Karibian-risteily tarjoaa ainutkertaisia elämyksiä – laihdutuspaikka se ei kuitenkaan ole

Matkat

Karibian-risteily tarjoaa ainutkertaisia elämyksiä – laihdutuspaikka se ei kuitenkaan ole

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Karibian-risteily tarjoaa ainutkertaisia elämyksiä – laihdutuspaikka se ei kuitenkaan ole

Karibian-risteilylle ei kannata lähteä sipistelemään. Eri saarien väliä seilaavalla laivalla on nautintoja joka lähtöön.

Teksti ja kuvat Jarmo Aaltonen

Onhan sillä paatilla kokoa: pituutta lähes 300 metriä, leveyttä 32 metriä, 16 kantta, matkustajamäärä yli 2800, henkilökuntaa 920.

Costa Deliziosa on tehty seitsemän vuotta sitten Italian Fincantierin telakalla, mutta piirustukset taitavat olla Suomesta. Deliziosan vanhempi sisaralus on näet Costa Mediterranean, joka on tehty Helsingissä Masa-Yardsin telakalla.

Deliziosa seilaa Karibialla, joten sinne päästäkseen on lennettävä osapuilleen 12 tuntia eli Yhdysvaltain Miamiin. Sieltä on vielä kolmen vartin matka Floridan Port Evergladen satamaan, josta laiva lähtee saarikierrokselleen. Aikaero Suomeen on -7 tuntia.

Yhdysvaltoihin ei tarvita viisumia, mutta passin lisäksi netissä on täytettävä Esta-matkustuslupa, joka maksaa 14 dollaria. Rajamuodollisuuksiin tuhrautuu Miamissa 1–2 tuntia, sillä proopuskoita pitää täyttää enemmän kuin entisessä Neuvostoliitossa, passia vahdataan joka mutkassa, sormenjälkiä otetaan ja naama kuvataan mennen tullen.

Lue myös: 5 syytä kokea lumoava Barbados

Kaikki kortilla

Henkilökunta hoitaa matkalaukut kunkin hyttiin asti. Laivalla ei käytetä lainkaan rahaa, vaan kaikki toimii luottokortin näköisen Costa Cardin kautta: ilman sitä ei pääse sisään eikä ulos laivasta ja sitä vilautetaan myös juomia tilatessa ja ostoksia tehdessä. Kortti on myös henkilötunniste ja avain hyttiin.

Henkilökohtainen kortti tulee rekisteröidä oman luottokortin (Visa, Mastercard, American Express) kanssa 48 tunnin kuluessa ympäri laivaa löytyvissä laitteissa. Ostokset veloitetaan automaattisesti omalta luottokortilta risteilyn päätyttyä.

Costa Card tarvitaan laivasta poistuttua ja sinne saavuttua, jossa yhteydessä tavarat läpivalaistaan joka kerta. Maista ostetut juomat takavarikoidaan risteilyn ajaksi.

Laihtumaan ei pääse

Jokaisella on henkilökohtaien hyttipalvelija, joka siivoaa hytit kaksi kertaa päivässä. Hän tuo myös joka päivä hyttiin Diario di bordo -tiedotteen, josta löytyy käytännön tietoa, kunkin päivän ohjelma ja muun muassa pukukoodit kulloisellekin illalliselle. Pukukoodia ei ole ihan pakko noudattaa.

Lue myös: Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!

Risteilyn hintaan sisältyvät kaikki ateriat buffet- ja a la carte -ravintoloissa sekä virvoitus- ja alkoholijuomat baareissa ja ravintoloissa. Vain osasta drinkkejä sekä samppanjasta ja vuosikertaviineistä pitää maksaa. Konjakeissa raja kulkee vsop-vuosikerrassa.

Ruokatarjoilu on runsasta, monipuolista ja apetta on tarjolla käytännössä aamusta iltaan. A la carte -illallisilla on kaksi kattausta, kello 18.30 ja 21, ja valittavana on vähintään viisi ruokalajia pöytään tarjoiltuna vakiopaikoille.

