Onko Kuopioon menijöitä?

LähikohteetMatkat

Onko Kuopioon menijöitä?

Kyllä on, ja vierailu Kuopiossa kannattaa! Pitkä viikonloppu tarjoaa makuelämyksiä, persoonallista majoitusta ja ulkoilua Puijon kansallismaisemissa.

JULKAISTU 7.4.2021 | TEKSTI Anu Kiiveri-Sahila | KUVAT Anu Kiiveri-Sahila

Euroopan maukkaimman maakunnan titteliä (European Region of Gastronomy 2020–2021) kantava Pohjois-Savo ja Kuopio kätkevät sisäänsä salaisuuden, joka on vihdoin aika paljastaa kaikille. Alueen laadukkaat ruoka-aineet ja suomalainen puhdas luonto ovat täällä sydämen asia, joka halutaan jakaa myös matkailijoiden kesken.

Juhlavuoden ohjelman kantava teema on foraging, joka tarkoittaa elämää luonnon rytmin mukaan. Juhlavuoteen kuuluu paljon teeman mukaista ohjelmaa, kuten ruokatapahtumia, maalaismarkkinoita, pop-up-ravintoloita elämyksellisissä ympäristöissä sekä retkiä ja kulttuuriperintöä.

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki -titteliin.

”Titteli on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten olemme siitä Kuopion seudulla avoimesti ylpeitä”, sanoo tuottaja Taina Laitinen MKN Yritys- palveluista.

Puhdas luonto, aidot maut ja lähiruoka ovat Pohjois-Savossa nyt keskiössä ja maukkaimman maakunnan tarjonnasta löytyy jokaiselle kävijälle jotakin. Lähdetäänpä viikonlopun mittaiselle vierailulle katsomaan mitä Kuopio tarjoaa.

Rento ja viihtyisä Urban

Kuopion torin tuntumassa sijaitsevan Ravintola Urbanin trendikkäässä ilmapiirissä on helppo viihtyä. Vanhassa arvokiinteistössä sijaitsevaa ravintolaa luotsaa Suomen Top Chef 2015 kaksintaistelun voittaja Anssi Kantelinen.

Vierailullani pääsin herkuttelemaan Urbanin lounaalle. Tarjolla oli kaksi ruokavaihtoehtoa, joista toinen oli kasvisruoka. Alkukeitto tarjoiltiin hauskoista lasipurkeista ja kyytipoikana sillä oli tuoretta mallasleipää. Lounaaseen kuuluu myös pieni makea sekä kahvi tai tee. Valitsin ruokalistalta härkä-pekonipastaa & ”sås” bearnaise. Kasvisvaihtoehtona olisi ollut friteerattua kylmäsavutofua, kimchiriisiä ja kananmunaa ”sunny side up”.

Hetken koin annoskateutta, kun pöytäseuralaisteni kasvislounasannokset saapuivat. Valitsemani pasta oli kuitenkin niin maistuvaa, että uskaltaisin väittää Ravintola Urbanin olevan tämän kaupungin maukkain lounasravintola.

Kotimaanmatkailu, Pitkä viikonloppu Kuopiossa, ravintola Urban

Historian havinaa Lignell & Piispasen tehdaskierroksella

Lähes 170 vuotta vanhaan perheyritykseen, Lignell & Piispaseen pääsee tutustumaan parhaiten opastetulla tehdaskierroksella. Perinteikkään alkoholitalon historia on kiehtova sekoitus vaiherikkaita käänteitä sekä alkoholijuomien valmistusta. Kuuden sukupolven käsityötaitoon perustuva menestys on kiinnostavaa kuultavaa.

Tunnettujen juomien maustamiseen käytettävät yrtit ja marjat kerätään lähialueiden metsistä ja pelloilta. Tehdaskierroksella pääsee myös kurkistamaan, kuinka esimerkiksi suosittua Loimu-vuosikertaglögiä pakataan.

Saana säväyttää

Uuvuttavan kaupunkikierroksen jälkeen kannattaa suunnata Kuopion Saanaan. Kaksi erilaista saunaa sekä sisä- ja ulkouima-altaat varmistavat sen, että päivä päättyy rentouttavissa merkeissä. Kallaveden rannalla sijaitsevan Saanan terassi on kesäisin taattu vetonaula.

Mutta talvisin sinne vetää lämmitetty uima-allas, mikä näyttää siltä, kun se päättyisi järveen! Iltaisin altaassa on värivaloja, jotka luovat oman tunnelmansa. Viereisen savusaunan tummanpuhuvista löylyistä pääsee pulahtamaan Kallaveteen. Saana on avoinna ympäri vuoden ja sen nimikkoravintola Saana on osa European Region of Gastrono- my ravintolaperhettä.

Rauhallisin aika vierailla kylpylässä on arkipäivisin, jolloin asiakkaita on kylpemässä hieman vähemmän. Saana on täydellinen kohde lievittää kävelystä kipeytyneitä jalkoja ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Kurjempikaan sää ei Saanassa haittaa, sillä ulko-altaassa voi nauttia järvimaisemista lämpimän veden syleilyssä. Sisäänpääsymaksu Saanaan on 15 Euroa.

