Juontaja Marja Hintikka: ”Taistelen syyllisyyttä vastaan”

Henkilöt

Juontaja Marja Hintikka: ”Taistelen syyllisyyttä vastaan”

Toimittaja, juontaja Marja Hintikka on tyytyväinen, että hänen työstään tuli julkista vasta neljänkympin kynnyksellä. Ikä on tuonut itsetuntemusta ja rohkeutta. ”Työn ja perheen yhteensovittamien on helpottunut, mutta syyllisyyttä vastaan jatkan taistelua.”

JULKAISTU 11.2.2021 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen | KUVAT Mika Pollari

Kun toimittaja, juontaja Marja Hintik­­ka ­, 42, oli lapsi, kesät vietettiin maalla mummolassa Mäntyharjussa. Oli maatalon työt ja lehmät. Ja Helmi-mummo, jonka vaikutus Marjon elämään on ollut suuri.

”Jo edesmennyt äidin äiti on idolini. Hän kasvatti viisi lasta, hoiti maatilan ja vaikutti myös kunnallispolitiikassa. Oli aina kotona ja aina töissä. Ei mummolta kyselty, oletko uraäiti vai kotiäiti. Eikä hän erotellut ihmisiä, kaikki olivat samanarvoisia.”

Niin silloinkin, kun sota-ajan kenttäsairaalan tuotiin genitaalialueelta haavoittunut sotilas. Muut kursailivat, mutta lottana työskennellyt Helmi sanoi, että ”minä hoidan miehen kuntoon” ja niin hän myös teki.
”Mies lähetti mummolle kiitokseksi voipaketin, sen ajan mittapuulla arvolahjan.”

Oman suvun tarinat ja yhteys aiempiin sukupolviin on alkanut viime vuosina toden teolla kiinnostaa Marjaa.
”Ajattelin ennen, että jokainen on oman elämänsä seppä. Nyt en ole siitä enää aivan varma. Ehkä aika paljon elämässä tapahtuvaa onkin geneettistä ja toistamme jotain jo aiemmin tapahtunutta mallia”, Marja Hintikka pohtii.

Omat valinnat mietityttävät

Oman taustansa lisäksi Marja Hintikka on saanut pohtia tunnettujen suomalaisten menneisyyden merkitystä helmikuussa 2021 alkaneen Sukuni salat -ohjelman kuvauksissa. Kansainvälisessä menestysformaatissa julkisuuden henkilöiden kanssa tehdään matka heidän historiaansa ja selvitetään avoimia kysymyksiä.

”Kuljin matkaa päähenkilön rinnalla ja täytyy sanoa, että ohjelma meni todella ihoni alle. Uskomatonta, mitä kaikkea sieltä paljastuikaan!”

”Se, mitä olen miettinyt paljon, on omat valintani. Miksi olen valinnut niin kuin olen?”

Marjan isän puolen sukua on tutkittu jo pitkään, mutta suuria yllätyksiä ei ole löytynyt. Hintikan suku on aiempina vuosikymmeninä ollut maanviljelystä harjoittanutta talonpoikaissukua, eikä skandaaleja paljastunut. Marjan molemmat mummolat olivat maatiloja, mutta oma lapsuudenperhe eli Helsingissä, jonne muutettiin Marjan ollessa pieni. Isä työskenteli lentokapteenina ja äiti oli kouluttautunut proviisoriksi.

”Se, mitä olen miettinyt paljon, on omat valintani. Miksi olen valinnut niin kuin olen?”

 

Yksinpärjäämisen eetos

Vaikka keskisuomalaisessa Hintikan suvussa on paljon matemaattisluonnontieteilijöitä, Marjan veri veti muualle.
”Selvitin, kuinka Kallion ilmaisutaidon lukioon pääsee, ja hain sinne. Luovat alat olivat perheessäni vieraampia, ja minun on pitänyt raivata tieni omin avuin. Kukaan ei ole ollut tietä tasoittamassa.”

Lukioajan kesätyö MTV:n Kesäduunia-ohjelmassa sytytti intohimon media-alaan. Utelias Marja oivalsi, että ammatti antaa loputtomat mahdollisuudet tutkia maailmaa.

Omia valintoja on pitänyt puolustella, ja koska avun pyytäminen ei ole Marjalle helppoa, yksinpärjäämisen eetos elää hänessä vahvana. Sinnikäsluonteisena hän on jatkanut eteenpäin, vaikka pettymyksiä on tullut. Yhtä saatua työpaikkaa kohti on ollut kymmeniä hylättyjä hakemuksia.

”En myöskään päässyt lukion jälkeen hakemaani radio- ja tv-työn koulutukseen. Vantaan muotoiluinstituuttiin pääsin ja aloitin valmistuttuani työt copywriterina mainostoimistossa. Sieltä tie vei radio- ja tv-töihin.”

Joitakin asioita hän tekisi nyt toisin.
”Hain nuorena töihin Citylehteen, ja jätin menemättä hyvän ystäväni polttareihin, koska piti tehdä työhakemusta. En päässyt edes haastatteluun, mutta ystäväni kanssa olemme edelleen ystäviä. Tällaiset valinnat kaduttavat edelleen.”

Yllätysten vuosi

Kolmelle lapsilleen hän toivoo omaa polkuaan tasaisempaa tietä.
”Haluan tietoisesti välttää odotusten asettamista tai sen määrittelemistä, mitä on olla kunnon ihminen.”
Marjan ja juontaja Ile Uusivuoren pojat ovat seitsemän ja viisi, tytär kolmevuotias. Kahden epäsäännöllistä työtä tekevän vanhemman perheessä riittää säpinää. Melkoinen suoritus nähtiin syksyllä, kun Ilen juontaman Masked Singer -ohjelman yhdeksi hahmoksi, pöllöksi, paljastui Marja Hintikka.

