Koli on koettava

LähikohteetMatkat

Koli on koettava

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Koli on koettava

Maisema Kolin huipulta on matkan arvoinen. Voit tehdä huipulla lyhyen retken tai vaeltaa vaaramaisemissa useamman päivän.

Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki

Kuva Seppo Rinta-Kauppila

Ukko-Kolilta avautuvat mahtavat näkymät

Maisema Kolin huipulta ei ole suotta kansallismaisema. Huikeinta on kurkistella ympärilleen Paha-Kolin huipulta. Jyrkillä kallioilla on oltava varovainen, ja ihan reunalle on parasta kontata. Huipun suosituin näköalapaikka on Ukko-Koli. Se on Etelä-Suomen korkein kohta, 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolella.

Kolin kansallispuisto sijaitsee Joensuun, Kontiolahden ja Lieksan kuntien alueella Pohjois-Karjalassa.

Jyrkillä kallioilla on oltava varovainen, ja ihan reunalle on parasta kontata.

Luontopolkuja perinnemaisemissa

Merkittyjä reittejä on kaikkiaan noin 80 kilometriä. Huipulla voi tehdä lyhyen kierroksen (1,5 km), joka kiertää Ukko-, Akka- ja Paha-Kolin. Sataman polku (edestakaisin 4,2 km) on Kolin ja tiettävästi koko Suomen vanhin merkitty luontopolku. Sen lähtöpiste on Kolin satama, jyrkkä reitti kulkee vanhassa metsässä ja päättyy huipun tuntumaan, luontokeskus Ukon pihaan. Kasken kierros (2,5–5 km) kulkee perinnemaisemissa ja metsässä, jota ei ole hakattu vuosisataan. Vaativa Herajärven kierros (30–61 km) sopii kokeneille vaeltajille.

Kolin maisemiin tehdään retkiä myös islanninhevosilla.

Huipulla sijaitsevan maisemahotellin kylpylä on hintansa ja testaamisen arvoinen.

Kylpyyn patikkapäivän päätteeksi

Kolilla voi majoittua mökeissä Pielisen rannalla, kansallispuistossa Metsähallituksen ylläpitämillä vuokratuvilla, maatiloilla tai hotellissa kansallispuiston alueella. Huipulla sijaitsevan maisemahotellin kylpylä on hintansa ja testaamisen arvoinen. Patikkapäivän saati useamman päivän vaelluksen jälkeen kroppa kiittää kylpyä: olo on jalkakylpyjen, kivipolkujen ja äänikylpyjen sekä erilaisten saunojen jälkeen rento ja levännyt.