Jaakko Selin vinkkaa: ”Matkusta tänne edes kerran elämässä”

EurooppaKaukokohteetMatkat

Jaakko Selin vinkkaa: ”Matkusta tänne edes kerran elämässä”

Maailmanmatkaaja Jaakko Selin kertoo omat suosikkikohteensa.

JULKAISTU 4.6.2020 | TEKSTI Sami Takala | KUVAT Adobe
Valletta Jaakko Selin

Jaakko Selin

Kysymys on aina yhtä vaikea: mihin sitä seuraavalla lomalla lähtisi matkalle, jos haluaa kokeilla jotakin uutta? Kenties Valletta tai Oslo?

Apua ideointiin antaa maailmanmatkaaja Jaakko Selin, joka jakaa omat vinkkinsä matkakohteista, joita ei hänen mielestään kannata ohittaa. Kerran elämässä -kohteita voisi tietysti listata loputtomiin. Siksi unohdamme kaikkein itsestään selvimmät kohteet, kuten Kiinan muurin, Egyptin pyramidit tai Pariisin Eiffel-tornin.

Joko nämä neljä hienoa matkakohdetta ovat jo entuudestaan tuttuja?

Valletta, Malta

Saapuessaan Vallettan Grand Harbouriin ensimmäistä kertaa 1970-luvun lopulla Jaakko Selin koki déjà-vun. Valletta ja suuri luonnonsatama teki häneen lähtemättömän vaikutuksen.

– Tuli voimakas tunne, että olen ollut siellä joskus aikaisemmin, Jaakko sanoo.

Hän on tullut tutuksi lukuisista televisio-ohjelmistaan ja kirjoittanut seikkailuistaan maailmalla myös kaksi Jaakon matkassa -kirjaa.

Sittemmin seikkailija on palannut Maltan saarivaltion pääkaupunkiin ja sen kanjonimaiseen satamanäkymään kymmeniä kertoja.

– Siinä on jotain ylvästä ja liikuttavaa. Valletta on minulle ankkuritukikohta Välimerellä, astinlauta Eurooppaan ja Afrikkaan.

Jaakon mukaan näkymä on ällistyttävän hieno mihin tahansa vuoden tai vuorokauden aikaan, mutta itse hän suosii erityisesti aikaista aamua.

– Aamuaurinko saa keltaisesta kalkkikivestä louhitun kaupungin hohtamaan käsittämättömän kauniisti.

Jaakko sanoo, että Vallettan linnoituskaupunki satamanäkymineen on ainakin yhden matkan arvoinen samalla tavalla kuin vaikkapa illastaminen jossakin Michelin-tähden saaneessa ravintolassa.

Matkakuumetta saa nostettua kotisohvalla katsomalla suosittua televisio-sarjaa Game of Thronesia, jonka juhlallisia jaksoja on kuvattu saarella.

Perillä kohteessa satamaa ja vastapäisiä linnoituksia voi ihailla parin kilometrin pituiselta kävelyreitiltä tai Upper Barrakka -puistosta, joka on Grand Harbourin muurin korkeimmalla kohdalla.

– Valletta on vanha ritarien ja herrasmiesten kaupunki, jossa mielikuvitus lähtee laukkaamaan. Ritarit ovat varmaan huvitelleet tuossakin puistossa ristiretkeä odotellessaan.

Náfplio, Kreikka

Náfplion vanhakaupunki on Jaakko Selinin mielestä ihana sekasotku.

Jaakko Selin tunnustautuu suureksi Kreikka-faniksi. Hän on kolunnut lähes koko maan, mutta yksi kohde on ylitse muiden: Náfplio.

– Se on valittu Kreikan romanttisimmaksi ja kauneimmaksi kaupungiksi ja allekirjoitan tämän täysin. Silti kukaan ei tiedä siitä mitään, hän sanoo.

Ei, vaikka Náfplio on Kreikan entinen pääkaupunki, eikä se ole edes kaukana nykyisestä pääkaupungista. Náfplio sijaitsee Peloponnesoksen niemimaalla parin tunnin ajomatkan päässä Ateenasta.

– Reitti ylittää kuuluisan Korintin kanavan, josta kerrottiin koulussa. Kanava on siis oikeasti olemassa ja vilahtaa bussin ikkunasta. Samalla tulee sekin nähtävyys nähtyä, Jaakko sanoo.

– Ja vaikka Náfplio on vanha satamakaupunki ja satamakaupungista tulee mieleen huuruinen, likainen, iso, raskas, saasteinen paikka, tämä on jotain ihan muuta.

Selin suosittelee Náfplioa erityisesti niille, jotka eivät innostu kreikkalaisesta saarielämästä tai ovat sen jo nähneet.

– Vanhakaupunki on erilainen kuin monet muut Kreikan matkailukohteet. Siellä ei ole kalkittuja valkoisia taloja sinisine ikkunapuitteineen. Se on ihana sekasotku, johon eri valloittajat ovat jättäneet jälkensä.

Pieniä putiikkihotelleja, kapeita kujia ravintoloineen ja muutama ranta toki on – onhan Náfplio ateenalaisten oma salainen lomapaikkansa.

Historiasta kiinnostuneelle lähettyvillä on antiikin ajan nähtävyyksiä, kuten Epidauroksen teatteri, yksi Unescon maailmanperintökohteista. Teatteri on rakennettu noin 350 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja se on yhä käytössä.

– Arkeologiset nähtävyydet ovat yleensä sellaisia, että on vain pari kiveä päällekkäin, ja loput pitää kuvitella itse. Epidauros on siitä hieno, että se on säilynyt hyvässä kunnossa ja siitä näkee mittasuhteet. Käsien taputtaminen kaikuu kauas.

