Kolme askelta kahvihifistelyyn

Ilmiöt

Kolme askelta kahvihifistelyyn

Haluaistiko siirtää kahvista nauttimisen uudelle tasolle? Näillä vinkeillä se onnistuu.

JULKAISTU 21.7.2020 | TEKSTI Sari Lapinleimu

Aamukahvi on useimmille suomalaisille tärkeä ja tunteita herättävä rituaali. Lakisääteiset kahvitauot ovat oma erikoisuutemme; muualla maailmassa käsite on täysin tuntematon. Nautimme kahvia virkistyäksemme – paitsi silloin kun siemailemme sitä saadaksemme unta. Jaamme kahvikupposen ääressä ilot, surut ja salaisuudet. Ja lähdemme ystävien kanssa kahville, vaikka valtaosa seurueesta joisi teetä.

Kahvi yhdistää sukupolvia, yhteiskuntaluokkia ja eri arvomaailmoita. Se ei kysy ikää, asemaa eikä omaisuutta. Ja kyllä me kahvittelemmekin! Paahdetun kahvin vuotuinen kulutus on lähes kymmenen kiloa henkeä kohti – mikä tarkoittaa, että jokainen suomalainen juo vuoden aikana keskimäärin 1 300 kahvikupillista.

"Olemme siirtyneet kohti tummempia kahveja – päinvastoin kuin muu maailma."

Kahvikulttuurimme vaihtelee alueittain siinä missä ruokakulttuurimmekin. Muutosta kuitenkin tapahtuu myös yli aluerajojen.

”Olemme siirtyneet kohti tummempia kahveja – päinvastoin kuin muu maailma. Uskallamme kokeilla uutta entistä rohkeammin. Kodin ulkopuolinen kahvitteleminen on sekin yleistynyt: yhä useammalle suomalaiselle kahvi ei ole vain kahvia vaan kokonaisvaltainen elämys”, toteaa Karoliina Mäkelä Pauligin Barista Institutesta.

Myös kahvihifistely on saanut tuulta siipiensä alle. Ulottuvuuksia tutussa juomassa kyllä riittää – tosiharrastajien mielestä kenties vielä enemmän kuin viineissä.

Chemex

1 Puhdas, toimiva lasikannulaite ja laadukas, oikein säilytetty kahvi

Kun tiedostat, että kahvin pitää olla hyvää, haluat tehdä asiat oikein, mutta et halua ostaa välttämättä mitään uutta.

– Pese lasikannukeitin asianmukaisilla, mahdollisimman neutraaleilla pesuaineilla.

– Käytä kahvin valmistuksessa kylmää, raikasta vettä.

–  Säilytä kahvi tasaisessa lämpötilassa. Kun avaat kahvipaketin, laita koko paketti ilmatiiviiseen purkkiin.

–  Jos käytät paketin viikossa, se säilyy huoneenlämmössä. Jos kahdessa, parempi paikka on jääkaappi – kunhan purkki on niin tiivis, etteivät jääkaapin hajut pääse tarttumaan kahviin. Pidempään säilytykseen sopii parhaiten pakastin.

2 Käsinsuodatusvälineet, vedenkuumennin ja hanhenkaulakannu

Kun vakavampi harrastaminen alkaa vähän kiinnostaa.

–  Siirry johonkin käsinsuodatussysteemiin (esim. Chemex, AeroPress, Kalita, Hario, pressokannu). Näissä menetelmissä ei tarvita sähköä tai laitteen viemäröintiä, mutta vesi on voitava kuumentaa 90–96 asteiseksi.

–  Jos vedenkuumennin ei sisällä kannua, hanki goose neck -mallisella kaulalla eli hanhenkaulalla varustettu kannu. Näin saat kaadettua veden kahvijauheen päälle optimaalisessa kulmassa. Samalla voit säädellä valumaa ja taukoja helpommin.

3 Mylly, vaaka ja suodatettu vesi

Tosihifistelijäksi tähtäävälle. Tässä vaiheessa kaapit ja pöytätasot alkavat täyttyä kaikenlaisilla kahviaiheisilla asioilla.

–  Hanki laadukas papumylly. Varmista, että myllyssä on levy- tai kartioterä, ei silppuria.

–  Hanki vaaka, jolla saat punnittua kahvijauheen vähintään gramman tarkkuudella. Useimmissa kahvivaaoissa on myös kätevä ajanottotoiminto uuttumisajan mittaamisen avuksi.

–  Eliminoi vedestä maut ja hajut hanaan tai kannuun liitettävän suodatusmenetelmän avulla. Voit myös optimoida oman vetesi. Tarvitset vain suodatettua vettä, bikarbonaattia ja magnesiumsulfaattia.

–  Harkitse laadukkaan espressokoneen hankkimista: voit valmistaa sillä kahvia kaikenlaisista paahdoista. Varmistu, että laitteessa on riittävän iso vesiboileri, laadukas lämmönvaihdin ja kunnollinen höyryputki sekä optimaalinen paine (8–9 baria).

Lue myös: Suomalainen ei tingi kahvihetkistä