Kauanko elatusvelvollisuus jatkuu?

Omaterapeutti

Kauanko elatusvelvollisuus jatkuu?

JULKAISTU 3.11.2020 | TEKSTI Eve Vaasmaa

Olen juuri jäänyt eläkkeelle. Omat raha-asiani ovat hyvällä mallilla ja asuntokin maksettu. Nuorin lapseni, jo 30-vuotias, on kuitenkin jatkuvassa rahapulassa ja näen, että hän kärsii siitä. Hänen elämänsä on täysin lukossa. Totta kai se, mitä on opiskellut ja mikä työ on kelvannut ja mikä ei, on hänen oma valintansa. Tuntuu koko ajan siltä, että minulta odotetaan taloudellista tukea. Jos rahaa olisi ylimääräistä, antaisin vaikka mitä. Tulot eivät kuitenkaan enää ole niin isot kuin työssä ollessa. Haluan nyt nauttia vapaudesta ja mitoittaa omat menoni eläkkeeni mukaan. Toisaalta säälittää, kun näen, että raha on hänellä tiukassa. Maksan välillä hänen juoksevia kulujaan, jotka ovat menneet perintään, mutta muuten en rahaa anna. Onko minulla oikeus matkustella (sitten kun se on taas mahdollista) ja hankkia uusia vaatteita tai käydä vaikkapa teatterissa?

Rajanvetoa kaipaava

Hei Rajanvetoa kaipaava!

Pohdiskelet yleistä ongelmaa. Kun on itse hoitanut raha-asiansa vastuullisesti ja saanut asunnot ja muut maksettua, olisi aikaa nauttia huolettomuudesta. Sitten huomaakin, että edelleen sinulta odotetaan taloudellista panosta itsesi ulkopuolelle.
Oletan, että lapsesi elää jo omillaan. Kysymyksestäsi ei selviä, minkälaisia keskusteluja olet lapsesi kanssa käynyt. Ehkä lapsesi voi aivan hyvin niukoista rahavaroista huolimatta ja asia ei häntä häiritse. Meillä voi olla kovinkin erilaiset arvot, jotka myös luovat raamit sille, miten elämme.

Vertaamme lapsia joko perheen toisiin lapsiin tai tuttavien lapsiin ja heidän ”menestymiseensä”. Se on inhimillistä, koska vanhempien mielenrauha usein riippuu siitä, että voimme olla huoletta seuraavasta polvesta. Samalla voimme tahtomattamme kasata paineita toisenlaista elämää elävän ja arvostavan lapsen ylle.

Kerrot, että maksat joitain laskuja. Miten saat erääntymisistä tiedon vai ovatko jotkin sopimukset nimissäsi? Rohkaisen sinua ottamaan huolesi puheeksi. Aloita yleisellä keskustelulla, miten hänellä menee. On hyvä joskus sanoa, että voi olla, että olen aivan väärässä, kun olen niin huolissani sinusta. Vain lapsi voi tuon huolen poistaa toiminnallaan.

Sitten voit ottaa puheeksi erääntyneet laskut. Mitä lapsesi niistä ajatteli ja miksi ne jäivät hoitamatta? Kerro, että et enää jaksa etkä halua maksaa aikuisen lapsen kuluja. Kysele, mitkä hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ovat ja miten niihin liittyy omavaraisuus. Olisi myös hyvä, että kaikki sopimukset olisivat lapsesi nimissä.

Sinulla on täysi oikeus nauttia eläkkeestäsi ja harrastaa ja matkustaa. Voitte tehdä velkakirjan kaikesta, mitä olet maksanut. Se on reilua sisaruksia kohtaan. Voitte sopia velan takaisinmaksusta realistisissa erissä.

Nämä ovat herkkiä asioita, mutta kyllä terveen 30-vuotiaan pitää itse hoitaa asiansa ja kulunsa. On myös hyvä kertoa lapselle, ettet hylkää häntä ja rakastat aivan yhtä paljon kuin ennenkin. On vain tullut aika lapsen itsenäistyä ja sinun nauttia ansaitusta vapaudestasi.

Kysy eveltä, OMA AIKA -lehti,
Ilmalankatu 2 C, 00240 Helsinki
tai eve.vaasmaa@exento.f.i