Las Palmas on mainettaan mahtavampi – 6 vinkkiä reissuun

EurooppaMatkat

Las Palmas on mainettaan mahtavampi – 6 vinkkiä reissuun

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Las Palmas on mainettaan mahtavampi – 6 vinkkiä reissuun

Las Palmas on oikeastaan kolme kaupunkia: pohjoisosan moderni Las Canteras, kuhiseva kauppakatujen Triana ja todellinen helmi, historiallinen vanhakaupunki Vegueta.

Teksti Marko Pasanen

Kuvat Riitta Sourander

1. Kolumbuksen jalanjäljissa

Las Palmasin vanhakaupunki tunnetaan nimellä Vegueta. Nyt Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva taajama perustettiin 1400-luvun lopulla, ja se alkoi kukoistaa jo löytöretkien välietappina.

Kuvankauniiden talojen ujo mittakaava, rauhalliset mukulakivikadut ja intiimit aukiot luovat ainutlaatuisen tunnelman. Aluetta hallitsee mahtava Santa Anan katedraali. Aivan kirkon takana on museoksi kunnostettu talo, jossa Kolumbuksen väitetään asuneen matkoillaan Amerikoihin.

Lue myös: Kolme kiehtovaa vinkkiä Sevillaan

2. Vanhan suklaatehtaan charmia

Veguetan tunnelmaan uskollisimmin istuva majoitus on yllätyksellisesti suomalaista tekoa. Sirkku Höltän ja Mika Westermarckin perheen rakkaudella boutique-hotelliksi kunnostama vanha suklaatehdas on kunnianosoitus kulttuurille, joka on saarella jo katoavaa kansanperinnettä.

Rakennus on pullollaan charmia, ja aurinkoinen isäntäpari luo rennon viihtyisän ilmapiirin.

Lisää tietoa osoitteessa theboutiquerooms.com.

Lue myös: 3 vinkkiä: Tapas, suklaa ja muut Katalonian herkut

3. Tapaksia ja tunnelmaa

Veguetassa katedraalin ja kauppahallin välissä on joukko tunnelmallisia pikkukatuja, mm. Montes-deoca, Pelota ja Mendizábal, joiden varrelle on siunaantunut tavallista useampi tapas-baari ja -ravintola. Joka torstai-ilta lähes kaikki baarit tarjoavat pienen tapasherkun ja juoman parilla eurolla.

Mendizábalin päässä sijaitsee myös Veguetan tunnelmallinen kauppahalli, jossa kannattaa piipahtaa vaikkei mitään ostaisikaan.

Ja kun kaipaa vähän hienompaa ruokaa, kannattaa tutkia Höltän ja Westermarckin ravintolatärppi: Trianan Pérez Galdós -kadulla sijaitseva Deliciosa Marta mainitaan Michelin-oppaassakin ja sitä pidetään koko saaren ykkösenä.

Lue myös: Andalusia – historiaa, tapaksia ja arabialaista tunnelmaa

4. Shoppailua Trianassa

Veguetan ja San Telmo -aukion välissä sijaitsee Triana. Kaupunginosaa halkova Calle Triana -kävelykatu sivukatuineen on täydellinen rentoa shoppailua ja pientä syötävää ja juotavaa silmällä pitäen. Alueella on puoteja, ravintoloita ja baareja vieri vieressä.

Eräänlainen nähtävyys on kauniin Alameda de Colón -puiston kupeessa sijaitseva komea Hotelli Madrid, jossa diktaattori Francisco Francon kerrotaan yöpyneen juuri sisällissodan alla.

Lue myös: Sisustusmatka Palmaan – 8 parasta shoppailukohdetta

5. Vuorille patikoimaan

Kaupungin luonteeseen vaikuttaa tietysti myös se mikä sitä ympäröi. Gran Canaria on tuliperäinen saari. Sen keskiosissa on maisemia, jotka saavat sydämen pysähtymään. Voisi helposti kuvitella olevansa Andien rosoisilla huipuilla.

Gran Canariaa luonnehditaan joskus pienoiskokoiseksi mantereeksi, niin vaihtelevaa maasto on. Esimerkiksi Fontanalesin ja Cruz de Tejedan välinen patikkareitti vie aurinkoiselta vuorenhuipulta pilviverhon ja metsien läpi aina alaville banaaniplantaaseille.

Hyviä reittejä löytyy osoitteesta grancanaria.com hakusanalla trekking.

Lue myös: Turkin Kappadokia – Maanalaisia kaupunkeja ja aamusuukkoja

6. Maailman toiseksi suurin karnevaali

Las Palmasin karnevaalit ovat maailman suurimmat Rio de Janeiron jälkeen. Ne kestävät käytännössä koko helmikuun.

Erilaisia pukeutumiskilpailuja ja mm. drag queen -gaalan sisältävä katujuhla huipentuu näyttävään pääparaatiin, joka halkoo kaupunkia kokonaisen kuuden kilometrin matkan. Tapahtumasta on tullut koko saaren vetävin matkailunähtävyys.

Lue myös: Trooppista Rio de Janeiroa leimaavat hulppeat maisemat ja brasilialainen rentous

7. Las Canteras: aurinkoa, hiekkaa, merta

Las Palmasin pohjoisosaa hallitsee upea, kolme kilometriä pitkä Las Canteras -ranta. Sitä myötäilee samanpituinen rantapromenadi, jota reunustavat toinen toistaan houkuttelevammat ravintolat.

Parhaat ravintolat sijaitsevat aivan rannan pohjoispäästä: La Marinera tarjoaa ensiluokkaisia päiväntuoreita meren herkkuja rennossa tunnelmassa.

Marinerasta kulman takana sijaitseva Amigo Camilo tarjoaa samaa ylellisyyttä vielä hieman paikallisemmalla nuotilla.

Las Canteras on selvästi pohjoisempana kuin Triana. Erityisesti rantaa myötäilevä reuna on melko vilkkaasti liikennöity. Matkaa ei siis välttämättä kannata taittaa jalan.

Trianasta Canterasiin matkaavan kannattaakin hypätä bussiin San Telmon asemalla, joka on Trianan pohjoispäässä samannimisen aukion laidalla.

Pois kannattaa jäädä Santa Catalina -aukiolla, joka on mukavan lähellä La Muelle -kauppakeskusta ja josta on miellyttävä kävelymatka vastakkaiselle Canteras-rannalle.

La Muellen lisäksi shoppailua voi harrastaa Canterasin pääkadulla Avenida de José Mesa y Lópezilla, mistä löytyy mm. tasokas El Corte Ingles -tavaratalo.

Lue myös:

Luksusloma Kanarialla – Tässä parhaat vinkit

Haluatko hemmottelua ja täydellisen rusketuksen? Matkusta Langkawille

5 syytä kokea lumoava Barbados

Kolumbuksen majapaikkana toiminut Casa Colon on restauroitu ravintolaksi.Sirkku Hölttä ja Mika Westermark ovat kunnostaneet vanhasta suklaatehtaasta boutique-hotellin.Tapaksia kutsutaan pohjoisespanjalaisittain pintxoiksi. Niitä saa torstaisin kyytipoikineen muutamalla eurolla.Tammikuussa mantelipuut kukkivat vuoristossa, joka on oivaa patikointiseutua.Gran Canarian paikallinen kulttuuri on elinvoimaista, mikä myös näytetään.