Järkeä särkylääkkeiden käyttöön

Hyvinvointi

Järkeä särkylääkkeiden käyttöön

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Järkeä särkylääkkeiden käyttöön

Kipua ei tarvitse kestää, mutta ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä ei pitäisi omin päin käyttää kuin satunnaisesti. Niiden haitat voivat olla vakavia.

Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki

Kuvat Fotolia

Oma aika 10/2014

1 Reseptillä tai ilman

Tulehduskipulääkkeet ovat tavallisia apteekista ostettavia särkylääkkeitä. Niitä ovat esimerkiksi aspiriini, keto­profeeni ja ibuprofeeni, joita myydään eri kauppanimillä. Yli miljoona suo­malaista käyttää vuosittain reseptillä saatavia tulehduskipulääkkeitä, mutta kolmannes kaikista käytetyistä tuleh­duskipulääkkeistä ostetaan apteekista ilman reseptiä. Vuosina 1992–2012 esimerkiksi ibuprofeenin kulutus on noin nelinkertaistunut.

Ilman reseptiä myytävät tulehdus­kipulääkkeet ovat yhtä tehokkaita kuin reseptillä saatavat. Myös haitat ovat samat, ja siksi niiden käytössä on oltava malttia. Kipulääkkeitä ei pidä napsia jatkuvasti.

2 Varmaa turvarajaa ei ole

Tulehduskipulääkkeitä pitäisi ottaa vain satunnaisesti. Viikkoa kauempaa niitä ei pidä säännöllisesti omin päin käyttää, sillä ehdottoman varmaa ja turvallisen käytön aikarajaa ei ole. Riskiryhmille voi tulla haittoja jo paljon nopeamminkin. Terveet alle 50-vuotiaat voivat satunnaisesti käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman suurempaa huolta, mutta ikä, erilaiset sairaudet ja myös muut samanaikai­sesti käytetyt lääkkeet, kuten vereno­hennuslääkkeet ja kortisonitabletit lisäävät haittavaikutusten riskiä.

3 Kivun syy pitää etsiä

Jos esimerkiksi nivelrikosta johtuva kolotus on jokapäiväistä, pitää mennä lääkäriin. Siellä etsitään sopivin lääke ja oikea annostus, mutta punnitaan myös lääkkeen hyödyt ja vaakaku­pissa toisella puolella painavat haitat. Syy kivun takana jää piiloon, jos sen vaimentaa aina kipulääkkeillä. Esi­merkiksi usein toistuva päänsärky voi kieliä kohonneesta verenpaineesta.

Pitkäaikaiseen käyttöön sopivin ja turvallisin lääke on parasetamoli. Se ei ole tulehduskipulääke, sillä siinä ei ole tulehdusta vähentävää ominaisuutta eikä myöskään sen haittavaikutuksia. Pitkäaikaisessa käytössä, tai jos käyt­tää runsaasti alkoholia, voi paraseta­molikin aiheuttaa maksavaurion.

4 Pitkään käyttöön liittyy riskejä

Tulehduskipulääkkeet poistavat nimensä mukaisesti tehokkaasti sekä kipua että tulehdusta. Ne estävät tu­lehduksen välittäjäaineiden tuotantoa, mutta samalla ne torppaavat osin elimistön omia suojamekanismeja. Tähän liittyvät myös tulehduskipu­lääkkeiden haitat. Ne voivat aiheuttaa haavaumia mahalaukkuun, ohut- ja paksusuoleen ja pahentaa refluksitau­tia.

Pitkään tulehduskipulääkkeitä käyt­tävillä on nelinkertainen riski saada mahahaava. Suomessa menehtyy joka vuosia arviolta 150–200 ihmistä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin ruoansulatuskanavan vaivoihin. Tu­lehduskipulääkkeet voivat lisätä eten­kin iäkkäillä ihmistä turvotusta sekä sydämen ja munuaisten vajaatoimin­nan riskiä. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla niiden käyttöön liittyy kohonnut riski saada sydäninfarkti.

Astmaatikoilla tulehduskipulääk­keet voivat laukaista hengenahdistus­kohtauksen. Särkylääkkeiden tiheästä syömisestä voi saada myös niin sano­tun särkylääkepäänsäryn, josta pääsee eroon vain vieroittamalla.

5 Näin vähennät riskejä

Älä käytä lääkkeitä päällekkäin: muis­ta, että flunssalääkkeissä on lähes aina myös tulehduskipulääkettä. Flunssa ei myöskään parane särkylääkkeillä, vaan levolla. Kahden samanlaisen lääkkeen samanaikainen käyttö lisää vain haittoja, ei niiden tehoa. Jos kipu toistuu usein, mene lääkäriin sen syyn selvittämiseksi.

Asiantuntija LT, koulutusylilääkäridosentti, erikoistutkija Arja Helin-Salmivaara Turun yliopistosta. Käypä hoito -suositukset: Tulehduskipulääkkeet, kipulääkkeet – turvallinen käyttö, polvi- ja lonkkanivelrikko. Suomen lääketilasto 2012, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus fimea ja kela 2012.