Jorma Uotinen: ”Inspiroidun kun joku yllättää minut”

Henkilöt

Jorma Uotinen: ”Inspiroidun kun joku yllättää minut”

Lue millaista on tanssija koreografi Jorma Uotisen omin aika.

JULKAISTU 27.4.2021 | TEKSTI Eeva-Maria Lidman | KUVAT Arsi Ikäheimonen

Rentoudun parhaiten silloin, kun olen täysin vapaa suorituspaineista ja olen antanut itselleni luvan vain olla. Istun ja kuuntelen musiikkia tai luen kirjaa. Korona-aikana lukeminen on lisääntynyt vahvasti. Luin juuri muotimoguli Karl Lagerfeldin elämästä kertovan kirjan, jonka sain lahjaksi.

Minulle tärkeää ovat ystävät ja heidän tuomansa sisältö elämään. Rakastan keskusteluja ystävien kanssa, pidän sellaisista keskusteluista, jotka haastavat ja aktivoivat minua.

Olen kiitollinen elämästä. Olen saanut kokea poikkeuksellisia vaiheita ja tapahtumia urani aikana. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut toteuttaa itseäni taiteilijana, saanut elää Suomen ulkopuolella ja laajentaa sillä tavoin maailmankuvaani. Korona-aikana on ollut upeaa, että olen voinut olla osa TTK:n ja Talent Suomen tuomaristoa. Muutoin tämä poikkeuksellinen aika olisi ollut täyttä hiljaiseloa.

Inspiroidun, kun joku yllättää minut. On elähdyttävää tulla yllätetyksi, ja näin kävi monesti Talent Suomen -tuomaristossa, kun kilpailijat esittelivät sellaisia lajeja, joita en tiennyt olevankaan. Inspiroidun myös taiteesta. Taiteen voima on vahva ja se työntää omaa luomisprosessiani eteenpäin.

Minua huolestuttaa uudet mediat ja somemaailma, joka on sotkenut ihmisten realiteettien tajun. Somessa jokainen saa olla mitä mieltä tahansa, eikä se ole välttämättä hyvä asia. Tuntuu, että henkinen kapasiteetti on maailmassa laskenut, ja esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyvien tapahtumien kaltaiset asiat saavat tapahtua. Tällainen voi kumuloitua maailmanlaajuisesti.

Tulevaisuuden toiveeni on, että järki ja terveys säilyisivät elämäni loppuun asti.

Mottoni on: Elä hetkessä ja ole läsnä siinä tilanteessa missä olet.

Ajatus, jonka haluaisit jakaa lukijoidemme kanssa: Haluan jakaa loputtoman inspiraation lähteeni, portugalilaisen runoilijan Fernando Pessoan runon:

Ollaksesi suuri, pane kaikki mitä olet, pienimpäänkin mitä teet.
Älä mitään itsessäsi liioittele, äläkä mitään sulje pois.
Ole kaikki kaikessa.
Kuu mahtuu joka lampeen, koska se loistaa niin korkealta.

Kuka: Jorma Uotinen. Helsingissä asuva tanssija ja koreografi. Syntynyt Porissa.

Ura: Toiminut taiteellisena johtajana Helsingin Kaupungin Teatterin tanssiryhmässä (1987-1990), Suomen Kansallisbaletissa (1992-2001), Kuopio Tanssi ja Soi -festivaaleilla (2002-2019). Uotiselle myönnettiin professorin arvonimi Toukoukuussa 2012.

Juttu on julkaistu alunperin Oma Aika -lehdessä 2/2021
Tilaa Oma Aika -lehti tarjoushintaan (7 kk vain 39€) tästä

Lue myös: Sami Sykkö: ”Onnekkaat sattumat ovat ohjanneet elämääni”