Mauritius – paratiisisaari täynnä korallihiekkaa ja turkoosia vettä

KaukokohteetMatkat

Mauritius – paratiisisaari täynnä korallihiekkaa ja turkoosia vettä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Mauritius – paratiisisaari täynnä korallihiekkaa ja turkoosia vettä

Trooppisella saarella odottavat valkeat korallihiekkarannat ja kirkkaat vedet. Mauritiuksella kukoistavat myös ainutlaatuinen luonto ja omintakeinen kulttuuri. Tärkeintä on pysähtyä nautiskelemaan.

Teksti Mira Jalomies

Kuvat Peppe Mancuso

Mauritius

Tuskin voisi meri näyttää houkuttelevammalta!

Katamaraaniveneemme liukuu koralliriutan suojaamassa tyynessä laguunissa. Intian valtameri säihkyy kirkkaan akvamariinina.

Loikoilu auringossa veneen kannella sinisen taivaan alla, verkkainen kyyti ja veden tasainen loiske rentouttavat unen rajamaille. Kun raottelee silmiä, näkyy vieressä Mauritius, joka kohoaa eteläosastaan vihreiksi vuoriksi.

Lue myös: Budjettilomailijan unelma: Nämä ovat maailman viisi halvinta rantaa

Snorklailua kalaparvien keskellä

Kun tulee kuuma, pysähdymme riutan lähelle snorklailemaan keskelle värikkäitä kalaparvia, koralleja ja merihevosia. Kun tulee nälkä, kokki laittaa miekkakalafileet grilliin ja nostaa salaatit sekä roseeviinin pöytään.

Mauritiukselle on pitkä matka, mutta perillä puitteet ovat sellaiset, että kaikki matkustamisen vaivat unohtuvat. Saarihan sijaitseekin niin sivussa kaikesta. Réunionin naapurisaarelle on matkaa parisataa kilometriä, Madagaskarille liki tuhat.

Lue myös: Nämä ovat viisi maailman kalleinta rantaa

Hotellit lumoavat

Kenties joutenoloon yllyttävä tunnelma syntyy valkoisista korallihiekkarannoista, jotka reunustavat saarta miltei joka puolelta. Tai lempeän lämpimästä tropiikin ilmasta, joka ei tunnu iholla miltään.

Ehkä syynä ovat hotellit. Mauritius on suosittu häämatkojen ja ylellisten lepolomien kohde, jossa monen tulijan tarkoituksena on lähinnä hemmotella itseään.

Tasokasta ja ylellistä majoitusta on valtavasti. Sellainen on esimerkiksi saaren etelärannalla sijaitseva Shanti Maurice, jonka tunnelma on seesteinen ja väljä, vaikka huoneet ja huvilat ovat täysiä. Sen nimikin merkitsee rauhaa.

Lue myös: Karibian-risteily tarjoaa ainutkertaisia elämyksiä – laihdutuspaikka se ei kuitenkaan ole

Yltäkylläistä joutenoloa

Mauritiuksella voi lepolomaan ujuttaa muutakin puuhaa kuin yltäkylläisiä aamiaisia ja pitkiä illallisia hotellien eri ravintoloissa. Aamulla voi herätä joogatunnille ja iltapäivällä vetäytyä kylpylään rentoutumaan.

Monissa hotelleissa on vesijumppia, venyttelyjä ja pyöräretkiä. Voi pelata tennistä ja golfia. Kajakkeja ja sup-lautoja lainataan, ja veneet vievät riutan luo sukeltamaan ja snorklaamaan.

Mutta eikö silti ole vähän sääli matkustaa näin kauas ja olla tutustumatta paremmin kohteeseen? Niinpä me vuokraamme auton.

Lue myös: 5 syytä kokea lumoava Barbados

Vaikutteita ympäri maailmaa

Välimatkat ovat saarella lyhyenlaisia, mutta monet tiet ovat kapeita ja hitaita. Välillä matkantekoa hidastavat sokeriruo’oilla lastatut rekat tai niiden kuormat, jotka ovat levinneet pitkin tietä.

1600-luvulla saarelle asettuneet hollantilaiset toivat sokeriruokopellot tullessaan. Myöhemmin saapuneet ranskalaiset jättivät jälkeensä kielen, joka elää yhä paikkojen nimissä ja kreolikielessä. Brittien ”ansiota” ovat vasemmanpuoleinen liikenne ja maan yleiskieli englanti.

