Katariina Souri: ”Luotan vaistooni ja teen rohkeita ratkaisuja”

Oma TalousTunteet

Katariina Souri: ”Luotan vaistooni ja teen rohkeita ratkaisuja”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Katariina Souri: ”Luotan vaistooni ja teen rohkeita ratkaisuja”

Katariina Souri 47, julkaisi viime syksynä yhdeksännen romaaninsa, mutta kirjailija hän ei koe olevansa. Omaan elämäänsä hän hakee ymmärrystä astrologiasta ja Jungin filosofiasta.

Teksti Anu VIrnes-Karjalainen

Kuvat Fabian Björk

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 12/2016.

Taiteilija Katariina Souri, 47, saapuu lounasravintolaan minuutilleen aikataulussa. Kiirettä ei huomaa, vaikka hän on suhannut Sipoon-kodin ja Helsingin väliä sirkusta harrastavan 12-vuotiaan Kiana-tyttärensä asioissa. Heti haastattelun jälkeen edessä on lukupiiritapaaminen Helsingin Kirjamessuilla.

”Olen aina ajoissa”, hän sanoo.

Katariina Sourin olemus on tyttömäinen, nauru jätkämäinen ja vihreiden silmien katse intensiivinen. Vaikka meikki on moitteeton, tyyli on pikemminkin luonnonlapsimainen kuin ladylike. Häntä on vaikea luokitella sen paremmin ulkonäön kuin työurankaan suhteen.

Viimeiset 15 vuotta Katariina Souri on tunnettu kirjailijana ja kuvataitelijana. Harva kuitenkaan tietää, että kirjoja on jo yhdeksän ja käsikirjoituksiakin useita. Lokakuussa ilmestyi rikosromaanitrilogian toinen osa, Sammunut sydän. Valkoinen varjo tuli ulos viime vuoden alussa ja on saanut lukijoilta hyvän vastaanoton.

”Kaikesta huolimatta minulla ei ole intohimoista suhdetta romaanikirjallisuuteen. En ole identiteetiltäni kirjailija. Kirjat ovat väline ilmaista asioita, joista olen kiinnostunut”, sanoo Souri, joka hyväksyttiin Kirjailijaliittoon vuonna 2008, viidennen romaaninsa jälkeen.

Samppanjaa ja vaahtokarkkeja oli yksi Katan elämän käännekohdista. Hän oli sarjaa kirjoittaessaan 25-vuotias.

”Tajusin, että haluan työskennellä juuri näin, yksin ja omassa rauhassa.”

Edeltävät vuodet olivat olleet hurjaa aikaa. Nuori nainen oli paiskautunut julkisuuteen vain 18-vuotiaana Italian ja USA:n Playboyssa julkaistujen kuvien myötä.

”Julkisuus oli kovaa, eikä sitä voinut hallita. Identiteettini ei päässyt kehittymään normaalisti, koska se vaatii rauhaa. Sitä minulla ei ollut. Taustalla vaikutti myös lapsuuden trauma, josta en halua enempää puhua.”

Noihin aikoihin Katariina Souri tunnettiin vielä Kata Kärkkäisenä. Kärkkäinen vaihtui Souriksi viitisen vuotta sitten.

”Astrologia luo uskoa vaikeuksissa”

Nimenvaihdosta päättämiseen ja asian toteuttamiseen ei mennyt paria päivää pidempään.

”Luotan intuitioon ja olen rohkea tekemään ratkaisuja. Minulla on kova halu mennä eteenpäin.”

Intuition lisäksi astrologia ja psykiatri C. G. Jungin analyyttinen psykologia ovat Katariina Sourin tapoja jäsentää maailmaa. Asiaan perehtymätön kuulija joutuu tässä kohtaa keskittymään pysyäkseen kärryillä.

”Innostuin kolme vuotta sitten sideerisestä astrologiasta. Luulin silloin, että Saturnus on skorpionissa ja tulkitsin elämääni sitä kautta. Mutta kun opin, että tähtimerkit ovat siirtyneet 28 astetta niistä ajoista, jolloin astrologiset merkit määriteltiin, tajusin että Saturnus olikin vaa’assa.”

Katariinalle astrologia on looginen tapa ymmärtää omaa itseään ja ympäröivää maailmaa.

”Se auttaa, kun on vaikeaa. On kai parempi luottaa Saturnukseen kuin syödä mielialalääkkeitä.”

”Voi kuulostaa hörhöilyltä”

Katariina Souri on käynyt läpi freudilaisen psykoanalyyttisen terapian. Siitä on ollut hyötyä oman identiteetin rakentamisessa, mutta parhaiten hänen ajatusmaailmaansa sopivat psykoterapeutti Carl Jungin näkemykset. Jungilaista psykoterapiaa Suomessa antaa vain muutama terapeutti.

”Jungilaisuus yhdistää psykologian ja henkisyyden eikä sulje pois luovan energian olemassaoloa. Meissä on myös piilotajuinen puoli, persoonan varjo.”

Vaikka Katariina Souri puhuu kiihkeästi, hän osaa myös nauraa itselleen.

”Tiedän, että tämä voi kuulostaa hörhöilyltä. Uskon kuitenkin tähän, vaikka en voikaan tietää, onko kaikki totta vai ei. Se ei ole olennaista. Yltiörationaalinen eläkkeellä oleva juristiäitini ei voi ymmärtää, kuinka minusta tuli tällainen.”

”Halusin akateemiselle uralle”

Katariina Souri kokee nyt 47-vuotiaana elävänsä elämänsä parasta aikaa. Näyttämisen halu on poissa ja tilalle on tullut vapaus tehdä juuri sitä, mitä haluaa.

”Jossain vaiheessa harmittelin sitä, etten lähtenyt akateemiselle uralle. Enää sekään ei vaivaa. Elämä on hyvä näin.”

Souri valittiin joitakin vuosia sitten Mensan jäseneksi, mutta hän luopui sittemmin jäsenyydestä. Hän ei halua leimoja.

Keski-ikää Souri kuvaa elämänvaiheista merkittävämmäksi.

”On outoa, jos menee tämän vaiheen ilman näkökulman muutosta. En halua enää kääntää katsettani pois. Haluan elää omien arvojeni mukaisesti. Enää en puske itseäni äärirajoille, vaan olen itselleni armollinen.”

Myös täydellisyyden tavoittelu on jäänyt.

”Hyväksyn sen, ettei minusta tule absolutistia tai henkevää joogia. Olen tällainen kuin olen.”