Kotimaanmatkailu, Pitkä viikonloppu Kuopiossa, Kuopion Saana

Hemmottelua vetten päällä

Aurora Hut -tyyppisestä iglumajoituksesta haaveilevien ei tarvitse enää lähteä Lappiin saakka. Kuopiolainen hyvinvointiyrittäjä Tarja Tirkkonen ei empinyt, kun hänelle avautui mahdollisuus tuoda igluvene Kuopioon.

”Tarkoituksenani on tarjota tulevaisuudessa kehoa ja mieltä rentouttavia hyvinvointilomia kotoisella Kallavedellä. Kesäisin igluvenettä voidaan siirtää asiakkaan toiveiden mukaisesti ja hänelle voidaan räätälöidä henkilökohtainen hoitopaketti”, Tirkkonen valottaa.

Kuopionlahdelle parkkeeratun igluveneen syleilyssä ei tarvitse palella talvellakaan. Talvikäyttöinen igluvene toimii majoitusvaihtoehtona ympäri vuoden elämyksellistä ja ekologista yöpaikkaa arvostavalle.

Igluun pääsee sisään ovikoodilla. Kuivakäymälä ja pieni keittiö toimittavat mainiosti virkaansa, mutta suihkua tilassa ei ole. Peseytymiseen on sen sijaan varattu kosteuspyyhkeitä ja sään salliessa peseytyä voi myös järvessä, mikä tuo oman eksoottisen lisänsä luonnonoloista nauttiville asiakkaille. Kirkkaalla säällä isosta sängystä voi ihailla tähtitaivasta ja aamulla herätä auringonsäteiden pilkistäessä sisälle igluun.

Kuopio, Kotimaanmatkailu, Pitkä viikonloppu Kuopiossa, Igluvenemajoitus

Kuopion kauppahalli

Auringonkeltaisen kauppahallin sanotaan olevan kaupunkilaisten ilo harmaina talvipäivinä. Kuopion torilla seisova, jugend-tyyliin rakennettu ostospaikka on avoinna ympäri vuoden kuusi päivää viikossa.

Vuodesta 1902 toiminut kauppahalli kätkee sisälleen ihania pikkukahviloita ja erikoisliikkeitä. Kauppahallissa myydään muun muassa maailmankuuluja Irene Partasen kalakukkoja. Lähiruoka TullinTuvasta löytyy lähellä tuotettuja herkkuja tuliaisiksi. Kokeile vaikka Nenosen mansikkatilan mansikka-kuohua. Kuopion Kauppahalli valittiin Apu-lehden äänestyksessä Suomen kauppahallien kauneimmaksi.

kuopionkauppahalli.fi

Kuopio, Kotimaanmatkailu, Pitkä viikonloppu Kuopiossa, Kauppahalli

Hyvän unen Wuoksi

Laivoista ja persoonallisesta majoituspaikasta innostunut reissaaja ottaa hytin Hotellilaiva Wuoksesta. Aluksen kapteenina toimii näyttelijänä tunnetuksi tullut Ismo Apell, joka pyörittää pientä perheyritystään suurella sydämellä.

Laivahotellissa ei ole paikalla henkilökuntaa, paitsi aamiaisen aikaan. Sisään laivaan pääsee kuitenkin etukäteen toimitettujen koodien avulla. Hotellilaiva Wuoksi nököttää tiukasti satamassa, mutta laivallahan on aina tunnelmaa.

Yhteisissä tiloissa voi lukea päivän lehtiä tai rentoutua nauttien Kallaveden maisemista. Wuoksen sviitissä oli oma terassi eli pääsy kannelle. Hytissä oli illan tullen hieman viileää, joten talviaikaan kanattaa varustautua omilla villasukilla.

Hotellilaiva Wuoksen viihtyisissä hyteissä pääsee risteilytunnelmaan. Ylimmällä kannella tarjoiltu aamupala on hyvä startti päivään. Kerrassaan ihastuttava ja hyvin persoonallinen tapa nauttia Kuopion-lomasta. Tämä täytyy kokea uudelleen kesällä.

www.wuoksi.fi

Puijo – kaupunkilaisten ylpeydenaihe

Kuopion kuuluisinta maamerkkiä, Puijon Tornia ympäröi ikivanha aarniometsä. Inspiroivan luonnon vaikutus näkyy kaikessa Puijon ympäristön toiminnassa. Keskellä Kuopion keskustaa sijaitseva uniikki luonnonmetsä toimii talvisin monenlaisen aktiviteetin keskipisteenä. Puijo Peak Oy:n tuotantopäällikkö Markku Komppula kertoo, että muun muassa maastohiihtäjät, hölkkääjät ja pyöräilijät löytävät tekemistä alueelta.

Puijon tornista avautuu upea kansallismaisema.

75 metriin kohoavasta Puijon Tornista voi ihailla maisemia jokaiseen ilmansuuntaan. Kahvihampaan kolottaessa Tornikahvilasta saa syötävää ja juotavaa, sekä lähellä tuotettuja herkkuja vaikka kotiin viemisiksi. Yhtä kerrosta alempana Torniravintolan ikkunoista avautuu Kuopion mahtavimmat näkymät. Ravintola pyörähtää ympäri 360 astetta puolessa tunnissa.

www.visitpuijo.fi