Jörn Donner ja Bitte Westerlund: ”Sattumat ohjaavat ihmistä”

IlmiötTunteet

Jörn Donner ja Bitte Westerlund: ”Sattumat ohjaavat ihmistä”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Jörn Donner ja Bitte Westerlund: ”Sattumat ohjaavat ihmistä”

Jörn Donner ja Bitte Westerlund tapasivat reilu 30 vuotta sitten, kun sattuma toi samoihin juhliin 23-vuotiaan toimittajaopiskelijan ja ihaillun ja kiistellyn viisikymppisen kulttuuripersoonan. Pitkässä liitossa on kaksi vahvaa ihmistä.

Teksti Paula Ilvetsalo

Kuva Fabian Björk

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 3/2013.

Maaliskuussa 1983 Jörn Donner, 50, esiintyi opiskelijajuhlissa. Bitte Westerlund, 23, ilmestyi paikalle ystäviensä kanssa, hieman myöhässä. Donner huomasi naisen.

”Hän sanoi, että valitettavasti nyt on perjantai ja minun on lähdettävä kotiin katsomaan televisiosta Dallasia. Hänen sanansa huvittivat minua. Seuraavana päivänä sain kutsun syömään savusilakoita hänen kotiinsa Pohjoisrantaan. Sen jälkeen tapasimme toisiamme salassa mutta säännöllisesti”, Bitte Westerlund muistelee.

Jörn Donner oli tunnustettu kirjailija ja elokuvaohjaaja, lopettanut juuri pestinsä Ruotsin Elokuvainstituutin johtajana – ja naimisissa ruotsalaisen Jeanette Bonnierin kanssa. Kaikki luulivat tietävänsä jotakin miehestä, joka oli ravistellut suomalaista elokuvaa rohkeilla sänkykohtauksilla ja älykköasenteellaan.

Bitte Westerlund oli maalaistyttö Karjaalta. Heillä oli ikäeroa 27 vuotta.

”Tästä miehestä ei tule lasteni isää”

Seurustelun alkuaikana Jörn Donner kirjoitti 1985 Finlandia-palkittua Isä ja poika -teosta Jeanette Bonnierin suvun omistamassa talossa Tukholman saaristossa.

Bitte Westerlund valmisteli toimittajan tutkintoaan Svenska Social- och kommunalhögskolanissa.

Jörn Donner vei Bitte Westerlundin kesäpaikalleen Bromarviin. Toisella puolella merenlahtea sijaitsee lapsuudenkesien Framnäs, lähistöllä useita suvun huviloita. Sukulaiset kuiskivat keskenään, kuinka Jörn kuljettaa mukanaan nuorta, tummaa ja kaunista naista. Bitte Westerlundia ei vielä esitelty lähipiirille.

”En voinut myöskään kuvitella, että talosta tulisi vielä kotini”, Bitte Westerlund muistelee.

Hän kävi entiseen tapaan Karjaalla vanhempiensa luona.

Äiti ei pitänyt Jörn Donnerin julkisuuskuvasta.

”Äiti paheksui miehen tupakanpolttoa ja ryyppäämistä. Lohdutin äitiä, että tämä oli minulle vain mielenkiintoinen seikkailu. Tästä miehestä ei koskaan tulisi lasteni isää”, Bitte Westerlund kertoo.

”Jätin mielessäni hyvästit Jörn Donnerille”

Suhteen kulmakiveksi muodostui Bitte Westerlundin muutto Italiaan vuonna 1985. Aloittelevalle toimittajalle järjestyi mahdollisuus päästä arvostetun kuvataiteilijan Mimmo Rotellan assistentiksi Milanoon.

”Tiesin viihtyväni ulkomailla. Jätin mielessäni hyvästit suhteelleni Jörn Donnerin kanssa.”

Mutta Donner kirjoitti kirjeitä ja soitti.

”Yhdessä kirjeistään hän ehdotti, voisinko matkustaa hänen kanssaan Pariisiin.”

Pariisissa Jörn hemmotteli Bitteä.

”Asuimme parhaissa hotelleissa, söimme Michelin-tähdillä merkityissä ravintoloissa ja joimme samppanjaa.”

Sen jälkeen seurasi useita matkoja yhdessä, kaikki yhtä hohdokkaita.

”Mikä määrittää yhteisen tulevaisuuden?”

”Jos Jörn ei olisi tullut hakemaan minua Italiasta, asuisin tällä hetkellä todennäköisesti jossain kaukana Suomesta. Ehkä Italiassa tai Amerikassa”, Bitte Westerlund sanoo.

”Sattumat ohjaavat ihmistä. Eihän se, että on yhdessä jonkun kanssa sängyssä joitakin kertoja, merkitse vielä, että olisi yhteinen tulevaisuus”, Jörn Donner sanoo.

Teoksessaan Mammutti Jörn Donner kuljettaa Bitteä mukana. Hän myös vaihtaa lempiviskinsä Cutty Sarkin J&B:hen, ”Jörn ja Bitte -viskiin”.

Onko tämä miehen karu tapa kertoa, kuka on tärkein hänen maailmassaan? Mikä heitä yhdistää?

”Sauna, silakat ja taide, ja tietenkin pojat”, Bitte Westerlund kiteyttää.

”Kalastin tuolloin, kuten edelleenkin, ja valmistan itse pyytämäni kalat”, Jörn Donner kertoo.

”Jo suhteen alussa minut kelpuutettiin soutajaksi, kun mies lähti kokemaan verkkojaan”, Bitte Westerlund toteaa.

”Jörn haki ensimmäisenä kansanedustajana isyyslomaa”

Sana pojat saa molempien silmiin syttymään sen erityisen pilkkeen. Pojat Daniel ja Rafael ovat nyt aikuisia.

Esikoispoika Danielin syntyessä pari asui erillään: Donner sukunsa talossa Pohjoisrannassa, Westerlund Meritullinkadulla.

”Jörn selvisi hyvin Danielin vauva-ajasta. Hän oli silloin kansanedustaja ja haki isyyslomaa ensimmäisenä kansanedustajana eduskunnan historiassa. Kun Daniel oli yhdeksänkuinen, lähdin äitini Gunnelin kanssa interreilaamaan Pohjoismaihin. Daniel jäi Jörnin hoiviin”, Bitte Westerlund kertoo.

Nuoren äidin palatessa kahden viikon matkaltaan isä ja poika olivat tyytyväisiä, mutta poika auttamattoman likaisissa vaatteissa, Bitte kertoo.

”Olen elänyt mieheni rinnalla hyvän elämän”

Perhe viihtyy yhdessä. Illallinen, usein Jörnin valmistama, nautitaan kello seitsemältä illalla. Aikuiset pojatkin tulevat silloin tällöin yhteisille aterioille.

”Olen elänyt mieheni rinnalla hyvän elämän. Kun toinen on matkoilla tai pitkään poissa töitten vuoksi, kirjoitamme sähköposteja ja soitamme päivittäin, joskus monta kertaa päivässä”, Bitte Westerlund kertoo.

Jörn Donner sanoo, että on parhaansa mukaan järjestänyt perheen asioita.

”Kirjoilla ei kasvateta omaisuutta, elokuvilla vielä vähemmän. Mutta en halua itkeä krokotiilinkyyneleitä. Apurahoja ei jostain syystä myönnetä, mutta kalaa nousee verkolla merestä.”