Marjolla ei ollutkaan masennus vaan keliakia: ”Diagnoosi oli järkytys ja yllätys”

Hyvinvointi

Marjolla ei ollutkaan masennus vaan keliakia: ”Diagnoosi oli järkytys ja yllätys”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Marjolla ei ollutkaan masennus vaan keliakia: ”Diagnoosi oli järkytys ja yllätys”

Työstressiä, vaihdevuosioireita ja masennusta. Näitäkin diagnooseja tarjottiin.

Teksti Leena Filpus

Kuva Mari Lahti

Työstressiä, vaihdevuosioireita ja masennusta. Näitäkin diagnooseja tarjottiin Marjo Kylänpäälle, 55. Syy väsymykseen ja hankalaan oloon olikin keliakia:

”Olin ollut epämääräisen huonovointinen vuoden. Kärsin unettomuudesta, väsymyksestä ja säryistä. Välillä oli kutisevaa ihottumaan ja allergiareaktioita. Lääkitykseni kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkistettiin, mutta se ei auttanut. Epäiltiin työstressiä, masennusta ja vaihdevuosiakin.

En tuntenut olevani masentunut, joten jätin lääkkeet ottamatta. Sen sijaan menin uudestaan kilpirauhasvaivojen hoitoon erikoistuneelle yleislääkärille. Verikokeissa vaivojen syyksi löytyi yllättäen keliakia.

Lue myös: Vaivaavatko vatsakivut? Nämä lajit helpottavat oloa

Keliakia oli järkytys

Diagnoosi oli järkytys ja yllätys. Eihän minulla ollut minkäänlaisia vatsavaivoja! Mahatähystys varmisti diagnoosin. Ohutsuolessani ei ollut nukkaa nimeksikään.

Diagnoosista on nyt pari vuotta, enkä ole keliakian kanssa sinut vieläkään. Olen ollut aina vähän hällä väliä -tyyppi. On ollut ihana pistäytyä kivoissa ruokapaikoissa sen enempää suunnittelematta. Laadukkaat oluet, pulla ja kaikenmoinen epäterveellinen on maistunut. Keliakiadiagnoosin jälkeen elämä on täytynyt pistää uusiksi.

Nyt olen ollut hyvin tarkka ruokavalioni gluteenittomuudesta. Ihottuma ja epämääräisen huono olo katosivat aika nopeasti. Jopa kilpirauhaslääkitystäni on pitänyt vähentää, sillä ravintoaineet ja lääkkeet imeytyvät terveestä suolesta tehokkaasti. Vaikka oireeni eivät olleet hirveän pahoja ennen diagnoosiakaan, voin selvästi paremmin kuin aikaisemmin.

Elämä vaatii tarkkuutta

Keliaakikon elämä vaatii tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta. Se on rasittavaa ja ruokalasku suuri.

Koskaan ei voi olla varma, tiedetäänkö ruokapaikoissa todella, miten tinkimättömästi keliaakikon pitää varoa gluteenia. Kukaan ei halua tehdä tahallaan hallaa, mutta kaikkea ei aina tulla ajatelleeksi.

Yleensä otan kylään omat eväät. En kehtaa edes olettaa, että minulle hankittaisiin gluteenittomia tuotteita. Tippa melkein tulee linssiin, jos tarjotaan perunajauhoon leivottua kääretorttua. Sehän maistuu ihan kaikille.

Jos saisin tietää kuolevani pian, lopettaisin gluteenittoman ruokavalion saman tien. Sen verran työläistä ja hankalaa ruokavalion tarkkuus on.”

Lue myös:

Oikutteleeko vatsa? Kymmenen kysymystä Fodmap-ruokavaliosta

Kaksi tarinaa: Näin valitsin ruokavalioni

4 julkkisnaisen ruokapulmaa ja niiden ratkaisut