Kynttilät ja ulkotulet luovat tunnelmaa – muista kuitenkin nämä ohjeet

IlmiötYleinen

Kynttilät ja ulkotulet luovat tunnelmaa – muista kuitenkin nämä ohjeet

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Kynttilät ja ulkotulet luovat tunnelmaa – muista kuitenkin nämä ohjeet

Elävän tulen katseluun ei koskaan väsy. Sen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Teksti Jarmo Aaltonen

Kuva Jeppe Tuomainen

1. Kynttilät

Tärkein turvaohje on, että kynttilöitä ei pidä jättää yksin ilman valvontaa. Viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät mieluiten tukahduttamalla tai kastamalla sydämet sulaan steariiniin. Kynttilöitä poltettaessa on syytä pitää alkusammutusvälineet käden ulottuvilla.

– Valitse kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala: metallinen, kivinen, lasinen, posliininen. Älä käytä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.

– Sijoita kynttilä niin, ettei sen vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Älä laita kynttilöitä television tai muovisten ulkokalusteiden päälle.

– Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa: tuikuille ja pöytäkynttilöille vähintään 5 cm. Ohutpohjaiset tuikut ja lyhdyt tarvitsevat paksun, palamattoman alustan.

– Sytyttäessä suorista lanka ja jätä se noin sentin pituiseksi. Pitempään poltettaessa lyhennä sydänlankaa tarvittaessa.

– Älä polta kynttilää vetoisessa paikassa, lämpöpatterin tai takan päällä. Kynttilän sulamispiste on 54–65 astetta.

– Jos tuikun koko nestepinta syttyy, tukahduta se sammutuspeitolla tai matolla – ei koskaan vedellä!

2. Ulkotulet

– Parvekekynttilää poltetaan lyhdyssä, joka kiinnitetään kunnolla roikkumaan tai palamattoman ja tuulelta suojatun alustan päälle. Lyhty ei saa olla liian umpinainen, vaan riittävän tilava ja yläosastaan avoin, jotta steariini ei höyrysty ja leimahda palamaan.

– Aseta ulkoroihut ainakin 3 metrin päähän pensaista ja kulkuteistä ja tulen koosta riippuen 3–10 metrin päähän rakennuksista. Älä polta ulkotulia sateella.

– Ulkotuli asetetaan tukevasti lumeen, hiekkaan, painavaan astiaan tai telineeseen, joita saa varta vasten kaupasta. Älä polta ulkotulia sisällä, edes parvekkeella tai katoksen alla.

– Jätkänkynttilä on sijoitettava jopa 10 metrin päähän, koska siitä purkautuu kipinöitä.

3. Takka ja varoittimet

Lain mukaan tulisijojen hormit on nuohottava vuoden välein, vain kesäkäytössä olevilla mökeillä kolmen vuoden välein. Savupellissä olisi hyvä olla pieni reikä, josta häkä pääsee nousemaan, vaikka pelti olisi kiinni.

Myös palovaroittimet ovat pakollisia. Lisäksi tulisijallisiin taloihin kannattaa asentaa häkävaroittimet. Testaa palovaroittimien toiminta kerran kuussa ja vaihda paristot ainakin kerran vuodessa. Pidä jauhesammutin ja sammutuspeite käden ulottuvilla.

– Ota takkapuut sisälle lämpiämään ainakin vuorokautta ennen polttoa. Lado väljästi vaakatasoon vain puhdasta, kuivaa puuta. Älä polta kuusipuuta avonaisessa takassa, koska se rätisee ja voi sinkauttaa kipinöitä ulos.

– Sytytä takka päältä tuohella, kuvilla lastuilla, paperilla, pihkaisilla oksilla, ei sytytysnesteellä.

– Älä lämmitä tulisijaa kerralla liikaa, pari pesällistä riittää varaavissa takoissa.

– Sulje savupelti vasta, kun hiilet ovat kunnolla mustia.

– Puhdista takka joka käyttökerran jälkeen. Säilytä tuhkat jalallisessa metallisessa astiassa.

– Samat ohjeet pätevät puusaunaan. Muista, että sauna ei ole vaatteiden kuivatuspaikka.

Lue myös:

Kokoa kauniit kynttiläasetelmat

5 parasta ideaa ruokailutilan sisustukseen

Elegantti, minimalistinen vai valkoinen joulukuusi?