Masennus vie usein eläkkeelle

TerveysTunteet

Masennus vie usein eläkkeelle

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Masennus vie usein eläkkeelle

WHO:n mukaan masennus on vuoteen 2030 mennessä suurin yksittäinen sairaustaakan aiheuttaja Euroo­passa.

Toimittaja Jarmo Aaltonen

Syksyn tullen myös mieli saattaa mustua. Kaamosmasennuksesta kärsii arviolta noin prosentti väestöstä, mutta 10–30 % potee talvikuukausina lievempää kaamosoireilua. Liikunta ja kirkasvalo helpottavat oireita. Va­kavammasta masennuksesta kärsii Euroopas­sa vuosittain noin 30 miljoonaa ihmistä. Jos iloton alakulo jatkuu viikkoja ja siitä kärsivä vetäytyy ihmissuhteista omaan maailmaansa, kyseessä on usein vakava depressio.

Maailman terveysjärjestö WHO ennustaa, että 2030 mennessä masennus on suurin sairaustaakan yksittäinen aiheuttaja Euroo­passa. Suomessa masennusta potee vuosittain runsaat kuusi prosenttia väestöstä eli noin 250 000 suomalaista. Jossakin vaiheessa elä­mää siitä kärsii joka viides. Lieviä masennus­oireita potee 10–15 prosenttia, vakavia noin 5 ja psykoottisia depressioita vajaa prosentti aikuisväestöstä.

Työkyvyttömyyseläkkeellä on tätä nykyä noin 161 000 henkilöä. Heistä 67 000 eli noin 40 prosenttia on eläkkeellä mielenterveys­syistä. Heistä taas noin puolet on diagnosoitu masentuneiksi. Mielenterveyden häiriöt ovat 18–34-vuotiaiden yleisimpiä työkyvyttömyy­den syitä.

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsii 10–15 prosenttia äideistä. Vanhuksista joka kahdeksas on masentunut. Iäkkäillä naisilla se on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä.

Masennus aiheuttaa yhteiskunnalle arviolta kahden miljardin euron vuosikustannukset.