Kiitollisuus ja tyytyväisyys – kadotetut hyveet?

BlogitRohkea Sydän

Kiitollisuus ja tyytyväisyys – kadotetut hyveet?

Kuinka paljon positiivista latausta liittyy sanaan "Kiitos"? Kuinka paljon siitä voi saada hyvää energiaa?

JULKAISTU 25.11.2020 | TEKSTI Sanna Valkeejärvi | KUVAT Mika Pollari

Marraskuun 26. päivä vietetään ”Kiitospäivää”.  Amerikassa se on suurempi juhla kuin Joulu, perheet kokoontuu yhteen ja juhliminen ei perustu lahjojen saamiseen vaan yhdessäoloon ja kiitollisuuteen. Olisiko syytä alkaa juhlia Suomessakin isommin kiitospäivää?

Koska sinä olet viimeksi ollut kiitollinen jostain? Ja sanonut sen ääneen?
Koska olet muistanut kiittää?
Pitäisikö ihan joka päivä olla kiitospäivä?

Kaiken kiireen ja aina vain eteenpäin menemisen keskellä tuntuu, että elämästä on kadonneet perushyveet kiitollisuus ja tyytyväisyys. Aina on kiire kohti seuraavaa tavoitetta tai kiire valittamaan kun elämä on kamalaa ja on tämä kaamoskin. Mitä jos sen keskellä pysähdytään edes päiväksi miettimään niitä asioita mistä on kiitollinen ja mikä on hyvin.

Itse olen kiitollinen monesta asiasta. Isoista ja pienistä jutuista. Pääsääntöisesti myös tyytyväinen elämään, aina tulee pieniä vastoinkäymisiä, mutta ne opettaa olemaan yhä kiitollisempi niistä asioista jotka on hyvin. Kiitän itseäni monesta asiasta, mutta myös ympärillä olevia ihmisiä, heitä jotka kannattelee ja jotka auttaa matkalla omiin tavoitteisiin. Olen kiitollinen monesta asiasta joka on tuntunut joskus pahalta, koska kun miettii hetken elämää taaksepäin, niistä vaikeista hetkistä voi seurata jotain hyvää. Kun vaan osaa katsoa asioita oikein.

Kiitollisuus

Usein sitä huomaa myöhemmin mikä on ollut elämän parhaita ratkaisuja. Itselle se oli tyhjän päälle hyppääminen. Ja siinäkin kohtaa kun täysin burnoutissa lähti pois pitkästä työsuhteesta, osasin olla kiitollinen siitä hyvästä mitä se työpaikka oli minulle antanut. Se helpotti eteenpäin menemistä ja hyvien muistojen säilyttämistä. Ja nyt, syksyllä 2020, siitä alkanut myllerrys on tuonut elämääni niin paljon uusia hienoja ihmisiä ja asioita, että voin vaan olla kiitollinen siitä kuinka asiat lopulta meni. Katkeruus vai kiitollisuus? Kumman sinä valitset päällimmäiseksi tunteeksi?

Yhtä tärkeää kuin muiden kiittäminen, on kiittää itseään. 

Koska viimeksi joku on kiittänyt sinua aidosti?
Veikkaan että se tuntui hyvältä. Ja jos odotit kiitosta, mutta sitä ei tullut, se tuntui pahalta. Kun osaa pohtia asioita omien tunteiden kautta, oppii ehkä olemaan toisia kohtaan myös vähän lempeämpi, kiitollisempi.  Yhtä tärkeää kuin muiden kiittäminen, on kiittää itseään.

Kiitollisuus on tunne

Kiitollisuus on positiivinen tunnetila. Sillä on paljon vaikutuksia juuri sinuun itseesi, kuten kaikilla positiivisilla tunnetiloilla. Jos joka viikko miettii mistä on kiitollinen, pienistä tai isoista asioista, ajatukset kääntyy väkisin pois negatiivisista asioista. Kokeile vaikka, saatat huomata kuinka paljon kivoja ja hyviä asioita elämässä on. Vaikka ulkona on pimeää ja kylmää. Meillä on niin paljon muita hyviä asioita.

Kiitos sinulle, joka luit. Kiitos sinulle, joka aloit miettimään kiitollisuutta. Kiitos sinulle, joka kiitit tämän luettuasi jotain muuta ihmistä tai itseäsi.

Jukka Pojan sanoin: ”Kiitollisuutta. Mä haluun nähdä kiitollisuutta. Pitää olla kiitollisempi. Aina jotain puuttuu ja jotain uupuu. Pitää saada rastia joka ruutuun. Ei maallinen mieli voi muuttuu, mut annan kiitosta sille kelle kiitos kuuluu.”

Lue myös muut Rohkea sydän -tekstit.