Marttyyriäidin tytär

Omaterapeutti

Marttyyriäidin tytär

Tällä palstalla ratkaisukeskeinen terapeuttimme Eve Vaasmaa vastaa lukijoiden mieltä painaviin kysymyksiin.

JULKAISTU 8.3.2020 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen

Olen tullut mummiksi ja ihana lapsenlapseni antaa minulle paljon iloa ja sisältöä elämään. Haluan viettää aikaani pienen seurassa ja samalla auttaa nuorta perhettä. Miniäni kanssa minulla on oikein leppoisat välit ja olemme pystyneet keskustelemaan lapsen hoidosta ja käytännöistä heidän tapojaan kunnioittaen.
Ongelmaksi on muodostunut äitini, joka osoittaa mieltään ja on mustasukkainen uudesta tulokkaasta. Olen kärsinyt koko ikäni äitini komentelusta ja alistunut siihen, koska en ole uskaltanut tai halunnut aiheuttaa eripuraa välillemme. Saan nykyään jatkuvasti kuulla, että älä tänne vaivaudu, mene vaan sen vauvan luo. On raskasta ottaa vastaan äidin mielenilmauksia ja mykkäkoulua. Käyn vielä ansiotyössä, joten aikaa ei ole liialti. En halua katkaista välejä jo yli 75-vuotiaaseen äitiini ja yritän tasapainoilla. Minusta tuntuu, että mikään ei ole hyvin ja teen kaiken väärin. Miten ottaisin asian esille äitini kanssa? Nimim. Aina väärässä paikassa

Hei väärässä paikassa olija!
Me äitiemme kiltit tyttäret tunnemme usein olevamme väärässä paikassa tai ainakin toimivamme väärin tai puutteellisesti.
Kirjeestäsi päättelin, että äitisi elää itsekseen ja olet hänelle virikkeen ja palveluiden tarjoaja. Tilanne on nyt muuttunut ja olet saanut uutta sisältöä elämääsi.
Ymmärsin, että äidilläsi ei ole muita lapsia, jotka voisivat osaltaan vierailla enemmän äitisi luona. Vanhemmalle ihmiselle tulee helposti pelko, että hän jää yksin. Et kerro, kuinka paljon olet ennen tätä vieraillut äitisi luona tai muuten ollut yhteydessä. Jos äitisi ei ole kovin sairas ja kykenee itse asioitaan hoitamaan, olisi tarpeen ottaa asia puheeksi.
Kysy, miten hän kokee tilanteenne ja mitkä hänen toiveensa ovat. Joskus oma pää voi tehdä kepposen ja huono omatunto aiheuttaa vääristyneitä tuntemuksia varsinkin, jos suhde äidin kanssa on ollut tiivis.
Voisi olla hyvä sopia säännölliset tapaamiset ja puheluajat. Näin iäkkäämpikin osaa odottaa tiettyjä aikoja eikä ole odotustilassa koko ajan.
Mitä mahdollista muuta apua äidillesi olisi tarjolla? Joskus voi olla hyvä ostaa palveluja. Näin iäkkäämmille tulee myös muita ihmiskontakteja. Jos äitisi ei niitä kykene maksamaan, niin sinäkin saat niistä kotitalousvähennyksen.
Yleensä avoin keskustelu on paras. Voit sanoa äidillesi, että rakastat häntä edelleen yhtä paljon etkä halua välienne rikkoutuvan. Voit painottaa kuinka tärkeä hän sinulle on ja että sydämeesi mahtuu kyllä tulokkaan lisäksi myös hän. Voisi olla hyvä, jos voisit ottaa äitisi mukaan ’hoitamaan’ pienokaista. Näin hänkin saisi osan siitä tunteesta, minkä pieni ihminen aikaansaa.
Et kerro, miten äitisi oli mukana elämässäsi, kun lapsesi olivat pieniä. Jos hän silloin nautti heidän seurastaan, niin voitte yhdessä muistella niitä aikoja.
Olette nyt molemmat isovanhempia.
Toivon sinun uskaltavan ottaa asia puheeksi äitisi kanssa ja että tilanne välillänne selkiytyy.

Kysy Eveltä:

OMA AIKA -lehti,
Ilmalankatu 2 C, 00240 Helsinki

tai

eve.vaasmaa@exento.f.i