Leppoisa Tampere houkuttelee viihtymään

LähikohteetMatkat

Leppoisa Tampere houkuttelee viihtymään

Vanhat kestosuosikit ja uudet elämykset tekevät matkailijan olon mukavaksi Tampereella. Viikonlopussa ehtii nähdä kaupungin parhaat palat ja heittää arjen huolet taakseen.

JULKAISTU 17.9.2020 | TEKSTI Jaana Tapio | KUVAT Robert Seger

Aurinko kimaltelee Pyhäjärven laineilla, kun Hopealinjojen laiva puksuttaa kohti Viikinsaarta. Oikealla nousee taivasta kohti Pyynikinharjun ikoninen siluetti. Tuossa vilahtaa ohi Pyynikin näkötorni, sen jälkeen Hotelli Rosendahl, jonka pitkä hiekkaranta odottaa uimareita. Pyynikin kesäteatterikin erottuu järvelle selvästi.

Leppoisa laivamatka on ohi parissakymmenessä minuutissa. Perillä Viikinsaaressa matkailijan ottaa vastaan kaksi suomenkarjan vasikkaa, jotka kurkistelevat aitansa takaa uteliaina. Kun joku tarjoaa kaksikolle maasta nyhdettyä ruohoa, karkea kieli lipaisee ruohonkorret suuhun tyytyväisenä.

Virkistäytymistä Viikinsaaressa

Viikinsaari on toiminut kesävirkistäytymispaikkana jo 1800-luvulta lähtien. Nykyinen ravintolarakennus rakennettiin viime vuosisadan vaihteessa Tampereen kaupungin ostettua saaren. Keltaisen kesälinnan pieniruutuiset ikkunat ja terassin kesäkukat saavat tulijan suorastaan romanttiselle tuulelle. Ravintola tarjoaa konstailematonta mutta tyylikästä ruokaa a la carte -listalta sekä viikonloppuisin brunssia.

Viikinsaaressa on myös luontopolku, jonka varrella voi ihailla laajaksi kasvustoksi levinneitä saniaisia tai tutkia, miten taulakäävät lahottavat kaatuneita koivuja. Polun varren infotaulussa kerrotaan, miten taulakäävistä valmistettiin entisaikaan taulaa sytykkeeksi. Saaresta löytyy myös kesäteatteri ja uimaranta.

Maisemia korkealta

Pispala, Tampere, 15.6.2020

Maihin palatessamme käymme vielä Pyynikin näkötornilla, josta näkee panoraamanäkymän niin Pyhäjärvelle, keskustaan kuin Näsijärvellekin. Pyynikillä ja Pispalassa kannattaa kierrellä laajemminkin, koska mukavia näköalapaikkoja avautuu eteen moneen suuntaan. Pyynikin lenkkipolkujen jyrkissä nousuissa sekä Pispalan portaissa tulee kuntoiltua kuin huomaamatta.

Varmajalkaiset suuntaavat lisäksi Finlaysonin palatsin katolle Roofwalk -kävelylle, jossa maisemia pääsee katsomaan punatiilirakennuksen katolta turvavaljaisiin kytkettynä. Kierros kestää tunnin, maksaa 29 euroa ja sisältää kiinnostavia tarinoita keskustan merkittävimmistä rakennuksista.

Uutta ja vanhaa kahvilatyyliä

Amurin työläismuseo on oiva paikka upota menneeseen. Vanhoista työväen asuintaloista museoksi rakennettu kokonaisuus esittelee vanhojen huoneiden avulla kuvitteellisten asukkaidensa elämäntarinoita 1880-luvulta 1970-luvulle.

 

Amurin työläiskorttelit, Tampere, 16.6.2020.

Esimerkiksi 60-luvun huoneeseen on jätetty monesta kodista tuttu emalikahvipannu ruudulliselle pöytäliinalle aivan kuin joku olisi juuri keittänyt itselleen virkistävää juotavaa ja lähtenyt vain piipahtamaan ulos. Viereisessä huoneessa pauhaa radio, jossa selostetaan vuoden 1952 olympialaisia. Museon alueella on myös idyllinen vanhan ajan kahvila Amurin Helmi, jonka pöydät levittäytyvät aurinkoiselle sisäpihalle asti. Tarjolla on kotiruokaa ja perinteisiä leivonnaisia.

Hiukan modernimpaa kahvilatyyliä edustaa Keskustorin takana sijaitseva Kaffila, jonka omistaja Hannele Kalliomäki kertoo suosivansa aitoja raaka-aineita sekä yhä enemmän myös vegaanituotteita ja gluteenittomia vaihtoehtoja. Kaiken keskiössä on ensiluokkainen luomukahvi, joka tulee Johan & Nyström -paahtimolta. Myös paikan irtoteet ovat samasta paikasta.
”Terassimme on kaupungin aurinkoisin, sille kun paistaa koko päivän”, Kalliomäki kehuu.

Muita testaamisen arvoisia kahviloita Tampereella ovat muun muassa Hämeenkadun Pella’s Cafe, joka tunnetaan erityisesti brunssistaan, sekä Bistro-Café Hygge, joka on erikoistunut kiireettömiin ja terveellisiin makunautintoihin. Pyymäen Oma Tuomiokirkonkadulla tarjoaa helppoa lounasta.

