Kotipalvelut parantavat elämää ja helpottavat arkea

Tunteet

Kotipalvelut parantavat elämää ja helpottavat arkea

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Kotipalvelut parantavat elämää ja helpottavat arkea

Moni empii ja kursailee kotipalveluiden ostamista. Ikääntyneille ne voivat kuitenkin tuoda konkreettista apua, rutiineja ja kaivattua seuraa. Samalla omaisille jää enemmän aikaa ja voimia.

Teksti Tiina Torppa

kuvat Mika Pollari

Ihanaa, ettei minun tarvitse enää silittää pyykkejä!

Näin huokaisi eräs tytär, kun päätös kotipalvelujen ostamisesta iäkkäälle äidille oli tehty. Nyt hänelle jäisi enemmän aikaa

seurustella äitinsä kanssa.

Pyykit silittää vastedes Iida Kujanpää, joka tuottaa Ilostu Oy -yrityksensä puitteissa tukipalveluja kotona asuville senioreille.

Yhdessä kauppaan tai lääkäriin

Ilostu Oy:n asiakkaat ovat pääkaupunkiseudulta. Valtaosa on yksin asuvia, 80–90-vuotiaita. Lähes kaikilla on liikuntarajoitteita,

rollaattori tai kävelykeppi.

Palvelut on ryhmitelty 5–20 tunnin kuukausipaketteihin. Tuntihinnat ovat 36–39 euroa.

Yritys huolehtii monenlaisista asioista. Eniten Kujanpää tekee kotitöitä, joko yksin tai yhdessä asiakkaidensa kanssa. Lisäksi hän voi pitää seuraa tai lähteä ulkoilemaan tai vaikkapa kauppareissulle asiakkaansa turvaksi.

– Keväällä autoin asiakkaitani istuttamaan kukkia ja laittamaan pihaa tai parveketta kuntoon, Kujanpää kertoo.

Kotipalveluyrittäjä ei kuitenkaan ole sairaanhoitaja. Niinpä joillakin asiakkailla käy apuna myös sairaanhoitaja tai muu hoitoalan ammattilainen.

Lue myös: Kun vanhempasi tarvitsevat apua, aseta rajat – älä uhraudu

Osta ajoissa, älä kursaile

Kujanpää näkee työssään, kuinka vaikeaa monen on tilata apua. Hän kannustaakin omaisia hankkimaan ulkopuolista apua ajoissa, sillä jo pieni apu voi auttaa senioria pysymään kunnossa ja elämään hyvää arkea kotona.

– Moni sinnittelee pitkään omin voimin. Siivoaa, vaikka polviin sattuu. Jos jättäisi siivouksen, polvet voisivat kestää kävelyä, mikä taas tukee muun toimintakyvyn ylläpitoa, Kujanpää sanoo.

Omaistakin helpottaa, jos vanhuksen tarpeita osataan ennakoida. Muutoin ongelmat alkavat kasautua ja omaiset kuormittua.

Tosin Kujanpää on huomannut myös uusia tuulia. Ihmisillä on yhä enemmän yksilöllisiä toiveita ja tarpeita, joita he toteuttavat ostamalla apua.

– He haluavat jatkaa harrastustaan tai kokeilla jotakin uutta, osallistua vaikkapa valokuvauskurssille.

Nykyajan kaksi kastia

Moni seniori haluaa päästä eroon turhasta tavarasta, kuten kirjoista, vaatteista ja vanhoista papereista. Usein Kujanpää järjestelee kotia, käy läpi asiakkaan tavaroita ja vie niitä kierrätykseen.

Osalla Kujanpään asiakkaista siivooja tekee viikkosiivouksen. Silti jää laitettavaa.

– Usein on jokin asia, johon pitää keksiä ratkaisu.

Hän voi auttaa irrottamaan pesukoneen pulverilokeron ja pesemään sen. Toisinaan hän auttaa ostamaan uudet verhot. Se saattaa tarkoittaa käyntiä verhokaupassa tai verkkokaupan tarjontaan tutustumista.

– Nykyään on kuin kaksi kastia: nettiä hyödyntävät ja ne, joilla ei ole siihen osaamista tai mahdollisuutta.

Lue myös: Kun omat vanhemmat vanhenevat: ”Välillä tuntuu raskaalta, kun mikään loma ei oikein ole lomaa”

Hyviä ja huonoja päiviä

Joskus asiakas tilaa Kujanpäältä siivouksen, mutta paikan päällä ilmenee, että tarvetta onkin enemmän seuralle kuin imuroimiselle.

– Kun olen vähän aikaa siivonnut, asiakas kysyy, kolottaako kahvihammasta. Sitten juomme kahvia ja juttelemme. Joskus asiakas pyytelee anteeksi, kun tuli puheripuli, mutta hän ei ole saattanut puhua viikkoon kenenkään kanssa.

Joskus asiakas ilmoittaa jo heti ovella, että tänään on huono päivä. Päässä pyörii ikäviä ajatuksia, ja mieli on maassa.

– Vastaan siihen, että kaikenlaiset tunteet kannattaa hyväksyä. Joskus saa olla allapäin.

Kun hän myöhemmin lähtee pois, asiakas usein jo hymyilee. Monen silmät kirkastuvat.

Lue myös:

Muistisairas Jukka ja puoliso Minna: ”Kuin joka päivä häviäisi jokin taito”

Muistisairas äiti ja pienet lapset – Tällaista on huolehtia yhtä aikaa molemmista