Joko tunnet Menorcan – Baleaarien idyllisen saaren?

EurooppaMatkat

Joko tunnet Menorcan – Baleaarien idyllisen saaren?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Joko tunnet Menorcan – Baleaarien idyllisen saaren?

Menorcan saaren tunnelma syntyy koskemattomista rannoista, patikointipoluista ja omaleimaisista pikkukylistä. Jos kaipaat mielenrauhaa, saatat löytää sen täältä.

Teksti Anu Virnes-Karjalainen

Kuvat Anu Virnes-Karjalainen, Marinella Himari

Jos olet joskus kuullut puhuttavan Mallorcan viehättävästä pikkusiskosta Menorcasta, on syytä selventää yksi asia. Menorca on toki erittäin viehättävä, mutta ei missään tapauksessa kenenkään pikkusisko.

– Tuota vertausta menorcalaiset eivät voi sietää. Menorca on saari, jolla on oma luonteensa, omanlaiset ihmisensä ja omat erityispiirteensä, kertoo saarella 39 vuotta asunut opas Britta Jungermann.

Saaresta löytyy luonnetta: karunkauniit maisemat, omaleimaiset kylät ja historia, joka ulottuu neljäntuhannen vuoden taakse ennen ajanlaskun alkua.

Piskuinen saari on vaatimattomat 50 kilometriä pitkä. Siellä on vain kaksi kaupunkia, Mahón ja Ciutadella.

Patikoi saaren ympäri

Koska Menorca on pieni, sen ehtii saada haltuun jo viikossa. Patikointi on mainio tapa tutustua luontoon ja päästä piipahtamaan joillakin yli sadasta rannasta.

Erityisiä varusteita ei tarvita. Tukevat kengät ja vesipullo riittävät. Kokoon taittuvat kävelysauvat ovat hyvä lisä.

Saaren ympäri kulkee opastettu patikointireitti, Camí de Cavalls, joka on jaettu 20 eritasoiseen ja eripituiseen pätkään. Reitillä on mahdollista kulkea myös pyörällä tai ratsain. Esimerkiksi kuuden kilometrin reitti (numero 13) Cala en Tuquetasta Cala Galdinaan mutkittelee käppyräisten havupuiden varjossa. Välillä kuljemme metsäpolulla, välillä meren äärellä.

Kaikkiaan parin sadan kilometrin patikkareitillä voi kokea saaren pohjoispuolen karut maisemat ja eteläreunan astetta vehreämmän luonnon. Saarella asuu 200 erilaista lintulajia. Käärmelajeja on kolme, mutta mikään niistä ei ole myrkyllinen.

– Välimeren skorpionin purema sattuu mutta ei ole hengenvaarallinen. Täällä on siis hyvin turvallista, Jungermann sanoo.

Lue myös: Saaristomeren ihanimmat kohteet

Nauti kirkasvetisistä rannoista

Vaikka et olisikaan auringonpalvoja, Menorcasta ei voi puhua ilman rantoja. Niitä on enemmän kuin Mallorcalla ja Ibizalla yhteensä. Pienin on paripaikkainen ”rakastavaisten ranta” ja pisin parin kilometrin mittainen Son Bou.

Upeimmille luonnonrannoille pääsee vain veneellä tai jalkaisin. Rantoja kiertävä venetaksi on hyvä idea, jos haluat kokea useamman rannan päivän aikana. Käsittämättömän kirkas vesi, vaalea, pehmyt hiekka ja poukamien ympärillä kohoavat kalliot muodostavat kokonaisuuden, jota on vaikea verrata mihinkään muuhun.

Toukokuussa vesi on vielä kylmää, mutta se ei estä innokkaimpia pulahtamasta turkoosiin mereen. Mieleen jää erityisesti Macarelletan ranta saaren etelälaidalla. Se on salainen aarre, jonka kyllä löytää, kun tietää etsiä. Istumme alas nauttimaan retkieväitä, palveluita kun ei luonnonrannoilta löydy. Ja hyvä niin. Rauha on rikkumaton.

Kokeile hummerikeittoa

Ranta- ja patikointipäivän jälkeen mieli puntaroi jo illallisen parissa. Se koostuu usein tapaksista ja pääruoasta. Merenelävät ovat erinomaisia.

Menorcan erikoisuus on lähivesistä pyydetty piikkihummerikeitto, caldereta de langosta. Paras paikka sen nauttimiseen on paikallisten mukaan Fornellsin kylässä, mutta muultakin keittoa saa. Annos maksaa 50–60 euroa, mutta on kokemus jo sinänsä. Jos olet syönyt rapuja, selviät myös hummerista.

Tapaksista erityisen herkullisia ovat eri tavoin valmistetut mustekalat, tonnikalacarpaccio, paikalliset juustot ja luonnonsuoleen tehty mausteinen makkara, sobrasada.

Herkullisia ovat myös paikalliset leivonnaiset. Ensaimada, jota Mahónissa kutsutaan nimellä coca bamba, on ikään kuin voitaikinan ja pullataikinan yhdistelemä täytteellä tai ilman. Crespellets-leivonnaiset puolestaan tehdään murotaikinaan. Rasvana käytetään possunrasvaa, ja makua antaa sitruunaa.