Käsityöläisten tuliaisia

Finlaysonin alueella sijaitseva Tallipiha on hyvä paikka ostaa tuliaisia. Tallipiha oli alun perin Finlaysonin puuvillatehtaan patruunan hevosten ja niiden hoitajien asuinpaikka, kunnes se 1980-luvulla jäi tyhjilleen ja Tampereen kaupunki 90-luvulla kunnosti alueen matkailukäyttöön.

 

Tallipiha Tampere, 15.6.2020

Tallimiehen puodista löytyy hyllyllinen suloisia nukkekodin kalusteita, jotka tuovat elävästi mieleen normaalikokoiset esikuvansa. Tuossahan on aivan selvästi Ilmari Tapiovaaran pinnatuoli, sen vieressä pyöreä kaakeliuuni – kaikki minikoossa.
Minihuonekalujen valmistaja Lauri Karskela kertoo tehneensä ennen työkseen arkkitehtuuripienoismalleja. Ei siis ihme, että jokaisella nukkekodin kalusteella on esikuvansa oikeassa elämässä.

”Tämän kaapin mallina oli appiukon puuliiteristä löytynyt työkalukaappi. Tein siitä tarkan kopion”, Karskela esittelee.
Karskelan mukaan kalusteita myydään enimmäkseen aikuisille, jotka tunnistavat niissä jotakin tuttua ja voivat niiden avulla muistella lapsuuttaan. Aivan pienille lapsille kalusteet eivät välttämättä sovi.

Tallipihalta löytyy myös suklaapuoti, jonka valikoimiin kuuluu makeistuotteita niin kotimaisilta kuin esimerkiksi latvialaisilta ja belgialaisiltakin suklaamestareilta. Tamperelaisuutta edustaa Dammenbergin suklaatehdas. Erikoisuuksista huomio kiinnittyy tyrnikonvehtiin, jonka pinta on kirkkaansinisten ruiskaunokin terälehtien peitossa. Toinen katseenvangitsija on samppanjasuklaa, jonka pinta kiiltelee kullanhohtoisena.

”Täältä löytyy sitä, mitä ei marketista saa”, myyjä kuvailee.

Tuliaisten perässä kannattaa piipahtaa myös Kehräsaaren putiikeissa Laukontorin kupeessa. Esimerkiksi PikkuPutiikit – Handmade Tampere tarjoaa seitsemän eri käsityöläisen tuotteita. Bongaan hyllystä Mariel Designin korvikset, joissa hartsikerroksen alle on ikuistettu oikea, kuivattu koiranputki. Bambuinen tiskirättikin päätyy kassiini.

Kehräsaaresta löytyy myös perinteikäs elokuvateatteri Niagara, joka tarjoaa valtavirrasta poikkeavia arthouse-elokuvia. Elokuvateatterin yhteydessä on kahvila Arthouse Cafe, jonka seiniltä löydät vaihtuvien paikallisten taiteilijoiden taidenäyttelyitä. Kahvin lisäksi tarjolla on aamiaista ja kevyttä ruokaa.

Löylyjä ja herkkuja

Päivän kääntyessä illaksi matkailija pääsee pesemään päivän pölyt pois Tampereen saunoissa. Tekeehän kaupunki nyt itseään tunnetuksi maailman saunapääkaupunkina Suomen saunaseuran ja kansainvälisen saunaliiton tuella. Pirkanmaan alueelta löytyykin yli 30 yleistä saunaa.

Uusin saunoista on Laukontorin laidalla kohoava Saunaravintola Kuuma, jossa yhdistyvät saumattomasti rento löylyttely ja kulinaristiset nautinnot. Kuuman ruokalistalla ollaan perusasioiden äärellä. Siltä löytyy lihaa, kanaa ja kalaa sekä muun muassa salaatteja ja hampurilaisia. Kasvistäytteisessä tacossa ovat mausteet kohdallaan, ja häränfileen seurana tarjotaan raikkaita kasviksia.

Myös Kuuman saunapuoli on avoinna ympäri vuoden. Pukuhuoneet ovat miehille ja naisille erilliset, mutta yhteisissä saunoissa vieraillaan uimapuvut päällä. Vierailun huipentaa pulahdus Pyhäjärveen terassin pulahdusaltaan kautta.

Yöunet boutique-hotellissa

Tampereen perinteisin saunaelämys koetaan puolestaan Rajaportin saunassa, joka ei uudistamista kaipaa. Jo pukuhuoneen paneeliseinistä ja naulakoista näkee, että nyt ollaan perinteiden äärellä. Saunan vakioasiakkaat ovatkin paikalle uskollisia jo vuosikymmenten takaa. Vilvoittelu tapahtuu paikan rehevässä puutarhassa.

Kun olo on kylpyharrastusten jälkeen rentoutunut, siirrytään yöunille boutique-hotelli Lillaniin. Viinikassa parin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva hotelli erottuu muista yksilöllisellä palvelulla ja huolellisesti suunnitelluilla yksityiskohdilla. Hotelli on remontoitu vieraita varten vanhaan hirsitaloon. Lähtiessä hotellivieras saa mukaansa pussillisen Lillanin omaa rooibosteesekoitusta, jossa maistuu mansikka ja vanilja.