Laivan lukuisissa syöttöpisteissä tarjoillaan lisäksi erikoisherkkuja, joten jos laivalla pääsee laihtumaan, on syytä epäillä lapamatoa. Kokit loihtivat myös hienoja veistoksia vesimeloneista.

Puunattua puhtautta

Enimmäkseen aasialaistaustaisesta (halpa)työvoimasta koostuvan henkilökunnan palvelu on ystävällistä ja erinomaista – juomia suorastaan tyrkytetään. Laivaa myös jynssätään aamusta iltaan, joten se on erinomaisen siisti.

Aamiaisen saa myös hyttiin. Baarien, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi valittavana on myös muutama erikoisherkuttelupaikka pientä maksua vastaan. Laivan teatterissa on joka ilta maksutonta ohjelmaa, joka on yllättävän korkeatasoista.

Muuallakin laivalla on aamusta iltaan erilaista ohjelmaa, kuten ohjattua jumppaa ja tanssia, tietovisoja, luentoja, kortinpeluuta, askartelua, bingoa, musiikkia ja hupailuesityksiä. Laivalla on myös merinäköalalla varustettu erinomainen kuntosali, sauna ja ylellinen kylpylä hoitoineen.

Lue myös: Manaus on Amazonin kiehtova pääkaupunki

Yön yli aamuun

Laiva seilaa käytännössä aina yön yli uuteen paikkaan aamuksi. Paatista ei ole pakko poistua, sillä ajan saa kulumaan myös vaikka aurinkokansilla.

Laivalta järjestetään sekä kansainvälisiä että suomenkielisiä retkiä maihin 65 dollarilla. Matkanjohtajat Satu Somero ja Juha Kostiainen ovat erinomaisen ammattitaitoisia oppaita.

Mukaan kannattaa varata reippaasti käteistä rahaa, sillä retket maksetaan vain rahalla eikä korttimaksaminen onnistua läheskään kaikkialla. Myös kännykkäyhteydet ovat kehnonpuoleiset.

Lue myös: Älä majoitu hotelliin – upeat ranskalaiset majatalot vievät sydämen

Bahama

Laiva saapuu Bahamalle Freeportin satamaan. Luonnoltaan ja rakennuskannaltaan lättänällä saarella voi tehdä kiertoajelulla retken Garden of the Groves -luonnonpuistoon, jossa on puroja ja putouksia. Kansainvälisillä retkillä on meriaktiviteetteja snorklauksesta ja sukelluksesta jeeppiajeluun.

Sekä rannassa että Freeportin keskustassa on isohkot kauppakeskukset. Uimisessa kannattaa käyttää maksullisia rantoja, sillä julkinen ranta ei ole hääppöinen.

Amber Cove, Dominikaaninen tasavalta.

Nimensä mukaisesti paikka on kuuluisa meripihkastaan, jolle on myös museo. Retkellä voi käydä Kolumbuksen nimeämässä Puerto Platan kaupungissa ja San Felipen linnakkeessa. Kiintoisin paikka härmäläisille on Brugalin rommitehdas – perheyritys viidennessä polvessa –, jonka tuotteet ovat korkealaatuisia ja suomalaisittain edullisia. Kansainvälisillä retkillä on ranta- ja meriaktiviteetteja.

Ocho Rios, Jamaica

Suosituin retki on Dunn-joen putouksille, jotka voi halutessaan lisämaksusta kahlata alhaalta ylös. En suosittele huonojalkaisille. Ocho Rios on oikea eläväinen kaupunki, jonka jamaikalaisesta sykkeestä voi nauttia ihan muuten vain. Kaupoista saa maailman arvostetuinta ja kalleinta kahvia, Blue Mountainia. Supermarketissa varttikilon papupaketti maksoi 24 dollaria.

