Maija Lukkari-Nyman ja Peter Nyman: ”Myönteisyys kannattelee meitä”

Henkilöt

Maija Lukkari-Nyman ja Peter Nyman: ”Myönteisyys kannattelee meitä”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Maija Lukkari-Nyman ja Peter Nyman: ”Myönteisyys kannattelee meitä”

Yrittäjä Maija Lukkari-Nyman ja uutisankkuri Peter Nyman sukkuloivat arjessa suomeksi ja ruotsiksi. Jos vaihtoehdot ajatella ovat riski ja mahdollisuus, pari valitsee mahdollisuuden.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen

Kuva Mari Lahti

Maija Lukkari-Nymanin ja Peter Nymanin haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 1-2/2016.

Televisiossa pitkään työskennellyt Peter Nyman on pariskunnan tunnetumpi puolisko. Maija esiintyi tv-kasvona ensi kertaa Hjallis Harki­mon Diilissä tuomarina.

Maija on oikeustieteen maisteri ja varatuo­mari. Hän on työskennellyt kiinteistökehittä­misessä ja suorittanut alan yrityksen toimitus­johtajana ollessaan LKV-tutkinnon. Hän on asunto-osakeyhtiölain ja rakennuttamiseen liittyvän juridiikan asiantuntija. Parhaillaan hän opiskelee sisustussuunnit­telijaksi AJK:ssa (Ammatillisessa jatkokoulu­tuksessa) ja valmistuu keväällä.

Peter opiskeli journalismia Svenska Kommu­nal- och sociahögskolanissa. Ensimmäiset pestit olivat Studentbladetin päätoimittajuus ja työ Ylen ruotsinkielisessä radiossa.

”Uutisankkuri on kuin pappi”

Televisiokasvoksi Peterin löysi 1990-luvun puolivälissä Broadcasters. Hänen ensimmäinen ohjelmansa oli MTV:n Mediapeli, suora lähetys. Sen jälkeen hän työskenteli peräti kaksitoista vuotta Uu­tisvuodon tuomarina ja juontajana.

Peter on luonnossakin sanavalmis ja nokkela, mutta Uutisvuodossa hänen roolinsa oli käsikirjoitettu.Syyskuussa 2010 Peter aloitti MTV:n uu­tisankkurina.

”Mietin, että uutisankkurin työtä olisi kiva kokeilla. Pyhempää tv-työtä ei taida olla. Siinä tekee samaa kuin papit keskiajalla, kertoo ihmisille mitä maailmassa tapahtuu.”

”En ole oman elämäni juristi”

Maija pitää juristin työstä, mutta sanoo, että juristin ammatti on raskas. Siinä etsitään virhei­tä, jos kohta myös yritetään korjata ja auttaa.

”Juristina kuuluukin epäillä ja tutkia, mutta ajattelutapa voi tehdä elämästä raskaan, jos sitä ei mieti tietoisesti. Ei tarvitse olla koko ajan oman elämänsä juristi.”

Maijan uusin työ on lifestyle-blogi Maijan Maailma. Se tuntuu luontevalta, koska hänen haaveammattinsa oli sisustusarkkitehti tai arkkitehti. Hän on nuoresta asti ollut kiinnostunut remontoinnista ja sisustamisesta.

Pari kunnostaa tällä hetkellä uutta kotia Helsingin keskustaan. Urakan etenemistä voi seurata Maijan maailmassa.

”Ajatuksemme on ollut remontoida ilman stressiä. Aika hyvin se on toteutunut, vaik­ka välillä vastaan tulee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.”

”Minut on riemuruotsinnettu”

Maija on kotoisin Etelä-Suomesta, Peter vietti lapsuutensa Helsingin Marjaniemessä. Pari tapasi Nilsiässä, jossa Maija oli auskultoimassa käräjäoikeudessa.

Peter kuvaa kirjassaan Ankkalammikko, että suomi on hänen biologinen ja ruotsi yhteis­kunnallinen äidinkielensä. Maijan ja Peterin perhe on kaksikielinen.

”Minut on riemuruotsinnettu. Peter on niin kärsivällisesti kuunnellut huonoa ruotsiani. Hän ei koskaan vaihtanut kieltä suomeksi kömpelyyksistäni huolimatta. Ruotsinopetta­jani pökertyisi kuullessaan, että olen innostu­nut ruotsista”, Maija kertoo.

Lapsille Peter puhuu ruotsia, Maija suomea, mutta kotona keskustellaan molemmilla kie­lillä. Lapset käyvät ruotsinkielistä koulua.

Suomenruotsalaisuutta pari pitää myöntei­senä ja sosiaalisena kulttuurina.

”Toki otantani on pieni, mutta tuntemani suomenruotsalaiset ovat iloluontoisempia kuin me suomenkieliset”, Maija toteaa.

”Valitsen mahdollisuuden”

Maijaa ja Peteriä luonnehditaan yksityisiksi, humaaneiksi ihmisiksi, joilla on hyvät arvot. He eivät tehosta itseään eivätkä ole materialisteja.

Peter tiedostaa olevansa julkisessa ammatis­sa, mutta kokee, ettei se ole vaikuttanut hänen elämäänsä paljoakaan.

”Toki olen tullut varovaisemmaksi ja mie­tin, mitä teen ja sanon julkisesti. En nyt ole mitään hurjaa tehnytkään.”

Julkisuudella on hyvät ja huonot puolensa. Sen voi jäsentää uhkana tai mahdollisuutena.

”Kumpi johtaa parempaan lopputulokseen: se että miettii jotain uhkana tai mahdolli­suutena? Kumman näköisessä maailmassa haluaisin elää? Valitsen mahdollisuuden”, Peter sanoo.

Maija on päättänyt, ettei arvostele muita ihmisiä lastensa kuullen.

”Kun lopetin tietoisesti muiden arvoste­lemisen, olen ehkä lempeämpi itseänikin kohtaan. En silti tarkoita, ettenkö puuttuisi vääryyksiin, mutta haluan välttää turhanpäi­väistä pahaa puhetta.”

//