Kuuba voi viedä sydämen – 7 vinkkiä

KaukokohteetMatkat

Kuuba voi viedä sydämen – 7 vinkkiä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Kuuba voi viedä sydämen – 7 vinkkiä

Kuubassa kohtaa kauneutta, sitkeyttä ja elämänvoimaa, jota ei voi jäljitellä. Muuttuva Kuuba on nyt hittikohde.

Teksti ja kuvat Anna-Liisa Hämäläinen

1. TRINIDAD, OLEN SINUN

Espanjalaisajan helmessä tarvitsen vain lenkkarit ja aikaa. Kuljen ja lumoudun. Hevosta kengitetään. Traktori jyristää mukulakivikadulla. Vanha nainen lakaisee jalkakäytävää.

Pikkukauppoja on jo paljon. Käsityöläistorilla kaupataan kaikkea koruista Che-paitoihin. Käyn tavaratalossa. Valikoiman niukkuuden äärellä käsittää, miten USA:n kauppasaarto tuntuu arjessa.

Plaza Mayorin laidalla Cuba Libressä juon kahvia ja juttelen kahden nuoren tarjoilijan, Eduardo Anto-nian ja Lisset Pelegrinin kanssa. Sesongin alku tuntuu edellistä vilkkaammalta. Ja amerikkalaiset ovat vasta tulossa.

Trinidadissa on runsaasti kotimajoitusta, casa particular. Suosittelen, sillä kaupungissa on mukavampi asua kuin Anconin niemellä hotellissa. Anconin hienolle rannalle pääsee taksilla 8 cucilla eli samalla summalla euroja. Palasin sieltä bussilla, ilmaiseksi.

2. MALECÓN, HAVANNA

Ensimmäisellä Kuuban-matkallani katselin illalla hotellin ikkunasta, miten aallot löivät myrskyn takia suljetun rantabulevardin yli. Nyt kävelen aamulla jalkakäytävällä. Liikenteen melu yhtyy meren säyseään loiskeeseen. Onkimies saa saalista. Lenkkeilijöitä juoksee vastaan. Illalla pareja ja seurueita istuskelee kivimuurilla.

Malecónin varrella sijaitsee myös USA:n suurlähetystö. 14.8.2015 alkaen sen edessä on liehunut Yhdysvaltojen lippu, kun diplomaattisuhteet solmittiin uudelleen ja lähetystö avattiin 54 vuoden tauon jälkeen.

3. LA HABANA VIEJA, HAVANNAN VANHA KAUPUNKI

Talot hehkuvat pastelliväreissä. Aurinko polttaa siistillä Plaza Viejalla. Talojen seinillä on kuvia niistä ennen ja jälkeen restauroinnin. Vanha keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Havanna, jota kutsutaan maailman kauneimmaksi ränsistyneeksi kaupungiksi, on yhä vähemmän ränsistynyt.

Se ei vie taikaa. Sukella kaduille ja aukioille, notku baarissa tai kahvilassa, nauti lounas paladarissa, kurkistele sisäpihoille ja kauppoihin. Antaudu jatkuvasti kuuluvan musiikin virtaan, viipyvistä boleroista fyysiseen reggaetoniin.

4. ERNEST HEMINGWAYN JALANJÄLJILLÄ: FINCA VIGÍA JA COJIMAR

Nousen rappuja kohti vaaleaa, siirtomaatyylistä taloa. Koen pienen pyhyyden. On pakko sulkea silmät. Kurkin ikkunasta makuuhuonetta, jonka seinuspöydällä lepää kirjoituskone.

Täällä kirjailija Ernest Hemingway naputti sota- ja onnettomuusvammojensa takia seisaaltaan. Täällä sotakirjeenvaihtaja Martha Gellhorn ja kirjailija rakastivat ja tappelivat. Täällä filmitähti Ava Gardner pulikoi alasti uima-altaassa. Seiniltä katsoo surusilmin afrikkalaisia antilooppien päitä.

Cojimarin kalastajakylässä liikutun merestä ja Hemingwayn patsaasta. Nobelinsa kirjailija omisti ystävilleen Cojimarissa. Jotkut heistä saivat muodon romaanissa Vanhus ja meri.

5. SANKAREIDEN HAUTOJA: CEMENTERIO DE SANTA IFIGENIA, SANTIAGO DE CUBA

Valkoinen Carraran marmori hohtaa. Vaskimusiikki kajahtaa. Kolme sotilasta marssii kohoreisin kohti José Martín mausoleumia. Ilmeetön vahdinvaihto toistuu puolen tunnin välein.