Lue myös: Italian järvet – palanen paratiisia

Grand Cayman

Pankkiirien, veronkiertäjien ja muiden veivikaulojen Cayman-saarilla rahan ja vaurauden haistaa Jamaikan jälkeen jo rannassa. Satamassa seisoo samaan aikaan viisi jättiristeilijää, jotka purkavat saarelle kerralla 15 000 turistia.

Saarella riittää myös timantti- ja jalokivikauppaa joka kulmalla, mutta turha luulla niitä halvoiksi: meille tarjottiin heti kättelyssä 5000 dollarin timanttia. Köyhät älkööt vaivautuko.

Suomenkielisiä retkiä ei pikkuruisella saarella ole, mutta kimppataksilla pääsee näppärästi huikaisevan hienohiekkaisille ja turkoosinkirkkaille rannoille 10–20 dollarilla. Kansainvälisillä retkillä on ohjelmaa helikopteriajelusta meriaktiviteetteihin.

Roatan, Honduras

Roatan on pitkulainen, vehreä saari Hondurasin mantereen pohjoispuolella, mikä näkyy hinnoissa; joka kaupan tax free -kyltit tarkoittavat oikeasti turistilisää. Monet satamapaikoista ovatkin varta vasten jättilaivojen turisteja varten rakennettuja ja vielä varustamoiden rahoilla. Tässä suhteessa Välimeren-risteilyt ovat ”aidompia”, koska satamat ovat oikeita satamia.

Roatanissa viidakkomaiset papukaija-, apina- ja perhospuisto sekä amerikkalaisen Bill Bradyn pitämä Carambolan upea, luonnontilainen kasvitieteellinen puutarha ovat näkemisen arvoisia – ja varjoisia!

Suklaan perusraaka-aine kaakaopapu on kotoisin täältä eli suklaa on herkullista. Saaren länsipäässä on raukea West Endin kalastajakylä, jossa voi käydä uimassa. Myös sukellustarjontaa löytyy.

Lue myös: Vietnamin helmet – nämä 7 elämystä on jokaisen koettava

Cozumel, Meksiko

El Cedralin kylä on vanhaa maya-aluetta, mutta lähimmä merkittävän mayakaupungin Chichen Itzaan nähdäkseen pitää lähteä kansainväliselle retkelle. Cozumel on sinänsä viehättävä pikkukaupunki, koska se on oikea kaupunki. Satamasta sinne pääsee kahdeksalla dollarilla. Runsaslukuisten kauppojen tarjonta on ylitsepursuavaa sisäänheittäjineen, mutta kohtelu on ystävällistä.

Rantaelämää kannattaa käydä katsastamassa siistillä ja kivalla Paradise Beachilla, jonne pääsee taksilla 15 dollarilla.

Lue myös: Värikäs ja yhteisöllinen Meksiko

Miami

Miami Vicen kotipaikassa kaupunkikuva vaihtelee jättimäisistä lasisista pilvenpiirtäjistä merenrannan upeisiin ”pien”taloihin hulppeilla Coral Gablesin ja Coconut Groven hienostoalueilla, joilla ovat asustelleet mm. Elisabeth Taylor, Sylvester Stallone, Madonna ja Don Johnson. Isoista, vehreistä pihoista ja kartanomaisista asuinhuviloista voi aistia todellista miljoonavaurautta.

Hienostoalueen reunamilla on myös erikoinen hautausmaa. Siellä on kuvattu Michael Jacksonin kuulu Thriller-video.

Suomalaiskiertoajelu päättyy isoon Dolphin Mall -ostoskeskukseen, joka on vain iso ostoskeskus.

Kirjoittaja oli Oman Ajan, Koti & keittiön ja Seiskan lukijamatkalla 16.2.–27.2.2017

Lue myös:

Reykjavik tarjoaa poikkeuksellista eksotiikkaa – katso parhaat matkavinkit!

Luksusristeily pohjoisilla vesilllä tarjoilee huikeita elämyksiä

Luksusloma Kanarialla – Tässä parhaat vinkit