Lepää flunssa pois, muuten altistat itsesi vakaville jälkitaudeille

Hyvinvointi

Lepää flunssa pois, muuten altistat itsesi vakaville jälkitaudeille

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Lepää flunssa pois, muuten altistat itsesi vakaville jälkitaudeille

Jos flunssaan liittyy kurkkukipua, älä urheile. Huonosti hoidetusta flunssasta voi poikia vakava jälkitauti. Virukset, jotka aiheuttavat kurkkukipua, ovat yhteydessä sydänlihastulehdukseen.

Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki

Kuvat Fotolia

Oma Aika 3/2015

Liikunta ei ole flunssaisen hommaa. Jos nenä vuotaa, mutta muita flunssan oireita ei ole, voit vielä liikkua aerobisen kynnyksen alapuolella. Kynnys ylittyy silloin, kun hengästyt. Kevennä silloin tahtia.

Ota kurkkukipu vakavasti

Jos nuhaan liittyy kuumetta, lihas- tai nivelkipua tai päänsärkyä, pitää levätä. Myös väsymys ja sykkeen kohoaminen tavallista helpommin ovat merkkejä lepoa vaativasta taudista. Jos nuhaan liittyy kurkkukipua, ei pidä urheilla.

”Virukset jotka aiheuttavat kurkkukipua, ovat yhteydessä sydänlihastulehdukseen. Virukset lisääntyvät myös sydänlihaksessa”, sanoo lääketieteen tohtori, dosentti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jari Parkkari.

Seuraukset voivat olla pitkät

Sydänlihastulehdus on harvinainen, mutta flunssaisena kuntoilusta voi joskus seurata pitkä, jopa vuoden kestävä väsymystila, jonka taustalla on lievä sydänlihastulehdus.

Tavallisempia jälkitauteja ovat poskiontelotulehdus, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume.

Vain levolla toipuu

Flunssasta toipuu vain levolla. Jos lähdet liikkeelle liian aikaisin, se pidentää taudista toipumista. Jos kuumepäiviä on ollut kolme, täyttä lepoa tarvitaan kuumeen hellitettyä vielä kolme päivää. Lisäksi tarvitaan yhtä monta kevennettyä liikuntapäivää kuin on ollut muita oireita.

”Muutaman päivän lepo voi säästää kuukauden yskältä. Flunssan takia menetettyjä päiviä ei myöskään pidä ottaa kiinni harjoitusohjelmassa”, Parkkari muistuttaa.