Koripalloa harrastava Kirsti, 70: ”Jos olen viikon liikkumatta, tulen kärttyisäksi”

HyvinvointiLiikunta

Koripalloa harrastava Kirsti, 70: ”Jos olen viikon liikkumatta, tulen kärttyisäksi”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Koripalloa harrastava Kirsti, 70: ”Jos olen viikon liikkumatta, tulen kärttyisäksi”

Helsinkiläinen Kirsti Launis, 70, juoksee koripallon perässä kuudetta vuosikymmentä.

Teksti Mirjami Haimelin

Kuvat Fabian Björk

Liikuntahistoriasi?

”Harrastin jo pienenä liikuntaa monipuolisesti: pesäpalloa, yleisurheilua, hiihtoa. Koripallon pariin minut usutti liikunnanopettaja, kun olin 13-vuotias. Liityin jyväskyläläiseen koripalloseuraan ja myöhemmin pääsin treenaamaan Vierumäelle korisleirille. Sieltä tie avautui mestaruussarjan peleihin.

Huippuvuoteni ajoittuivat 1970-luvun alkuun, kun voitimme Jyväskylän Kirissä SM-kultaa. Pääsimme jopa tv-uutisiin, mikä oli suuri saavutus, sillä naisurheilua ei tuolloin näkynyt juuri missään. Pelasin hetken myös naisten maajoukkueessa.

Sitten muutin Helsinkiin ja perustin perheen. Koripallo jäi, kunnes törmäsin lastenvaunuja työnnellessäni vanhoihin pelikavereihini ja lupasin palata kentälle. Sen jälkeen koripallo on ollut mukana arjessani aina, vuosikymmenestä toiseen.”

”Vain se on alkanut kyllästyttää, että vastustajat saattavat olla 40 vuotta nuorempia.”

Miten harrastuksesi on kehittynyt?

”Pelaan nykyisin seniorijoukkue Golden Girlsissä. Joukkueessa on naisia, joiden kanssa olen pelannut jo 1960-luvulla. Olemme voittaneet muun muassa MM-hopeaa yli 55-vuotiaiden sarjassa.

Jossain vaiheessa olin jo lopettamassa pelaamista. Silloin mieheni tuli katsomaan matsiamme ja sanoi, että et kyllä lopeta, kun teillä on noin hauskaa.

Lue myös: Emilia Vuorisalmi: ”Saan lihakset, kun katsonkin puntteja päin”

Nautin yhä siitä, kun jokin kuvio menee putkeen. Vain se on alkanut kyllästyttää, että vastustajat saattavat olla 40 vuotta nuorempia. Haluaisin yhä juosta ne kiinni, mutta se ei vain onnistu.”

Lue myös: Kaija Koo: ”En halua hävetä vanhenemista”

Mitä koripallo sinulle antaa?

”Koripallon perässä juokseminen on aina ollut se minun juttuni. En välitä ollenkaan esimerkiksi tavallisista juoksulenkeistä.

Jotta koripalloa voi pelata ja siitä nauttia, pitää olla hyvässä kunnossa. Pelaaminen puolestaan kehittää fyysistä kuntoa, joten positiivinen kuntokierre on väistämätön seuraus. Pikkuvaivatkaan eivät haittaa. Jos olen viikon liikkumatta, tulen kärttyisäksi.

”Koripallossa oppii paitsi sietämään, myös tykkäämään erilaisuudesta.”

Koripallossa oppii paitsi sietämään, myös tykkäämään erilaisuudesta. Jokaisella on oma pelityylinsä. Silti niin voitot kuin tappiot koetaan yhdessä.

Minua viehättää koripallossa ennen kaikkea yhteisöllisyys. Pääkaupunkiseudulla, Kotkassa ja Tampereella on viime vuosina toiminut aikuisten naisten koripalloyhteisö, jossa on ollut todella mukavaa pelata.”

Kirsti Launis on aina ollut tiimipelaaja, niin koripallokentällä kuin työelämässä. Kirsti jäi Työterveyslaitoksen tiimipäällikön tehtävästä eläkkeelle vuonna 2010.

Lue myös:

Voiko ikääntymisen vauhtia hidastaa?

Koripallovalmentaja Henrik Dettmann -”Perustin perheen viisikymppisenä”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann: ”EM-kisat ovat tunnustus suomalaiselle koripalloyhteisölle”

Olympiaurheilija Anni Vuohijoki: ”Salilla unohdin veljeni kuoleman”