Mikko Kuustonen: ”En halua ajaa kehoani äärirajoille”

HenkilötHyvinvointi

Mikko Kuustonen: ”En halua ajaa kehoani äärirajoille”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Mikko Kuustonen: ”En halua ajaa kehoani äärirajoille”

Mikko Kuustonen sanoo, että omista rajoista on tullut hänelle yhä tärkeämpiä. – Emme ole elämäkoneita. Jossain vaiheessa voi käydä niin, että pää ja kroppa ovat eri mieltä.

teksti Anna-Liisa Hämäläinen

kuvat Fabian Björk

Ajanhallinta on entistä tärkeämpää Mikko Kuustoselle. Siksi hän kieltäytyy myös mielenkiintoisista töistä.

Näin ei ole aina ollut. Freelancer-taiteilijan elämä kun ei ole määrätietoista yritystoimintaa vaan ajautumista työstä toiseen.

Arkisia huippuhetkiä ovat Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman työpalaverit.

– Ne kun voisi konseptoida: sen hulluuden, räksyttämisen ja nauramisen ja leikin, joka liikkuu älykkään ja alatyylin välillä. Kaikki tapahtuu hetkessä ja murtaa lukot. Liikutun siitä, että saan tehdä tällaista työtä, Mikko kertoo.

Lue myös: Milloin ajanhallinnasta tuli tärkein taitosi?

Terapia tuo hidasta viisautta

Mikolle on luontevaa etsiä asioista valoisia puolia. Silti hänen oma maailmansa voi olla äärimmäisen synkkä. Hän on kova kantamaan turhia murheita. Hän jää pohtimaan, missä on rikkonut ihmisiä vastaan, ja potee syyllisyyttä, ettei ole huomioinut muita paremmin.

– Kaipaan kepeämpää suhtautumista itseeni. Olen taipuvainen masennukseen ja joudun työskentelemään asian kanssa läpi elämäni.

Mikolle terapiassa käyminen on samanlainen asia kuin kuntosali tai lääkärintarkastus. Se kuuluu omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Silti hän yhä kuulee, etteivät ihmiset hae apua kriisitilanteissa, koska eiväthän he hulluja ole.

– Minulle terapiassa on sietämättömän hitaasti muotoutunut olennaista viisautta.

Alkoholinkäytön Mikko lopetti neljätoista vuotta sitten. Hän kävi myllyhoidon ja pitää sitä hyvänä. Hänestä on hassua, että alkoholittomuus olisi ihmeellinen asia.

– On selkeämpää olla ilman, vaikken usko, että elämänpiirini heilahtaisi, jos ottaisin lasillisen tai kaksi. En enää edes mieti sitä. Tunnistan itsessäni addiktiivisuuden. Toisille alkoholi sopii mainiosti, minulle huonosti.

Lue myös: Lemmikit edistävät hyvinvointia – ilmaista mindfullnesia ja terapiaa

Ei kehoa äärirajoille

Kunnostaan Mikko huolehtii, jotta ideat ja elämänilo eivät kärsisi. Yli viisikymppisenä lihaskunto ja aineenvaihdunta vaativat liikettä.

Kuntosalilla Mikko viihtyy yksin ja hiljaisuudessa. Se on samalla mielen treeniä. Hän on kokeillut myös pilatesta ja joogaretriittiä. Hän sanoo, ettei osaa joogata, mutta on oppinut tiedostamaan omaa hengitystään ja läsnäoloaan.

– En halua ajaa kehoani äärirajoille. Vihaan sitä, että minut laitetaan vaikeisiin asentoihin.

Aamuisin, kun hän katsoo itseään peilistä, hän miettii, että keho ja naama muuttuvat, mutta jonkinlainen lapsen sielu säilyy samana.

– Haluan pitää huolta siitä, mikä on elinvoimaista ja hyvää.

Lue myös:

Milloin treeni on ollut sinulle terapiaa? Tunnetut naiset vastaavat

Katariina Souri: ”Luotan vaistooni ja teen rohkeita ratkaisuja”

Koripalloa harrastava Kirsti, 70: ”Jos olen viikon liikkumatta, tulen kärttyisäksi”

Mikko Kuustonen pitää tärkeänä omaa ajanhallintaa ja fyysistä kuntoa. Muuten ei yli viisikymppisenä jaksa.