Italian järvet – palanen paratiisia

EurooppaMatkat

Italian järvet – palanen paratiisia

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Italian järvet – palanen paratiisia

Pohjois-Italian järvet ovat vetäneet matkailijoita puoleensa satoja vuosia. Dramaattisen kauniit maisemat yhdistyvät vanhaan kulttuuriin ja paikallisiin erikoisuuksiin.

teksti ja kuvat Tony Ilmoni

Oma aika 11/2015

Merellinen Garda

Aikoinaan venetsialaiset kutsuivat Gardaa pieneksi mereksi. Eikä ihme, sillä Gardajärvi on suurin ja myös puhtain kaikista Pohjois-Italian järvistä. Sen ilmasto on lempein, mikä johtuu sen erikoisista tuulioloista.

Gardalla kohtaa toisensa kolme aluetta: Lombardia, Veneto ja Trentino/Süd Tyrol (Etelä Tiroli tai italiaksi Alto Adige). Saksan kielen ja tirolilaiskulttuurin vaikutus on järven pohjoisosassa selkeä. Idässä ja kaakossa alkaa Veneto, jossa jylhät Alpit muuttuvat vähitellen vehreiksi kukkuloiksi.

Lounaassa ja lännessä on Lombardia, Italian vaurain alue.Lombardian puoli järvestä onkin ehkä italialaisin. Myös suurin osa turisteista on italialaisia, kun taas idässä ja pohjoisessa jylläävät saksankieliset.

Italiaa parhaimmillaan

Mikä tekee roomalaisten Benacoksi kutsumasta Gardasta vetovoimaisen?

– Ennen kaikkea maisema! vastaa 20 vuotta Italiassa asunut Jaana Nakari. Hän johtaa miehensä Francescon kanssa Villa Arcadio -hotellia, joka on kunnostettu vanhasta luostarista.

– Olin kauan unelmoinut pienestä hotellista, ja kun löysimme Villa Arcadion, joka yhdeksän vuotta sitten oli pelkkä raunio, Francescokin syttyi idealle. Avasimme ovet asiakkaille vuonna 2006. Minulle tämä alue ja erityisesti Salo ovat Italiaa parhaimmillaan, Jaana Nakari hoitaa.

Salo yhdistetään Italiassa joskus Mussolinin viimeiseen yritykseen pitää fasistit vallassa. Hitlerin myötävaikutuksella syntyi minivaltio, jota kutsuttiin nimellä Repubblica di Salo.

Tämä farssi kesti vajaat kaksi vuotta. Huhtikuussa 1945 Mussolini pakeni ja teloitettiin Villa Carlottan puutarhan edustalla Tremezzossa Como-järven rannalla.

Lue myös: Nautiskelijan matka Italiaan

Limonessa purjelautaillaan

Pohjoisessa vastaan tulee Gardone luksushotelleineen. Siitä kymmenen kilometriä pohjoiseen sijaitsee Gargnanon pieni kaupunki, jossa englantilainen modernistikirjailija D.H. Lawrence kirjoitti novellikokoelman Twilight in Italy.

Tässä järvi kapenee ja vuoret muuttuvat jyhkeämmiksi. Noin kymmenen kilometrin päässä on Limone, joka on Italian purjelautailukeskus. Purjelautailu on Gardan ykkösurheilulaji.

Etelärannan pieni helmi on Rooman vallan aikaan juurensa juontava Sirmionen vanha kaupunki, jonka vetonaulana on roomalaisen runoilijan Catulluksen mukaan nimetty luola ja ikivanha raunio. Monet suuret taitelijat kuten James Joyce, Ezra Pound, Alfred Tennyson ja Maria Callas ovat viihtyneet täällä.

Kaunis Como

Monen mielestä Como on kaunein kaikista Pohjois-Italian järvistä. Joillekin se on myös hyvä paikka bongata George Clooney syömässä lounasta yhdessä Matt Damonin kanssa. Clooney omistaa huvilan Carate Urion kylässä.

Jo antiikin aikaan suosittu Como vetää yhä puoleensa rikkaita, kauniita ja vielä rikkaampia. Siitä voi kuitenkin helposti nauttia pienemmälläkin budjetilla esimerkiksi käyttämällä järven mainiota ja edullista lauttaverkostoa.

Matkalla Cernobbioon voi mereltä ihailla Villa Erbaa, joka valitettavasti ei ole avoinna yleisölle. Tämä villa oli Visconti-suvun hallussa pitkään. Erbassa kuvattiin muun muassa Oceans Twelve -elokuvaa – pääosissa mm. Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon ja George Clooney.