Mauritiuksella ei silti kuvittele olevansa Euroopassa. Ihmisten ihonväristä ja kasvonpiirteistä huomaa, että monien juuret ovat Intiassa ja Afrikassa. Värikkäät hindutemppelit koristavat kyliä ja pikkukaupunkeja, ja seassa on moskeijoita ja kirkkoja.

Mauritius

Luonto on nähtävyys

Monet Mauritiuksen nähtävyyksistä liittyvät jollakin tavalla luontoon. Saaren pohjoispuolen Pamplemoussesin kasvitieteellisen puutarhan sanotaan olevan maan suosituimpia käyntikohteita, mutta sen pitkät puistokäytävät ovat liki autioita.

Puistossa on saaren puiden ja kasvien lisäksi lajeja eri puolilta maailmaa. Kaunein paikka on sinivalkoisena ja hennon violettina kukkiva lootuslampi. Kiehtova on myös allas, jossa kasvavat Amazonilta kotoisin olevat valtavat vesililjat.

Lue myös: Vietnamin helmet – nämä 7 elämystä on jokaisen koettava

Säilynyttä sademetsää

Toisena päivänä suuntaamme vastakkaiseen suuntaan, saaren eteläosiin, kukkulaiselle ja vuoristoiselle seudulle, josta osa on Black River Gorgesin kansallispuistoa. Kasvillisuus on uhkean vehreää ja metsäistä. Täällä on säilynyt sademetsää, joka muualta raivattiin sokeriruokoviljelmien tieltä.

Lue myös: Haluatko hemmottelua ja täydellisen rusketuksen? Matkusta Langkawille

Mauritius

Makuja monesta maasta

Näköalapaikoilta avautuvat jylhät ja vehmaat maisemat. Patikkapolut johtavat vesiputouksille, mutta näin kuivan kauden aikaan niissä on vettä vähänlaisesti. Kaunein putous on autotien kupeessa ryöppyävä Chamarel, jossa vesi syöksyy alas kallioilta ja katoaa satakunta metriä alempana vehreyteen.

Hienot luontomaisemat ovat pääosassa myös Varangue Sur Mornen ravintolassa kansallispuiston liepeillä, jossa syömme myöhäistä lounasta. Vanhan, rustiikin metsästysmajan terassilta näkyy saniaispuiden, palmujen ja havupuiden yli merelle saakka.

Tarjolla on Mauritiukselle tyypillisesti makuja monesta maanosasta. On villisikaa ja mausteista intialaista kanacurrya sekä rommissa liekitettyjä katkarapuja. Grillattujen vihannesten kera tarjoiltu meribassi on tuoretta ja herkullista.

Lue myös: Manaus on Amazonin kiehtova pääkaupunki

Mauritius

Shiva säihkyy valossa

Hindujen pyhän paikan korkeimmalla kohdalla seisoo yli 30-metrinen Shiva-jumala, jonka pronssinen vartalo säihkyy auringossa. Patsaan takana lepää muinaisen tulivuoren kraatteriin syntynyt järvi, joka legendan mukaan on saanut vetensä Intian Ganges-joesta.

Järveä ympäröivissä vaatimattomissa temppeleissä on pieniä jumalpatsaita, jotka on kiedottu paljeteilla koristeltuihin värikkäisiin vaatteisiin.

Mielenkiintoisin retkikohde on muuan pieni Île aux Aigrettesin saari Mauritiuksen kupeessa, kaakkoisrannikon tuntumassa. Sinne pääsee veneellä, muutaman tunnin kestävillä opastetuilla kierroksilla.

Saari on ollut suojeltuna runsaat kolmekymmentä vuotta. Sinä aikana sieltä on häädetty pois sinne kuulumattomat kasvit ja eläimet, ja annettu tilaa kotoperäisille lajeille.

Lue myös: Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!

Jättiläiskilpikonnien kera

Kuljemme polkuja tämän tästä pysähdellen. Opas osoittelee puunrunkoihin takertuneita villiorkideoita ja verkkaan kasvavia eebenpuita, joista vanhimpien arvellaan olevan neljänsadan vuoden takaa. Saaren gekkoliskoissa on punaisia pilkkuja. Pikkulinnut keimailevat kirkkaan oranssinpunavihreinä. Harvinaisimpia ja uhanalaisimpia asukkeja ovat vaaleanpunaiset kyyhkyt, joiden kanta on saatu hitaasti elpymään.

Mukavinta on silti katsella sympaattisia jättiläiskilpikonnia, jotka mennä mönkivät ympäriinsä. Alkuperäinen pitkäkaulainen laji on kuollut sukupuuttoon, mutta lähisukulaisia on tuotu Seychelleiltä. Ne ovat kotiutuneet hyvin. Pieniä, nyrkin kokoisia kilpikonnavauvoja on vaikka kuinka paljon.