”Jouduin salailemaan ohjelmaan osallistumista puoli vuotta, harjoittelemaan esityksiä ja ottamaan laulutunteja. Voi arvata, että se ei ollut ihan helppoa, mutta kyllä kannatti. Ihmiset reagoivat tosi positiivisesti ja Ilen ilme oli korvaamaton”, Marja nauraa.

Samanlaista hupsuttelua elämässä saisi olla enemmän.
”Se oli todella vapauttavaa.”

Yllätysten äärellä on siis oltu koko vuosi, kun samaan aikaan kuvattiin myös nyt alkutalvesta esitettävää Laulu rakkaudelle -ohjelmaa, jossa tunnetut ihmiset yllätetään erilaisilla, koskettavilla esityksillä.

Arjessa pärjätään kaksin

Yllätyksiä lapsiperhearjessa syntyy, halusi tai ei. Jotta arki saadaan sujumaan, Marja ja Ile pitävät kiinni tarkasta rytmistä. Tärkeitä yhteisiä hetkiä ovat aamupalat, kun koko perhe on koolla ja torstai-illat, jotka on rauhoitettu perheelle. Silloin kenelläkään ei ole harrastuksia, ollaan vaan ja lötkötellään kotona.

Marja uskoo, että tärkeäksi taidoksi tulevaisuudessa nousee kyky rauhoittua ja rentoutua.
”Pidän lapsille spa-rentoutushetkiä ja yritän opettaa rauhoittumisen taitoa. Sitä eivät kaikki aikuisetkaan osaa.”
Isovanhemmat ovat jo iäkkäitä, ja arjessa selvitään kaksin.

”Unelmoin elämästä, jossa eri-ikäiset ihmiset eläisivät yhdessä, eikä poteroiduttaisi oman ikäisten porukoihin. Se ei toteudu omassa elämässäni, mutta siitä haaveilen.”

Toinen tärkeä oppi on asioiden jakaminen samassa tilanteessa olevien kanssa.
”Siinä mielessä en ole ydinperheen kannattaja. Pidän ajatuksesta, että lapsia voivat kasvattaa muutkin kuin vain oma isä tai äiti.”

Marja Hintikka ei pidä mahdottomana, että olisi vaikuttamassa perheiden hyvinvointiin tulevaisuudessa politiikan kautta.
”Minua pyydettiin ehdokkaaksi kevään kuntavaaleihin, mutta nyt ei ole sen aika. Ehkä tulevina vuosina sitten.”

Syyllisyys on energiasyöppö

Valinnat siitä, mihin lähtee mukaan, ovat helpottuneet lasten myötä.
”Ennen se oli aikamoista rämpimistä. Nyt mietin, mikä ratkaisu tuo hyvää oloa meidän oy perhe ab:lle.”
Syyllisyyttä vastaan on silti Marjankin kamppailtava.

”Olen taipuvainen syyllisyyteen, mutta jatkan kamppailua. Syyllisyys on energiayöppö. Ajattelen, että myös äitien on saatava olla äidin roolissakin omana persoonanaan, eikä kynnysmatoksi pidä ryhtyä.”

Pikkuveljen kanssa varttunut Marja on aina tiennyt haluavansa suurperheen.
”Elämäni ei todellakaan ole uhrautumistarina. Olen lapset halunnut ja saanut. se on suuri onni.”

Ilen kanssa pidettävissä viikottaisissa kalenterisulkeisissa käydään joskus tiukkoja keskusteluja, mutta niin että molemmat tulevat kuulluiksi. Naisasianaisen tapaan Marja puolustaa naisten oikeutta nauttia arjesta ja töistä ilman huonoa omaatuntoa.

Se, että tytär syntyi Minna Canthin päivänä, hymyilyttää Marjaa.
”Ajattele, onhan se aika huikea päivä tytön syntymäpäiväksi.”

”Vierastan kulisseja”

Marjalla on sosiaalisessa mediassa liki 70 tuhatta seuraajaa, suurin osa samassa elämäntilanteessa olevia naisia. Instagram-palvelussa hän jakaa samaistuttavia hetkiä lapsiperheen arjesta. Lapset vilahtavat kuvissa, mutta tunnistamattomina.
”Lapset voivat isompina itse valita, kuinka haluavat olla esillä. Minulla ei ole oikeutta tehdä sitä valintaa.”

Marja vierastaa kulisseja, eikä hän arastele näyttää ei-niin-justiinsa olevaa kotia tai arjen hetkiä. Se on oikeastaan hänen missionsa.
”En halua esittää elämää kiiltokuvamaisena, enkä ole elänyt varoen, ettei vaan tulisi sanomista. En ole erityisen häveliäs ihminen.”

Vaikka sosiaalinen media on myös osa Marjan työtä, hän ei halua antaa sille liikaa valtaa.
”Tuleeko pian vastaliike, kun ihmiset kokevat jatkuvan esillä olon liian kuormittavaksi? Olen tyytyväinen, että omasta työstäni tuli julkista vasta liki nelikymppisenä. Identiteettini ei ole kiertynyt julkisuuden ympärille.”

Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika -lehdessä 01/2021
Tilaa Oma Aika -lehti tarjoushintaan (7 kk vain 39€) tästä

Lue myös: Jenni Kokander: ”En viihdy gaalaillallisilla”