Vierailuni aikana marraskuussa 2015 uumoiltiin, että Fidel Castron viimeinen leposija tulee sijaitsemaan hänen esikuvansa Martín mausoleumin vieressä. Näin myös kävi. Castron uurna laskettiin Santa Ifigenian kalmistoon joulukuussa 2016.

Hautausmaalla lepää myös Compay Segundo, mm. Guantanameran ja Chan Chanin tekijä. 96-vuotiaana vuonna 2003 menehtynyt muusikko naureskeli 90-vuotiaana Wim Wendersin Buena Vista Social Club -leffassa (1999), että naiset ovat aina ihania ja isäksikin voisi vielä tulla. Hyvin kuubalaista!

6. ANNA MUSIIKIN JA TANSSIN VIEDÄ

Elävä musiikki ja tanssi ovat Kuubaa syvimmillään. Niistä huokuvat leikki, intohimo ja kaiho. Ja vaikka vähän kyllästyisit Guantanameraan, se on tärkeä. Sanat ovat Kuuban kansallissankarin José Martín (1863–1895) sävel Compay Segundon (1907–2003).

Halutessasi tanssit itsekin. Turistipaikoissa on tanssittajia, miehiä ja naisia. Osa heistä on talon väkeä, osa ei.

Vähäisen kokemukseni perusteella tanssittajien tyyli vaihtelee. Casa de la Trovassa Santiago de Cubassa tultiin ensin iholle, mutta lopulta sain asiallista sonin harjoitusta. Tradicionales oli kodikkaampi.

Trinidadin Casa de la Trovassa pääosa tanssittajista on iäkkäitä, fiilis mutkaton. Kirkon rappusilla sijaitseva, upea ulkoilmaravintola, Casa de la Musica, on showpaikka. Siellä tanssinopettajat juhlivat illalla oppilaidensa kanssa.

Huomaa, että Casa de la Trova ja Casa de la Musica voivat tarkoittaa mitä vain perinnepaikasta nuorisobileisiin. Illan ohjelma kannattaa siis tarkistaa.

7. CASA PARTICULAR ELI KOTIMAJOITUS JA PALADAR ELI YKSITYINEN RAVINTOLA

Trinidadissa yövyin Omerida Vera Ramosin Planet Rollerissa. Omerida ja José tarjosivat siistin, ilmastoidun huoneen ja terassin. Keittiömestari José valmisti herkullisen aamiaisen. Iloitsin jonkinmoisesta espanjantaidostani, sillä parin kanssa oli kiinnostavaa jutella. Casa particularissa yö maksaa 25–30 cucia, (saman verran euroja) hotellissa jo 100–150. Hinnat noussevat, koska turisteja vyöryy ja majoituskapasiteetti paukkuu.

Paladar eli yksityinen ravintola kuuluu nykyään myös pakettimatkojen ruokapaikkoihin. Omistajat hankkivat raaka-aineet itse tuottajilta, koska muuta keinoa ei ole. La Moraleja Havannassa (Calle 25 e) oli matkan paras ruokakokemus. Muuallakin nautin hyviä, isoja katkarapuja (camarones) ja hummeria. Jälkiruoista suosittelen arroz con lecheä, eli makeaa riisipuuroa

Santa Ana oli ”kotikatuni” Trinidadissa. Vanhankaupungin mukulakivikadut ovat peräisin jopa 1500-luvulta, ja sen huomaa.Malecón rakennettiin 1900-luvun alussa komistamaan Havannan rantaa. Tänään se on liikenneväylä ja kaupunkilaisten kohtaamispaikka etenkin iltaisin ja viikonloppuisin.Vanhan Havannan kadut kutsuvat kiireettömään vaelteluun. Sekatalous näkyy ravintoloina, baareina ja kauppoina. Tunnelma tuntuu vilkkaammalta kuin ensi vierailullani vuosi sitten.Kirjailija Ernest Hemingwayn rintakuva seisoo Cojimarin kalastajakylän niemennokassa. Hän arvosti kalastajia ja kotikaupunkinsa San Francisco de Paulan asukkaita, joilta hän sai huolenpidostaan nimen Papa.Muusikko Compay Segundon hauta kuvaa kuuluisan muusikon lauluja ja tyyliä, johon kuuluivat kitara ja hattu. Santa Ifigenian hautausmaa, Santiago de Cuba.Kuubassa elävä musiikki soi kaikkialla: kaduilla ja lounasravintoloissa, baareissa ja tanssiravintoloissa.Teiden varsilla myydään sesongin hedelmiä. Marraskuussa oli banaanien ja mandariinien aika.