Lue myös: Trooppista Rio de Janeiroa leimaavat hulppeat maisemat ja brasilialainen rentous

Mauritius

Hyvä tietää Mauritiuksesta:

● Mauritius on tuliperäinen saarivaltio ja se sijaitsee Intian valtameressä, Afrikan itärannikon tuntumassa. Asukkaita on noin 1,3 miljoonaa, pääkaupungissa Port Louisissa 150 000.

● Saari on 65 km pitkä ja 45 kilometriä leveä. Sitä voi kierrellä taksilla, bussilla tai vuokra-autolla.

● Ensimmäisiä pysyviä asukkaita olivat 1500–1600-luvun taitteessa saapuneet hollantilaiset. Ranskalaiset ottivat saaren haltuunsa 1700-luvulla ja britit 1800-luvun alussa. Mauritius julistautui itsenäiseksi vuonna 1968.

● Hollantilaisten istuttamilla sokeriruokopelloilla työskentelivät Afrikasta haetut orjat, myöhemmin työntekijöitä tuli Intiasta ja vähän Kiinastakin. Nykyasukkaista lähes 70 % on taustaltaan Intialaisia ja vajaa kolmannes kreoleja, joiden juuret ovat Afrikassa ja osittain Euroopassa. Yli puolet asukkaista on hinduja, mutta maassa harjoitetaan useita uskontoja.

● Virallisia kieliä ovat englanti, ranska ja kreoli.

Mauritius

Näin toteutat matkan Mauritiukselle

Milloin?

Mauritiukselle voi matkustaa ympäri vuoden. Vuodenaikoja on kaksi: kuumankostea kesä ajoittuu marras–huhtikuulle, sateisinta ja myrskyisintä on yleensä tammi–helmikuussa. Kuivinta ja viileintä on kesäkuusta syyskuuhun.

Miten?

Yhden välilaskun vaativia reittilentoja on esimerkiksi Amsterdamin ja Pariisin kautta. TUI tekee Suomesta valmismatkoja ja myy myös pelkkiä lentoja. Lennot saa edullisimmin noin 800 eurolla.

Mihin?

Upeita rantoja ja hotelleja on ympäri saaren. Vilkkain lomakaupunki levittyy pohjoisrannikolla olevan Grand Baie -lahden tuntumassa. Siellä on monen tasoisen majoituksen lisäksi paljon ravintoloita, baareja ja kauppoja. Monet ylelliset hotellit sijaitsevat eri puolilla saarta omissa oloissaan.

Ostokset?

Mauritius tarjoaa hyvät valikoimat vaatteita ja muita tekstiileitä sekä koruja ja käsitöitä, kuten punoskoreja. Parhaat ostospaikat ovat Grand Baiessa ja pääkaupungissa.

Ruoka?

Saaren keittiö edustaa herkullista fuusiota, jossa on aineksia Intiasta, Kiinasta, Afrikasta ja Euroopasta. Paikalliset pitävät etenkin voimakkaista mausteista, merenelävistä, vihanneksista ja tropiikin hedelmistä.

Retkiä?

Katamaraaniretkiä järjestävät useat yritykset eri puolilla saarta. Blue Baylta veneet vievät muun muassa Île aux Cerfs -saarelle. Suojellun Île aux Aigrettesin saaren retkistä vastaa Mauritian Wildlife Foundation.

Lue myös:

Perinteikäs Bhutan

Phuketin parhaat palat – katso Stella Harasekin vinkit!

Leppoisia veneretkiä järjestävät monet yritykset.Mauritiusta ympäröi koralliriutta, jonka elämää voi ihailla snorklaten.Ylellisiä hotelleja on paljon. Luomoava Shanti Maurice on rauhan tyyssija.Mauritiuksen luontoon kuuluu myös useita apinalajeja.Pamplemoussesin kasvitieteellisessä puutarhassa voi käyskennellä varjossa helteisenäkin päivänä.Chamarel-vesiputous ryöppyää Mauritiuksen vuoristoisessa eteläosassa.Herkullisten merenantimien mausteissa maistuu Intia.Hindujen pyhä järvi Grand Bassin on syntynyt tulivuoren graateriin.Seychelleiltä tuodut jättiläiskilpikonnat ova Ile aux Aigrettesin sympaattisia asukkaita.Hotellit sijaitsevat hiekkarannoilla tai aivan niiden tuntumassa.Mauritiukselle matkustetaan ennen muuta hemmottelulomille.