Matka vai määränpää, pienet hetket vai suuret odotukset?

BlogitRohkea Sydän

Matka vai määränpää, pienet hetket vai suuret odotukset?

Pienet hetket + pienet asiat = suuri onni. Saattaa kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä, mutta sitä se ei ole. Uskallan väittää, että kun osaa iloita pienistä asioista, elämänlaatu paranee merkittävästi.

JULKAISTU 26.10.2020 | TEKSTI Sanna Valkeejärvi | KUVAT Ainoa Media / Hanna Molari

Montako kertaa olet kuullut lauseen ei se määränpää, vaan se matka?

Joskus se ärsytti itseänikin suunnattomasti. Mutta toki silloin elin hyvin erilaista elämää. Lomasta lomaan. Sitku -elämää. Ja ne määränpäät, joku tuleva lomareissu, ihan vaan loma tai joku tavoite oli ne mistä tuli iloa. Tai luulin että tulee. Mutta aina vaan ahdisti enemmän se paluu arkeen odottamaan seuraavaa sitku hetkeä.

Pysähtyminen, itsensä kuuntelu ja omien tunteiden hyväksyminen on avain moneen asiaan. Ne ei ole aina helppoja juttuja, mutta aina ne kannattaa.

Kun alkaa tavoitella sellaisia tavoitteita, joita oikeasti haluaa, alkaa se matkakin tuntua merkitykselliseltä. Itselle ainakin monessa tapauksessa jopa merkityksellisemmältä kuin se määränpää. Mutta miten sen voi oppia? Elämällä ja nimenomaan kuuntelemalla mitä oma kroppa ja mieli sanoo.

Kun oppii pysähtymään keskellä arkea ja tunnustelemaan omia tunteitaan, oppii löytämään sieltä niitä pieniä asioita, joista voi olla onnellinen ja iloinen. Ja kun niitä tarkemmin ajattelee, ne on aika suuria juttuja kuitenkin. Jos vaikka mietit omaa edellistä viikonloppua tai lomaa, oliko parasta joku kauan odotettu iso juttu vai aika jonkun läheisen ihmisen kanssa, joku ihan pieni hetki sen viikonlopun sisällä.

Uskalla luopua muiden keksimistä tavoitteista ja tee sitä, mikä sopii sinulle.

Me ei tarvita onnellisuuteen isoja sirkustemppuja ja ilotulituksia. Vaan sitä, että kuunnellaan itseämme ja osataan ottaa pienistä asioista kaikki irti. Että osataan elää hetkessä. Vaikka olisi joku isompi tavoite mitä kohti on menossa (eläkkeelle pääsy, kisat, työpaikan projekti) ei kannata mennä sitä kohti laput silmillä. Vaikka kuinka on fiksua katsoa tulevaisuuteen ja asettaa sinne tavoitteita ja unelmia on kaikista tärkeintä tämä hetki. Tämä päivä mitä nyt eletään.

Mikä elämässä on tärkeintä?

Toistan kuitenkin vielä. Kaiken takana on pysähtyminen sen tärkeimmän äärelle. Eli sinun. Anna itsellesi rohkeasti lupa olla sinä, ei sitä mitä muut odottaa sinun olevan. Sen jälkeen on helpompaa oppia nauttimaan siitä matkasta. ”Uskalla luopua muiden keksimistä tavoitteista ja tee sitä, mikä sopii sinulle.”

Ja jos edelleen mietit, että se määränpää on kaikki kaikessa. Mieti, jos se epäonnistuukin? Joku projekti ei tule valmiiksi, korona vie jo varatun lomamatkan tai kisasuorituksen tai mitä vaan yllättävää sattuu. Epäonnistuminen siinä tilanteessa tuntuu vielä pahemmalta, mutta kun on matkalla oppinut ja iloinnut, on helpompi nousta ja alkaa suunnitella uusia unelmia ja määränpäitä, jonne matkakin on hieno seikkailu.

Sitä seikkailua kutsutaan elämäksi.
Millaisen seikkailun sinä haluat?

Lue myös muut Rohkea Sydän tekstit täältä