Marita Taavitsainen: ”En osannut haaveilla menestyksestä”

Henkilöt

Marita Taavitsainen: ”En osannut haaveilla menestyksestä”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Marita Taavitsainen: ”En osannut haaveilla menestyksestä”

20 viime vuotta tangokuningatar Marita Taavitsainen on kiertänyt Suomea etelästä pohjoiseen. Vaikka musiikki on ollut hänen elämässään aina, menestyksestä hän ei ole osannut haaveilla.

Teksti Anu Virnes-Karjalainen

Kuva Fabian Björk

Helmikuisen auringon säteet ovat kauniita tunkeutuessaan Marita Taavitsaisen,47, kodin korkeista ikkunoista sisään. Kaunis on itse kotikin, amerikkalaistyylinen unelma keskellä rajamäkeläistä maalaisidylliä.

Talon emännästä ei huomaa, että viime päivinä takana on kaksi laivakeikkaa ja siinä välissä keikka Sievillä. Kotiin laivalta on palattu edellisenä yönä, ja väsymys tuntuu.

”Laivalla olivat mukana myös mies, lapset ja ystäväni Sari Tamminen lapsineen. Olihan se aikamoista säheltämistä. Normaalisti olen keikkareissuilla muun ajan hytissä tai messissä, mutta eihän se lasten kanssa käy päinsä. Nyt laivalla kierrettiin konesillat ja pallomeret. Juttelijoita laivan käytävillä riitti.”

”Ennen keikat olivat suorittamista”

Edellisen kerran Maritan perhe oli mukana joulukuussa Finlandia-talolla 20-vuotistaiteilijajuhlakiertueen päätöskonsertissa. Tyttäret Stella,6, ja Iines, 4, saivat juoksennella salin käytävillä ja nousta myös lavalle laulamaan. Maritan valokuvaajamies Tomi Natri kuvasi keikan. Tunnelma oli kotoisa ja mutkaton hienoista puitteista huolimatta.

”Olen mielestäni vasta viime vuosina oppinut rentoutumaan ja nauttimaan esiintymisestä. Aiemmin tuntui, että lähinnä suoritin keikat. Nyt olen oma itseni ja joskus kyllä huomaan, että yleisössä ihmetellään, mitä se taas lavalla suustaan päästää”, välitön ja puhelias laulaja nauraa.

Vaikka heittäytymisen taito onkin kehittynyt vasta vuosien kuluessa, yleisöä on keikoilla riittänyt aina tangokuningattareksi kruunaamisesta vuodesta 1995 asti.

”Tangofinaalissa näytti kuin olisin ollut ensimmäistä kertaa lavalla.” Marita Taavitsainen sanoo.

”En osannut haaveilla menestyksestä”

Ensimmäinen kerta se ei kuitenkaan ollut. Marita Taavitsainen oli kokeillut onneaan Tangomarkkinoilla jo pari vuotta aiemmin ja ajatellut, vaikka sijoittuikin kymmenen parhaan joukkoon, ettei toista kertaa tule. Liian jännittävää.

Esiintymiset karaoke-emäntänä pienemmillä kotkalaisestradeilla sujuivat sen sijaan jo rutiinilla. Kuten myös kuoro- ja juhlaesiintymiset.

”Musiikki on ollut elämässäni aina, vaikka suuresta menestyksestä en edes osannut haaveilla.”

Hän tiesi lapsuuden kotikadun taloista jokaisen, jossa oli jokin soitin. Niitä sitten kierrettiin soittamassa. Ensimmäinen oma piano, joka on Maritalla edelleen, hankittiin 10-vuotiaana. Pianotunnit olivat alkaneet jo vuotta aiemmin.

”Kun piano kannettiin sisään, viiteen tuntiin ei saanut soittaa, koska pianon piti antaa tekeytyä. Vaikka aikakäsitykseni oli jo silloin hatara, odotin ajan kulumisen minuutilleen”, parantumattomana myöhästelijänä tunnettu Marita muistelee.

”Julkisuus oli shokki”

Laulu-ura sai voiton myötä ilmaa siipiensä alle, ja kampaamo sai jäädä. Todelliseen lentoon ura lähti pari vuotta myöhemmin, kun Marita voitti Syksyn sävelen Andre-kappaleella. Ensimmäiset vuodet olivat melkoista pyöritystä.

”Kalenteri oli buukattu täyteen, ja julkisuus oli aikamoista. Kun viime syksynä katselin vanhoja lehtijuttuja, moni jo unohtunut asia palautui mieleen.”

Julkisuus oli shokki, eivätkä kaikki jutut aina olleet hyvän maun rajoissa.

”Parikymmentä vuotta aiemmin kuolleen isäni kuolinsyytä arvuuteltiin ja omaa jaksamistani spekuloitiin. Mutta jos olisin tästä kaikesta pelästynyt tai katkeroitunut, en tätä työtä edelleen tekisi.”

Toisaalta Marita eli unelmaansa eikä haikaillut normielämän perään, vaikka kiire ja väsymys olivat kovia.

”Olin pihalla kaikesta tavallisesta eikä minulla ollut muuta elämää. Jos aikaa sattui jäämään, lähdin samoin tein matkoille.”

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin keikkatahti on tasaista ja palautumisesta pitää perhe huolen. Maritan mielestä lapset ovat paras tapa palautua maan pinnalle. Kun tyttöjen pitkät hiukset on aamulla letitettävä ja vaatteet valittava, on noustava ”ihanaan arkiaamuun”.

”Tuomarointi tuntui vieraalta”

Tänä kesänä Marita esittää Katri-Helenaa Syvälahden tanssilavateatterissa Kangasniemellä. Hänet on aiemmin nähty teatterilavalla muun muassa Taaborinvuoren kesäteatterissa Nurmijärvellä.

”Teatteri on kiva lisä, mutta rooleissa täytyy olla musiikkia. Näyttelijä en ole. Katri-Helenan rooli on kuin tehty minulle.”

Lavakeikkojen lisäksi Marita esiintyy tuttuun tapaan myös tangomarkkinoilla.

”Viime kesänä olin tuomaristossa, mutta se oli vihonviimeinen homma. En löytänyt paikaani siinä enkä osannut puhua omana itsenäni. Kaikkeni tein selviytyäkseni.”

Lue myös Meiju Suvas: ”Kaikkia ei voi miellyttää”