Hyvinvointi

Kun jäsenet puutuvat, liikkuminen auttaa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Kun jäsenet puutuvat, liikkuminen auttaa

Jäsenet puutuvat pitkästä paikallaanolosta. Puutumista voi estää hermoja hapettamalla, siis liikkumalla.

Teksti Riitta Eskola

Kuva Fotolia

1. Hermot jumissa

Jäsenen puutuminen kertoo hermon jääneen puristuksiin. Tavallisesti hermot liukuvat ja venyvät eivätkä jää helposti pinteeseen. Kun pinne tulee, se tuntuu usein selkärangassa ja vain toisella puolella. Jos nukut kätesi päällä tai istut pitkään, hermot puristuvat ja viestintä aivojen ja lihasten välillä vaikeutuu. Puutuminen voi kestää hetken, tunteja, vuorokausia, jopa kuukausia. Jos pinne pysyy pitkään, alueen lihakset voivat surkastua ja hermot halvaantua. Halvaus palautuu hitaasti.

2. Palautuminen pistelee

Tunnottomuus hätkähdyttää hetkeksi, mutta tunto palaa, kun vaihtelet asentoa sekä oikaiset ryhdin ja nivelet. Kun hermo vapautuu, verenkierron palautuminen tuntuu tikkuiluna. Ennen vanhaan pistelyä sanottiin ämmänneuloiksi. Pahoinkin litistynyt hermo vertyy, jos se ei ole vaurioitunut.

3. Käsi turtana – jumppaa hartiat

Käden puutuminen kertoo, että kaularangan hermot ovat joutuneet ahtaalle. Tällöin ranka tarvitsee liikettä. Rannekanavaoireyhtymä on tyypillinen, kipeä puutumisvaiva. Jos siihen ei auta venyttely, tulehduskipulääke tai fysioterapia, turvaudutaan leikkaukseen.

4. Taivuta taakse – oio nivusia

Jos jalka puutuu, alaselkä tarvitsee liikettä. Jalan puutuminen voi ennakoida välilevyn pullistumaa eli iskiasta. Istuminen on jatkuva eteentaivutus, joka tarvitsee vastaliikkeen. Jos iskias jo vaivaa, kipuja voi hillitä taaksetaivutuksilla. Kun ryhti on hyvä, hermot jäävät harvoin puristuksiin. Tähän perustuu seisomatyön terveellisyys istumiseen verrattuna.

5. Fysioterapiaan ilman lähetettä

Apua puutumiseen kannattaa hakea ensin fysioterapiasta. Fysioterapeutti antaa ohjeet tai suosittaa kääntymistä lääkärin, neurologin tai fysiatrin, puoleen. Jos puutuminen aiheuttaa virtsan- tai ulosteenkarkailua, lääkäriin pitää mennä halvausriskin vuoksi heti.

Asiantuntijana fysioterapeutti Matti Auvinen KuntoKuopiosta.