 

Oslo, Norja

Jos matkakohteessa on jotain historiallisista ja vanhaa, Jaakko Selin innostuu. Mutta Euroopassa on yksi sellainen paikka, joka kiiltää uutuuttaan, jossa on futurismia ja josta Jaakko tykkää.

– Aina kauhistellaan, että Oslo on kallis, ja onhan se. Se onkin loistava paikka leikkiä miljonääriä. Pari päivää riittää, koska sitten loppuvat rahat, Jaakko sanoo ja nauraa.

– Lennot Osloon ovat onneksi halpoja ja junamatkat Tukholmasta mahdollisia, jos haluaa välttää lentämistä.

Jaakko kehottaa keskittymään erityisesti kahteen kaupungin-
osaan: entiselle telakka-alueelle tehtyyn Aker Bryggeen ja sen vieressä olevaan Tjuvholmeniin eli suomeksi varassaareen, jonne pääsee siltaa pitkin.

Tjuvholmen on sekoitus modernia arkkitehtuuria, kalliita kaupunkiasuntoja ja virkistävää kulttuuria. Saarella on muun muassa Astrup Fearnleyn nykytaiteen museo ja useita taidegallerioita.

– Yritykset ovat sponsoroineet niitä isolla rahalla, eli sisäänpääsymaksut ovat edulliset. Niissä näkee, miten miljonäärit elävät ja millaisissa gallerioissa he käyvät.

Saaren kärjessä on suosittu uimapaikka, jossa oslolaiset ottavat aurinkoa ja käväisevät kastautumassa kuumina kesäpäivinä. Uintihetken jälkeen maistuu lasillinen The Thief -hotellin kattoterassilla, josta avautuu näkymä kaupungin keskustaan.

Aperitiivin jälkeen Aker Bryggen rantabulevardin kalaravintolat kutsuvat nautiskelemaan herkkuja merellisessä ympäristössä. Valtava äyriäisvati on paikallista lähiruokaa parhaimmillaan.

– Mutta pelkästään lounaalle on hyvä varata vähintään sata euroa.

Ruokailun jälkeen matka jatkuu Oslon oopperatalolle, jonka katolle kipaisee omin jaloin. Seuraavana aamuna Jaakko hankkii eväsherkkuja ja lähtee piknikille Vigelandin veistospuistoon. Siellä on yli 200 Gustav Vigelandin tekemää pronssi-, graniitti- ja rautapatsasta.

– Vaikka sisäänpääsymaksua ei ole, halvaksi ei välttämättä tule edes puistopiknik. Ruokakasin pohja tuskin täyttyi, ja se maksoi taas lähes sata euroa.

 

Hongkong, Kiina

Hongkongin erityishallintoalue Kiinassa on viime ajat ollut vastoinkäymisten näyttämö. Poliittinen kriisi puhkesi kuukausia jatkuneiksi mellakoiksi viime vuonna.

Jaakko Selin pelkää, että Britannialta Kiinalle vuonna 1997 siirtynyt Hongkong on katoava mahdollisuus. Maat sopivat Hongkongin laajasta itsemääräämisoikeudesta 50 vuodeksi, josta on nyt käytetty runsaat 20 vuotta.

– Hongkong on onnistunut sekoitus mennyttä siirtomaahallintoa ja aasialaista paikalliskulttuuria. Pelkään, että se on häviämässä. Hongkongilaisten ja mannerkiinalaisten yhteiselo on vaakalaudalla.

Jaakko vieraili Hongkongissa ensi kertaa 1980-luvun alussa ja on käynyt siellä sen jälkeen säännöllisesti. Hänelle se on aina ollut portti itään ja pehmeä lasku kiinalaiseen kulttuuriin, Aasiaan ylipäätään.

– Kaikki on helppoa, toimivaa ja hauskaa. Sieltä on hyvä lähteä pienempiin paikkoihin, sellaisiin, joissa muut eivät käy, sekä viidakkoon.

Jaakkoa viehättää myös visuaalisuus. Hänestä Hongkongin pilvenpiirtäjissä on samanlaista hohtoa kuin New Yorkissa ja oikeastaan enemmänkin.

– Hongkongissa se tuntuu jotenkin vielä erityisemmältä. New York on tuttu elokuvista ja tv-sarjoista, mutta Hongkongissa on jotain vierasta ja jännittävää.

Jaakko tykkää ajella Star Ferry -lautalla, joka yhdistää Hongkongin saaren Kowlooniin Manner-Kiinan puolella. Lauttamatka Victoria Harbourista Tsim Sha Tsuihin vie vain kymmenen minuuttia.

– Satama on utuinen valoilmiö, jossa yksittäisiksi taideteoksiksi rakennetut pilvenpiirtäjät yhtäkkiä nousevat näkyviin, hän sanoo.

– Näkymät ovat salmen molemmilta puolilta erilaiset, mutta yhtä huimaavat, joten on ihan sama, kummalla puolella asuu.

Pimeän tultua pilvenpiirtäjät yllättävät jälleen, kun valaistus koristelee rakennukset ja jokailtainen valoshow käynnistyy. Sen näkee parhaiten Hongkongin kulttuurikeskuksen edustalla olevilta portailta Tsim Sha Tsuista.

Lue myös, mitkä matkakohteet matkakirjailija Matti Rämö suosittelee kokemaan sekä mitä kotimaan kohteita matkakirjailija Heidi Kalmari suosittelee.