Maksuvaikeuksia? Nämä 5 vinkkiä auttavat talouden suunnittelussa

Oma Talous

Maksuvaikeuksia? Nämä 5 vinkkiä auttavat talouden suunnittelussa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Maksuvaikeuksia? Nämä 5 vinkkiä auttavat talouden suunnittelussa

Loppuvatko rahat aina ennen opintotuki-, tili- tai eläkkeenmaksupäivää? Eivätkö tulot ja menot täsmää? Talouden suunnittelussa auttavat valmiit laskurit.

Teksti Jarmo Aaltonen

Kuva Arsi Ikäheimonen

1. Selvitä ensin tulosi eli paljonko on rahaa käytettävissä

Palkka, työttömyys-, sairaus- ja muut päivärahat, eläke, asumistuki, toimeentulotuki, opintotuki, lapsilisät ja mahdolliset elatusavut. Menojen selvittämiseksi kannattaa pitää jonkin aikaa kirjaa ruokaostoksista ja muista arjen hankinnoista, sillä niistä on yleensä helpompi tinkiä kuin laskuista. Merkitse kulut ylös, niin hahmotat, kuinka paljonko päivittäiseen elämiseen kuluu rahaa.

2. Listaa laskut

Velkojen lyhennykset ja korot, vuokra, vastike ja muut asumiskulut (sähkö, vesi, vakuutukset, kiinteistövero), elinkustannukset (ruoka, hygienia, vaatteet), sairauskulut, vakuutukset, matkakulut, päivähoitomaksu, elatusapumaksu, puhelin, lehtitilaukset, internet, Yle-vero, harrastukset.

3. Hoida ensin suuret laskut

Hoida ensin vuokra, sähkö ja vesi, ruoka, puhelin, päivähoito, vakuutukset ja lopuksi muut laskut. Pienet laskut ja velat kannattaa maksaa ennen suuria, koska perinnässäniistä aiheutuu suhteellisesti enemmän lisäkustannuksia. Kahden karhukirjeen jälkeen velkominen voi siirtyä perintätoimistolle. Luottokorttilaskusta voi seurata maksuhäiriömerkintä, joka vaikeuttaa tulevia hankintoja.

4. Tee maksusuunnitelma

Jos rahaa ei ole, kannattaa ottaa heti yhteys laskuttavaan yritykseen ja pyrkiä sopimaan maksuaikataulu. Kuntien talous- ja velkaneuvojat auttavat tilanteen kartoittamisessa ja neuvotteluissa velkojien kanssa. Laskusta alkaa kertyä kuluja tässä järjestyksessä: viivästyskorko, viivästys- tai muistutusmaksu, perintätoimiston kulut, tuomioistuimen käsittelykulut, velkojan oikeudenkäyntikulut, ulosottomaksut. Takuu-Säätiö myöntää takauksia pankista nostettavaan järjestelyluottoon. Viimeinen vaihtoehto on hakea käräjäoikeudelta yksityishenkilön velkajärjestelyä.

5.Kartoita tulot ja menot

Tulojen ja menojen seurantaan on olemassa talousarvio-, kirjanpito- ja vuosiyhteenvetolomakkeita. Löydät niitä esimerkiksi Marttaliiton Kodin talous -sivuilta ja Takuu-Säätiön sivuilta. Myös internet-pohjaisia laskureita on mm. pankkien kotisivuilla ja seuraavilla sivustoilla: talouslaskurit.com, viastar.fi, nal.fi.