Kaupungin pohjoispuolella sijaitsee kuuluisa Villa d’Este. 1700-luvulla rakennettu huvila muutettiin loistohotelliksi vuonna 1873.

Bellagio, kaunein kaupunki

Kun lähestyy kohtaa, jossa järvi jakautuu kahteen, kannattaa pysähtyä viimeistään pienessä Lennon kaupungissa.

Vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta on niemen kärjessä Villa Balbianello. Huvila on ollut muun muassa Tähtien sota II:n ja Bond-elokuva Casino Royalen on näyttämönä.

– Lago di Comossa kiehtovat alppimaisemat ja ennen kaikkea Villa Balbianellon ihana puutarha. Veneellä sinne saapuminen on vaikuttavaa. Villa Carlottan upeassa puutarhassa voi viettää päivän, Jaana Nakari sanoo.

Tiistaisin ja viikonloppuisin perille pääsee kävellen Villa Balbianelloon. Muina päivinä on otettava venetaksi Lennon satamasta.

Seuraava ehdoton nähtävyys on vain kivenheiton päässä Balbianellosta pohjoiseen, Tremezzossa. Villa Carlotta on todennäköisesti Como-järven kuuluisin huvila, jossa on yli seitsemän hehtaarin puisto. Maailman kauneimmat alppiruusut näkee täällä.

Bellagio on kauneudestaan maailmankuulu pieni kaupunki Triangolo Larianon niemen kärjessä, jossa Comon eri haarat kohtaavat. Sitä kutsutaan usein Italian kauneimmaksi, eikä syyttä. Toki ei sovi unohtaa pientä Varennaa veden toisella puolella.

Lue myös: Toscanan Lucca – ihastuttava italialainen pikkukaupunki Pisan naapurissa

Alppimainen Lugano

Lugano-järvi on kuin Comon pikkuveli, mutta harvempaan rakennettu Se on paljolti kaunista alppimaalaismaisemaa.

Sveitsistä Italiaan vievä moottoritie halkaisee tavallaan järven kahtia. Itäpuolella on Ticino-kantonin suurin kaupunki Lugano, jossa monella varakkaalla milanolaisella on kakkoskotinsa. Suurin osa järvestä on Sveitsin puolella, mutta rajan ylitystä Italiaan tuskin edes huomaa.

Kuninkaallinen Maggiore

Vuonna 1906 rakennettu Simplon rautatietunneli yhdisti Brigin kaupungin Sveitsissä Italian Domodossolaan. Vajaat 20 kilometriä pitkä tunneli oli vuoteen 1982 saakka maailman pisin.

Junaliikenne teki Maggiore-järvestä vetonaulan. Sen myötä Stresan kaupunki koki kukoistuksen. Tänään 1920–30-lukujen huippuajoista muistuttavat Art Deco -hotellit Grand Hotel des Iles Borromeos” ja Grand Hotel Bristol”.

Ernest Hemingway oli Grand Hotel des Iles Borromeoksen vakioasiakas. Se esiintyy romaanissa Jäähyväiset aseille.

Koe uudelleen Grand Tour

Maggiore-järvi oli 1800-luvulla yksi Grand Tour -kierroksen pysähdyspaikoista. Muun muassa kuningatar Viktoria vieraili siellä ja asui Villa Carla -nimisessä huvilassa Bavenossa. Talo on nykyään nimeltään Villa Branca.

Baveno on unelias pieni kaupunki neljä kilometriä Stresasta pohjoiseen.

Sieltä pääsee kätevästi veneellä Borromeon saarille: Isola Bella, Isola Madre ja Isola Superiore, jota myös kutsutaan nimellä Isola Pescatori. Pescarori oli Hemingwayn suosikki.

Tunnetuin on kaunis Isola Bella.

400 vuotta sitten se oli pieni kalliosaari, mutta sitten Carlo III Borromeo pani tuulemaan. Tuloksena oli henkeäsalpaava barokkilinna upeine puutarhoineen. Täällä yöpyi myös Napoleon Josephinensa kanssa.

Rakkauden puutarhassa

Kivenheiton päässä Isola Madresta koilliseen sijaitsee viehättävä, pieni Pallanzan kaupunki.

Sen kohokohta on Villa Taranto upeine puutarhoineen. Kaunis on myös Villa Remigio, rakkauden puutarha.