Lue myös: Vailla lomasuunnitelmia? Matkusta Tukholman saaristoon

Kiviaitaa maapallon ympäri

Menorcan lomalla kannattaa vuokrata auto päiväksi tai pariksi. Saarelle on tullut entistä enemmän autovuokraamoja, ja hinnat ovat kilpailun myötä pudonneet. Kesäkuussa päivävuokrat ovat noin 30-40 euroa.

Tiet ovat päällystettyjä ja hyväkuntoisia. Liikenne on rauhallista.

– Menorcalaiset tosin ovat surkeita kuskeja. Moni ajaa vain muutamia kilometrejä päivässä. Kaikki ajavat kuitenkin hiljaa, ja paikallisten mielestä liikenneruuhka on jo muutama auto samaan aikaan risteyksessä, Jungermann naurahtaa.

Autolla saaren päästä päähän ajaa reilussa tunnissa. Saaren ainoa päätie yhdistää Ciutadellan ja Mahónin kaupungit. Rantaviiva on suojeltu, eikä rantatietä ole. Vierekkäisille rannoille päästäkseen on ajettava ensin takaisin saaren keskiosaan ja sieltä takaisin toiselle rannalle.

Saaren keskiosa on rauhallista maalaismaisemaa. Pelloilla käyskentelee friisiläislehmiä. Näen loputtomasti matalaa kiviaitaa. Kerrotaan, että jos saaren kaikkien aitojen kivet laitettaisiin peräkkäin, kivijono yltäisi puolitoista kertaa maapallon ympäri.

Autoile maatiloille

Maalaismaisemissa ajellessa kannattaa piipahtaa maatiloilla herkkuostoksilla tai maistelemassa tilatuotteita. Tilat, joihin vierailijat ovat tervetulleita, on merkitty selkeillä tienvarsikylteillä.

Esimerkiksi Subaidan maatilalla, Mahonin ja Es Mercadalin puolivälissä, kahden hengen juusto- ja makkaramaistiaiset maksavat neljä euroa. Kyytipojaksi tulee pieni lasillinen viiniä. Tilan juustot ovat viime vuosina voittaneet useita palkintoja.

Juustoja sulatellessa voi istahtaa pihalle silittelemään kissoja, jotka ilahtuvat hellittelyn lisäksi tarjotusta juustopalasta.

Lyhyen matkan päässä juustotilasta kohoaa saaren korkein huippu, 357-metrinen El Toro. Vaikka korkeus ei päätä huimaa, upeat näkymät ulottuvat yli koko saaren. Huipulla on kaunis, pieni luostarikappeli ja -myymälä.

Auringonlaskua ihailemaan kannattaa ajaa johonkin rantakohteeseen. Tunnetuin lienee Cova d’en Xoroi etelärannalla. Siellä sijaitsee vuorenrinteeseen louhittu, Baleaarien tunnetuin baari, joka yhdentoista aikaan muuttuu diskoksi. Jyrkän vuorenrinteen terasseilta kelpaa katsella, kun aurinko painuu horisonttiin.

Hyvä vaihtoehto iltatunnelmointiin voisi olla myös jokin saaren viidestä majakasta. Vierailemme luonnonsuojelualueen, S’Albufeiran, koilliskulmassa sijaitsevalla majakalla Cap de Favàritxillä. Olemme siellä kirkkaassa auringonpaisteessa, ja voin vain kuvitella, millaiselta kuumaiseman kaltaiset näkymät mahtavatkaan näyttää auringonlaskun aikaan.

Lue myös: Yllättävä roadtrip-kohde: Etelä-Ruotsin idyllinen Småland

Tasokasta shoppailua

Menorcan ostosmahdollisuudet ovat yllättävän hyvät. Ja mikä parasta, saarelta tuntuu puuttuvan turistikrääsä miltei kokonaan. Putiikit ovat laadukkaita, kiinnostavia ja melko edullisia.

Suuret hamam-kylpypyyhkeet maksavat kaikkialla alle 15 euroa ja saaren nimikkokengät, avarcat, kahdesta kolmeen kymppiin. Avarcateja saa kaikissa mahdollisissa väreissä. Pintaosa on nahkaa ja pohja kumia.

Kenkiä on tehty Menorcalla yli sata vuotta. Tunnetuin kenkätehdas lienee Mascarό, jonka merkeistä ainakin

Pretty Ballerinas -avokkaita myydään myös suomalaisissa putiikeissa.

Vierailu tehtaanmyymälässä Ferreriesin kylässä kannattaa. Suuressa myymälässä on uuden malliston lisäksi vanhaa mallistoa edullisesti niin miehille, naisille kuin lapsillekin.

Edes pitkä ostospäivä ei saa verenpainetta nousemaan. Saaren rento ja rauhallinen ilmapiiri on hiipinyt ihoni alle. Tähän voisi tottua.

Lue myös:

Menorca on oiva vaihtoehto Mallorcalle

Näin löytyy halpa lomamatka kesälle 2017

Montenegro – matka henkeäsalpaavan täydellisiin maisemiin