Matkakonkari Heidi Kalmarin vinkit kerran elämässä -kohteiksi

LähikohteetMatkat

Matkakonkari Heidi Kalmarin vinkit kerran elämässä -kohteiksi

Kokenut maailmanmatkaaja Heidi Kalmari kertoo omat suosikkikohteensa.

JULKAISTU 4.6.2020 | TEKSTI Sami Takala | KUVAT Adobe ja Visit Finland/Sara Terho

Kysymys on aina yhtä vaikea: mihin sitä seuraavalla lomalla lähtisi matkalle, jos haluaa kokeilla jotakin uutta?

Apua ideointiin antaa matkakirjailija Heidi Kalmari, joka jakaa omat vinkkinsä matkakohteista, joita ei pidä jättää väliin. Kerran elämässä -kohteita voisi tietysti listata loputtomiin. Siksi unohdamme kaikkein itsestään selvimmät kohteet, kuten Kiinan muurin, Egyptin pyramidit tai Pariisin Eiffel-tornin.

Joko nämä kaksi hienoa matkakohdetta ovat jo tuttuja?

Rauhallinen ja vaikuttava Pallas

Moni suuntaa lomallaan etelään, mutta Vastuullisen matkailijan käsikirjan kirjoittanut Heidi Kalmari lähtee pohjoiseen. Hän suosittelee kiipeämään Pallastunturille vähintään kerran elämässä.

Pallas on yksi Suomen korkeimmista tuntureista. Sen korkein laki, Taivaskero, kurkottelee yli 800 metrin korkeuteen. Huipulla ei kasva puita, ja tuulet puhaltelevat omalla voimallaan. Karussa tunturimaisemassa saa perspektiiviä omaan elämäänsä, Heidi sanoo.

– Se on todella vaikuttava paikka. Kun nousee tunturin laelle ja katsoo kauas horisonttiin, näkee koko 50 kilometriä pitkän, pyöreiden avolakisten tunturien jonon. Avaran luonnon keskellä itsensä tuntee pieneksi ja murheensa vähäisiksi.

Pallas on rauhallinen matkakohde keskellä luonnonsuojelualuetta. Keväällä se on murtomaahiihtäjien suosiossa, ja esimerkiksi hiihtokoulu Pallaksen pöllöjen järjestämillä hiihtoretkillä pääsee tutustumaan lähituntureihin. Jos hyvä tuuri käy, auringon laskettua näkee revontuliakin. Kesällä ja syksyllä hiihtäjät vaihtuvat patikoijiin.

Yöpyä voi vaikka Pallas-hotellissa. Suuren hirsirakennuksen vanhin osa on vuodelta 1948. Vuonna 1938 valmistuneen funkkistyylisen hotellin saksalaiset sotilaat räjäyttivät toisessa maailmansodassa vuonna 1944.

– Toinen hauska hotelli on Jeris, jossa on Juha Miedon nimikkohuone. Huoneen varustukseen kuuluu erikoispitkä sänky, ja läheisen järven rannalla pääsee hemmottelemaan japanilaistyylisessä kylpylässä, Heidi sanoo.

 

Askeettinen Jurmo

 

 

Ulkosaaristossa, kaukana kaikesta, on Jurmo: askeettinen saari, jossa ei ole paljon mitään. Vakituiset asukkaatkin voi laskea kahden käden sormilla. Heitä on vain kymmenkunta.

– Jurmo on henkilökohtainen suosikkini ja merkityksellinenkin. Olimme siellä mieheni kanssa häämatkalla vuokramökissä. Ajattelimme, että saamme olla kaikessa rauhassa huitsin nevadassa, mutta eikös appiukko paukauttanut sinne veneellään, Heidi Kalmari sanoo.

Oma vene ei ole pakollinen. Saareen pääsee myös Eivor-nimisellä vuorolaivalla, joka lähtee Nauvon Pärnäisistä. Matka kestää vajaat kolme ja puoli tuntia, ja halutessaan matkan varrella voi pysähtyä muillakin saarilla. Eivor kulkee Berghamnin, Nötön ja Aspön kautta. Jurmosta matka jatkuu Utöhön.

– Jo merimatka itsessään on elämys. Saaristossa näkee, miten monimuotoinen Suomi on. Saaretkin ovat keskenään hyvin erilaisia. Itse olen päässyt tutustumaan saaristoon kunnolla vasta aikuisena mieheni perheen purjeveneellä.

Heidin mukaan Jurmo on erinomainen paikka tehdä kaikenlaista yksinkertaista ja rentouttavaa: kävelyretkiä rantakallioilla, bongata lintuja, ihastella perhosia, söpöstellä alpakoita tai vain heitellä kiviä mereen.

– Saaressa on jotain taianomaista.

Vierasvenesatamassa palvelee pieni kapakka, joka on täynnä vanhoja viinapulloja, kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Kalmarin herkku on savustettu kampela, jota pyytää kalastajasukuun kuuluva Klas Mattsson.

– Mutta kampelaa on tarjolla nykyisin harvemmin kuin vielä muutama vuosi sitten. Se on vaihtunut muihin savukaloihin, kuten kirjoloheen. Lohi on tullut saarelle pakasteena, mutta on kuitenkin saarella savustettu. Kalaa voi syödä rantakalliolla ja ottaa kaffet päälle.

Lue myös, mitkä matkakohteet matkakirjailija Matti Rämö suosittelee kokemaan sekä missä kaupungeissa televisiosta tutun Jaakko Selinin sydän lyö nopeammin.