Kihti on kivulias tulehdus

HyvinvointiTerveys

Kihti on kivulias tulehdus

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Kihti on kivulias tulehdus

Kihti on kivulias niveltulehdus, joka aiheutuu virtsahapon eli uraatin suolojen kertymisestä elimistöön ja kiteytymisestä niveleen.

Toimittaja Jarmo Aaltonen

Kuva Fotolia

1. Kihti alkaa isovarpaasta

Kihti alkaa useimmiten isonvarpaan tyvinivelen kivuliaana, punoittavana tulehduksena, josta se voi myöhemmin levitä muihinkin varvasniveliin, polviin, nilkkoihin ja sorminiveliin. Virtsahapon kertymisestä voi syntyä myös virtsahappokiviä, mikä voi johtaa jopa munuaisvaurioon.

2. Siniveristen tauti?

Vanhoissa lääkärikirjoissa kerrottiin, että kihti on siniveristen ja poromiesten tauti. Sillä viitattiin ruokavalioon: erityisesti eläinperäinen, puriinia sisältävä ravinto voi laukaista kihdin. Puriiinia sisältävät muun muassa pikkukalojen ja siipikarjan nahka, anjovis, sardiini, silli, sisäelimet (maksa, munuaiset, kateenkorva), riistaliha ja äyriäiset. Runsas alkoholin, erityisesti oluen nauttiminen, sekä lihavuus, diabetes, korkeat veren rasva-arvot ja verenpainetauti altistavat kihdille.

3. Ruokavalio tärkein hoito

Kihdin tärkein hoito on ruokavalion muuttaminen. Kihdistä kärsivän on syytä välttää edellä mainittuja ruoka-aineita ja alkoholia. Kohtuullisen viinin käytön ei sen sijaan ole havaittu vaikuttavan paljoa puriinien aineenvaihduntaan. Apteekista tai internetistä voi hankkia luettelon eri ruoka-aineiden puriinipitoisuuksista. Jos ruokavalio ei tepsi, virtsahapon määrää voidaan vähentää lääkehoidolla, useimmiten allopurinolilla tai febuksostaatilla, josta voi saada osittaisen Kela-korvauksen. Akuuttia kihtikohtausta voi lievittää jääpussilla, levolla ja tulehduskipulääkkeellä.

4. Maito ja kasvikset ovat hyväksi

Maidon ja runsaan C-vitamiiniannoksen nauttiminen näyttävät vähentävän kihdin riskiä. Kihtipotilaan on hyvä syödä runsaasti myös kasviksia ja hedelmiä ja välttää kovia rasvoja. Myöskään kananmunissa ei ole puriineja. Vehnänalkioita lukuun ottamatta viljoja voi syödä vapaasti. Myös maitovalmisteet ovat turvallisia. Juomaksi sopii parhaiten vesi, mutta myös kahvia, teetä ja kaakaota voi käyttää.

5. Keski-ikäisten miesten tauti

Kihti iskee yleisimmin keski-ikäisiin miehiin. Sairastuneista 80–90 prosenttia on miehiä. Naisilla kihti liittyy usein verenpaineen lääkehoitoon. Arvioiden mukaan kihtiä sairastaa Suomessa noin 30 000 henkeä.

Lisätietoa:

terveyskirjasto.fi, reumaliitto.fi, potilaanlaakarilehti.fi

Eri ruoka-aineiden puriinipitoisuudet löytyvät esimerkiksi osoitteesta terveyskirjasto.fi/