Jännittäminen surettaa Merviä: ”Olen ollut eräänlainen sivustakatsoja”

HyvinvointiMielenterveysTunteet

Jännittäminen surettaa Merviä: ”Olen ollut eräänlainen sivustakatsoja”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Jännittäminen surettaa Merviä: ”Olen ollut eräänlainen sivustakatsoja”

Mervi, 61, kokee, että jännittäminen koulussa ja opinnoissa on vaikuttanut hänen valintoihinsa elämässä. Hän on kuitenkin ylpeä siitä, että on aina pärjännyt tilanteissa.

Teksti Irma Heiskanen-Haarala

Kuva Fotolia

”Jännitin koulussa esiintymistä ja opiskeluaikana vähän kaikkea. Minulla oli reipas ja rohkea vaihe, kun lähdin työelämään ja menin naimisiin, mutta elämän kriisitilanteissa vanha jännitystaipumus on palannut. Pahimmillaan kahvikuppineuroosi häiritsi todella paljon sosiaalista elämää, ja jätin monet kutsut sen vuoksi väliin.

Minun on edelleen joskus vaikea pyytää puheenvuoroa, sanoa mielipiteeni tai esitellä itseni yleisön edessä. Iän myötä sosiaalinen jännittäminen on kyllä paljon helpottanut.

Nyt kun lähestyn eläkeikää, olen vähän surullinen siitä, että olen ollut eräänlainen alisuoriutuja ja sivustakatsoja. Koulutukseni ja taitojeni puolesta minulla olisi ollut enemmän annettavaa, ja minusta olisi voinut tulla ihan hyvä esiintyjäkin.

Olen käynyt aikuisena useita itsetuntemus- ja jämäkkyyskursseja. Iso apu oli psykoterapiasta, johon hakeuduin nelikymppisenä. Silloin minulla oli jo selviä masennusoireita.

Mietin, minkälaisia valintoja olisin elämässä tehnyt, jos olisin saanut apua pelkoihini jo teini-iässä tai viimeistään opiskeluaikana. Toisaalta olen ylpeä siitä, että olen pärjännyt jännityksestä huolimatta enkä ole hakenut rohkaisua alkoholista, joka on monen herkän ihmisen ansa.”

Mervi, 61

Lue myös:

Tällainen on sosiaalisten tilanteiden pelko

Opi 5 hyödyllistä kikkaa esiintymiseen

Voita haasteet työssä – 7 tapaa kehittää paineensietokykyä