoihin tai osakkeisiin. Pankit ovat tehneet asiakkailleen valmiita vaihtoehtoja sopivista säästökohteista mutta halutessaan säästäjä voi vielä muuttaa säästökohteitaan itsekin.

Suomeen mikrosäästämisen tuotteet tulivat muutamia vuosia sitten. Keväällä 2019 tuli voimaan EU:n PSD2-maksupalveludirektiivi. Sen ansiosta muutkin kuin pankit voivat anoa Finanssivalvonnalta lupaa kehittää mikrosäästämisen tuotteita kuluttajille. Ruotsissa onkin jo pankeista riippumaton tuote, Suomessa ei vielä ja koronan tulo tuskin edistää uusien vaihtoehtojen tuloa markkinoille.

 

4.  Maltilliset kulut

Mikrosäästämisessä kulut jäävät pienemmiksi kuin osakkeiden ostossa ja myynnissä. Toisaalta kulut ovat hieman enemmän kuin joissakin indeksirahastoissa.

S-Pankin Säästäjässä mikrosäästämisen kulut ovat noin 0,5 prosenttia, mikä tarkoittaa 50 senttiä 100 eurosta ja 5 euroa 1000 eurosta.

Kulu menee suoraan mikrosäästäjän rahaston arvosta, eikä erillisiä merkintä- tai lunastuspalkkioita veloiteta asiakkaalta. Uudet tilitkään eivät aiheuta uusia maksuja Debit-maksukortin haltijalle, ja S-Pankissa omat verkkopankkitunnukset ovat aina muutenkin maksuttomat.

 

5.  Sopii monille ihmiselle

Mikrosäästäminen sopii sille, jolla kuukausittaisen tasasumman säästäminen kangertelee. Tai mikrosäästäminen on käypä keino, kun tulot vaihtelevat, kuten monilla yrittäjillä. Jos sijoittaminen vaikuttaa vaikealta, mikrosäästäjänä pääsee helposti sijoittamaan.

Jos ihminen jo valmiiksi säästää tai sijoittaa, mikrosäästäminen voi tuoda yhden lisäkeinon.

Mikrosäästäminen ei silti sovi kaikkeen! Siinä ei voi säästää lapselle tai lapsenlapselle, sillä sovellus pitää aina ladata henkilökohtaisesti. Mutta pankeilla on lapsille säästämiseen tarjolla muita tuotteita.

Jos tahtoo oppia sijoittamisesta, mikrosäästäminen ei ole tehokas opettaja, koska kaikki on automatisoitu ja tehty helpoksi.

Lue myös: ”Näin säästät arjen euroista satasia vuodessa”

Lue myös: ”Näin myyt ja ostat asunnon”