Meiju Suvas: ”Kaikkia ei voi miellyttää”

Henkilöt

Meiju Suvas: ”Kaikkia ei voi miellyttää”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Meiju Suvas: ”Kaikkia ei voi miellyttää”

Bilemusiikin kuningatar Meiju Suvas on pysynyt pinnalla vuosikymmenestä toiseen. Vaikka jalat olivat tukevasti maassa 1980-luvun hulluina vuosinakin, iästä on hyötyä. Kaikkia ei voi eikä tarvitse miellyttää.

Teksti Anu Virnes-Karjalainen

Kuvat Fabian Björk

Vaikka musiikki oli kuulunut Meiju Suvaksen, 58, elämään aina, hän ei uskaltanut toivoa laulamisesta leipätyötä vielä aikuisuuden kynnykselläkään. Lapsena hän soitti pianoa ja viulua ja esiintyi kaikissa koulun juhlissa. Kun kouluun perustettiin bändi, Meiju meni mukaan soittamaan rumpuja.

Musiikinopettajaäitinsä ja diplomi-insinööri-isänsä toiveesta Meiju kävi lukion jälkeen kauppaopiston. Tarkoituksena oli hankkia ”kunnon” ammatti.

Samaan aikaan Meiju keikkaili Frederikin taustalaulajana. Hän oli mukana Titanic-kappaleen euroviisukarsinnoissa, jossa taustoja lauloivat myös Kaija Koo ja Helena Lindgren.

Sitten ilmestyi ensimmäinen LP Meiju, joka myi kultaa ja platinaa. Yhteensä sitä myytiin 60 000 kappaletta – saman verran kuin Dannyn ja ArminTahdon olla sulle hellä -albumia kymmenen vuotta aiemmin. Viimeistään nyt laulaminen vei mennessään.

– Keikkoja riitti. 1980-luku oli hurjaa aikaa.

Joskus Meijua hirvitti mennä kauppaan, sillä oma naama oli aina jonkin lehden kyljessä ja otsikot toisinaan sensaatiohakuisia. Eniten häntä harmitti isoäitinsä puolesta, joka pahoitti usein mielensä.

– Vaikka uskon ihmisen hyvyyteen, joskus tuntui, että oltiin tarkoituksella ilkeitä.

Lue myös: Pauli Hanhiniemi: ”Selfiekulttuuri ja iholle tuleminen olivat liikaa”

Lavalle Matti Nykäsen kanssa

Omaa ikäänsä Meiju Suvas ei juuri ajattele. Julkisuuden suhteen siitä tosin on hyötyä.

– Olen kuin teflonia. Kaikkia ei kuitenkaan voi miellyttää. Somekeskusteluja en lue koskaan, enkä halua että niistä minulle kerrotaan, jos jotain ikävää on kirjoitettu.

Meijun mielestä jokainen saa puhua ja kirjoittaa, mitä huvittaa, jos se ihmistä helpottaa.

– Tarttumapintaa se ei minusta saa. Muut asiat ovat tärkeämpiä. Mutta jos läheisiäni solvataan, se onkin sitten jo toinen juttu.

Hän ei koe, että työtilaisuuksia olisi mennyt sivu suun nuoremmille. Tai jos on mennytkin, jotain muuta on tullut tilalle. Tanssikeikkojen lisäksi Meiju on vuosien varrella juontanut tv-ohjelmia, esiintynyt kesäteattereissa ja Teatteri Vantaassa, laulanut jazzia Storyvillessä, tehnyt räppivideon Teflon Brothersin kanssa ja vetänyt omaa ravintolan talk show’ta.

”1980-luku oli hurjaa aikaa.”

– Erilaiset jutut pitävät vireessä. Teen kaikki keikat täysillä ja heittäydyn innolla uuteen. Välillä liekki palaa pienemmällä, joskus roihuaa, mutta aina on ollut mukava lähteä töihin.

Tänä keväänä Meiju esiintyy Matti Nykäsen elämästä kertovassa Show Not! -revyyssä, jossa nimiroolia esittää Nykänen itse. Meiju esittää Matin ex-vaimoa Merviä ja itseään.

– Se rooli on kyllä enemmän fiktio-Meiju kuin tosielämän Meiju.

Lisäksi ensi syksynä on tulossa 35-vuotisjuhlakonsertti Vantaan viihdeorkesterin kanssa.

– Ison orkesterin kanssa esiintyminen on aina ollut yksi unelmistani.

Lue koko juttu Meiju Suvaksesta Omasta Ajasta 5/2017.

Lue myös:

Näitä asioita laulaja Saara Aalto ei aio enää pelätä

Laulaja Eini nuoruudestaan: ”Olin niin ujo, että punastuin nimeni sanomisesta”

Muusikko Iiro Rantala: ”En edes yritä olla cool”