Jylhä Korsika viettelee kyliin ja rannoille

EurooppaMatkat

Jylhä Korsika viettelee kyliin ja rannoille

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Jylhä Korsika viettelee kyliin ja rannoille

Ranskalle kuuluva harvaan asuttu saari on vuoristoinen, kaunis ja karismaattinen. Korsikan tunnelmallisiin kyliin ja pikkukaupunkeihin sekä huikeisiin luontomaisemiin pääsee parhaiten autolla.

Teksti Mira Jalomies

Kuvat Peppe Mancuso

Olisiko se tässä, Korsikan kaunein kylä? Hunajanvärinen Pigna nököttää vuoren rinteellä kirkkoineen ja vanhoine kivitaloineen, joiden ovet ja ikkunaluukut ovat vaaleansinisiä.

Kaikkialla tuoksuvat oleanterit. Niiden pinkit ja valkoiset, vasta putoilleet kukinnot koristavat mukulakivikujia ja portaikkoja.

Vanhat kylät houkuttelevat

Pohjois-Korsikalla, lähellä Calvin kaupunkia sijaitseva Pigna ei ole suinkaan ensimmäinen korsikalainen kylä, jossa vierailemme. Olemme kierrelleet autolla saaren pohjoisinta niemeä ja sen rantakyliä, joissa oli jokaisessa oma merellinen viehätyksensä.

Olemme poikkeilleet Pignan naapureihinkin – kauniissa Sant ’Antoninossa oli paljon samaa kuin Pignassa, mutta jokin sieltä puuttui, ehkä elämä, tai mukavat ruokapaikat.

Kylässä leijuu helteisen iltapäivän hiljaisuus. Montaakaan ihmistä ei tule vastaan, kun kuljemme aterian toivossa sokkeloista reittiä Palazzu Pignan opastekylttejä seuraten.

1700-luvun kartanomainen talo paljastuu charmikkaaksi pienhotelliksi ja ravintolaksi, jonka ruokapöydät on katettu pihamaan terassille. Sieltä näkyy kaukana alaviistossa levittyvä meri.

Lue myös: Joko tunnet Menorcan – Baleaarien idyllisen saaren?

Eniten Pignassa vetoaa sen perinteikäs, mutta poikkeuksellisen huoliteltu ilme. Joka ikinen talo on kunnostettu pieteetillä, vaikka niissä tuskin asutaankaan enää vuoden ympäri.

Aikoinaan saaren kylät autioituivat ja ränsistyivät, kun väki muutti työn perässä kaupunkeihin ja mantereelle. Onneksi into niiden kunnostamiseen on elpynyt.

Pignakin herää päivähorroksestaan vasta illansuussa, kun sen muutamat keramiikka- ja korupuodit avautuvat. Rannoilla päivänsä viettäneet lomailijat saapuvat kujille kuljeskelemaan ja siemailemaan juomia ennen illallisaikaa. Kylässä on vain pari hotellia ja jokunen ravintola, kauniilla näköalapaikoilla.

Lue myös: Italian järvet – palanen paratiisia

Tarjolla on välimerellisiä makuja ja lähiruokaa: täytettyjä munakoisoja, possunfileetä kastanjahunajan kera ja paikallista vuohenjuustoa. Viileä roseeviini ei ole ehkä koskaan maistunut yhtä hyvältä.

Viihtyisä, lomaisa Calvi

Korsika on monin tavoin tyypillinen saari; se on kääntänyt perinteisesti selkänsä merelle, sen tuomille vihollisille ja kosteankoleille talvipäiville – sekä muukalaisille. Mieluiten se olisi kai vieläkin omissa oloissaan, jos se vain olisi mahdollista.

Joka toinen korsikalainen kuvittelee yhä, että he voisivat elää ilman turisteja, maata viljellen kuten ennen vanhaan. Mutta minä epäilen sitä suuresti. Ei sellainen yksinkertainen ja vaatimaton elämä luonnistu enää nykysukupolvelta, huomauttaa Manner-Ranskasta saarelle vuosia sitten muuttanut, oppaana työskentelevä Jeanette Costa, jonka kanssa kuljeskelen Calvin pienessä merenrantakaupungissa.

Calvista on tullut yksi saaren suosituimmista kesälomakohteista. Talvella se on liki autio, ja auki on vain pari kauppaa ja kahvilaa. Sitä on todella vaikea kuvitella nyt, kun kävelykatu on täynnä ihmisiä ja tyylikkäitä putiikkeja ja aukiot ravintoloita.

Lue myös: Andalusia – historiaa, tapaksia ja arabialaista tunnelmaa

Sataman loppupäässä, genovalaisten 1400-luvun lopulla rakentaman linnoituksen kupeessa, keinuvat hiljattain mereltä palanneet kalastusveneet. Pääskyt kirkuvat kimeästi ja kovaa.

Hyvä tietää

■ Välimeressä sijaitseva Korsika on Ranskalle kuuluva hallintoalue tai alueellinen yhteisö. Asukkaita on noin 300 000. Hallinnollinen pääkaupunki on Napoleonin syntymäkaupunki Ajaccio, jossa on 60 000 asukasta.

■ Korsika kuului Italian, lähinnä Genovan tasavallan, valtapiiriin noin viidensadan vuoden ajan. 1700-luvulla Korsika oli pariin otteeseen itsenäinen. Ranska on hallinnut saarta yhtäjaksoisesti vuodesta 1796.

■ Ranskan lisäksi puhutaan korsikan kieltä, corsua, joka muistuttaa pohjoisitalialaisia murteita. Tieopasteet on kirjoitettu molemmilla kielillä.

■ Korsika on 180 km pitkä ja 80 km leveä, mutta tuntuu paljon isommalta: valtaosa saaresta on vuoristoa, korkeuserot ovat suuret ja monet tiet ovat hitaita. Rantaviivaa on tuhatkunta kilometriä.

Lue myös:

Turistien unohtama vehreä paratiisi- Kreikan Zakynthos

Intia valloittaa aistit – matkusta Keralan vilinään

Haluatko paeta länsimaista turismia? Tee matka Taiwanin luontoon