Läheisyyttä sairauksien jälkeen

Omaterapeutti

Läheisyyttä sairauksien jälkeen

Tällä palstalla ratkaisukeskeinen terapeuttimme eve vaasmaa vastaa lukijoiden mieltä painaviin kysymyksiin.

JULKAISTU 26.5.2020 | TEKSTI Oma Aika

Lukijan kysymys :

Hei, olen 68-vuotias nainen ja ollut avoliitossa jo 25 vuotta. Nyt minua on alkanut huolettaa elämämme, kun mitään seksiin liittyvää ei ole ollut kahteen vuoteen. Läheisyys on hukassa. Rakastan puolisoani yhä paljon, mutta olen tullut ärtyisemmäksi, kun seksiä tai edes läheisyyttä ei ole. Olemme molemmat sairastelleetkin paljon. Minulla oli kaksi vuotta sitten veritulppa, joka meni jaloista keuhkoihin asti. Tulpan johdosta minulla meni tunto alapäästä.

En tuntenut pissan enkä kakan tuloa ja samalla meni sukupuolihalukin. Vuoden alusta tunto on palannut ja haluni heränneet. En kuitenkaan osaa ilmaista niitä puolisolleni, sillä hän nukahtaa ennen minua hyvän yön toivotuksen jälkeen. Riitaa meillä ei ole. Mitenköhän tästä eteenpäin? Luin Oma Aika -lehdestä läheisyysharjottelusta, mutta en ole uskaltanut esittää sitä puolisolleni. Edellisestä seksikerrasta on jo niin kauan.

Nimimerkki Epävarma

Terapeutin vastaus:

Kiitos kirjeestäsi. Kuvaat siinä monia koskevaa tilannetta. Toisen tai molempien sairastelu voi vähentää seksihaluja tai saada ne jopa katoamaan iästä riippumatta. Ongelma voi olla fyysinen, mutta usein henkinenkään jaksaminen ei riitä muuhun kuin sairaudesta selviämiseen.

Kuulostaa hyvältä, ettei teillä ole riitoja ja olette olleet jo 25 vuotta yhdessä. Sanot myös rakastavasi edelleen puolisoasi. Se on hyvä alku uudelle yrittämiselle läheisyyden harjoittelussakin.

Seksuaalisuus kuuluu kaiken ikäisille, mutta sen muoto voi muuttua, samoin se, kuinka usein seksiä on. Perusläheisyyden merkitys kasvaa iän myötä ja siihenhän seksuaalisuuskin ainakin vakiintuneissa suhteissa perustuu. On turvallista olla rakastamansa lähellä.

Uskon suhteenne kestävän tuntemuksiesi esille ottamisen. Usein hyvin arkisilla avauksilla ja pieninä annoksina saa helpoimmin keskustelun aikaiseksi. Teille on varmaan muodostunut omia tapoja kertoa tuntemuksista, tuttuja hellittelysanoja, joiden käyttöä voisi ehkä lisätä tai ottaa uudelleen käyttöön. Voit hyvin kertoa miehellesi vaikka hieman hämmentyneenä, mitä olet alkanut tuntea ja kysyä, miltä se hänestä tuntuu. Keskustelu kannattaa pitää kepeänä, ettei toinen koe painostusta.

Myös se, että halaa ja on muutenkin toisen lähellä fyysisesti avaa mahdollisuuksia sanoa, miten hyvältä tuntuu olla juuri näin. Voitte myös muistella sairauksia edeltävää aikaa ja sitä, kuinka kivaa se oli.

Seksiähän on niin monenlaista ja kaikille pareille se on ihan omanlaistaan. Seksi myös muuttuu iän myötä ja siksikin siitä on hyvä puhua teidän omalla tavallanne. Myös itsetyydytys on toimivaa, jos seksi yhdessä ei onnistu.

Olen kuullut ikäihmisille järjestetyistä seksi-illoista, joissa käydään vilkasta ja avointa keskustelua aiheesta ja ollaan vapautuneita ajattelemaan seksistä uudella tavalla. Sellaistakin voisi kokeilla, jos se tuntuu hyvältä teistä molemmista.

Rohkaisen sinua nyt ottamaan asian puheeksi miehesi kanssa ja etenemään rauhallisessa tahdissa. Seuraile miehesi reaktioita ja etene sen mukaan.

Oikein lämmintä kesää teille kummallekin ja hellikää toisianne.

Lue muita Even vastauksia lukijoiden kysymyksiin täältä.

KYSY EVELTÄ
Oma Aika -lehti
Ilmalankatu 2c
00240 Helsinki

tai

eve.vaasmaa@exento.fi