– Paras ajankohta käydä siellä on keväällä, kun atsaleat ja alppiruusut kukkivat. Villa Remigiota voi myös vuokrata. Se sopii hyvin 6–8 hengelle, Jaana Nakari kertoo

Koe myös palanen Sveitsiä

Pallanzasta pohjoiseen luonto muuttuu dramaattisemmaksi: Vuoret ovat lähempänä, turistivirrat vähenevät.

Täällä kannattaa tutustua Canneroon ja varsinkiin Cannobioon.

Ascona taas oli sata vuotta sitten kyläpahanen. Nyt monella varakkaalla eurooppalaisella on siellä kakkoskoti.Timo Sarpanevakin asui aikoinaan täällä. Asconassa on myös yksi Sveitsin kuuluisimpia luksushotelleja, Eden Roc.

Locarnon viehätys on sen kauniissa puistossa, kasvillisuudessa, piazzoissa ja laadukkaassa shoppailussa.

Sekä Locarno että Ascona ovat tunnettuja festivaalikaupunkeja. Locarnossa järjestetään kansainväliset elokuvafestivaalit.

Järvikierros kannattaa

Lago di Maggiore Express on ehkä kätevin tapa kokea Maggiore-järvi.

Se koostuu kolmesta osiosta: laiva- ja lauttaliikenteestä, uskomattomasta Centovalli-rautatiestä sekä Stresan ja Domodossolan välillä liikennöivästä pikajunasta. Kyse on linkitetyistä kulkuneuvoista, ja koska mukana on rajanylityksiä, on passin oltava mukana.

Koko kierroksesta on mahdollista suoriutua kuudessa tunnissa tai käyttää siihen pari tuntia. Yhden päivän lippu maksaa 32 ja kahden päivän 42 euroa.

Romanttinen Orta

Läntisin järvi, Orta, on voisarven muotoinen ja huomattavasti pienempi kuin Maggiore, Como tai Garda. Orta sijaitsee kokonaisuudessaan Piemontessa. Tunnelmaltaan se on levollisempi kuin muut – ehkä syrjäisyytensä vuoksi.

Orta-järvellä moni asia tehdään toisella tavalla kuin muualla, ehkä siksikin, että järvestä lähtee vain yksi joki ja sekin virtaa pohjoiseen.

Täkäläinen sanonta kuuluu: ”Nigoglia-joki virtaa ylöspäin, ja me teemme mitä lystäämme.”

Historiaa ja designia

Orta tuntuu muita järviä italialaisemmalta. Friedrich Nietzsche, Byron ja Honoré de Balzac ovat kirjoittaneet siitä haltioituneesti. Historiaan sekoittuu modernia designia. Muun muassa Alessin päämaja sijaitsee täällä.

Ortan lumo syntyy kokonaisuudesta, kun ympäröivät vuoret kohtaavat veden ja valo heijastuu eri lämpötiloissa eri lailla veden pinnasta.

Kaiken keskellä nousee San Giulion saari keskiaikaisine luostareineen. Sinne on vain muuataman minuutin venematka Orta San Giulion Piazza Mottasta.

Minikaupunki lumoaa

Järven itärannalla sijaitsevaa pikkuruista Orta San Giuliota romanttisempaa italialaista kaupunkia saa hakea.

Kaupungin yläpuolelle kohoaa Sacro Monte di San Francesco, pyhän Franciscuksen vuori, jossa on 21 kappelia.

Jokaisessa niistä on pieni, maalatuista terrakottanukeista tehty kuvaelma pyhimyksen elämästä.

Lue myös:

3 ihanaa kaupunkia Ranskan Kataloniassa

Kun kyllästyt Barcelonaan, suuntaa Sitgesiin

7 vinkkiä – Näin löydät erilaisen Algarven

San Giulion saari sijaitsee keskellä Orta-järveä. Legendan mukaan saari on täynnä mystiikka ja taikaa, koska kreikkalainen Pyhä Julius kellui 1600 vuotta sitten viitallaan saarelle ja toi mukanaan lohikäärmeitä.Gardalla kannattaa liikkua laivoilla paikasta toiseen, nauttia järvestä perinteisellä italialaisella tavalla ja välttyä näin parkkiongelmilta.Gargagnanon kaunis kävelykatu rannalla.Bellagio on romanttisen pohjoisitalialaisen pikkukaupungin perikuva. Se on parhaimmillaan keväällä tai alkusyksystä.Cadenabbian satamassa on helppo bongata kauniita taksiveneitä.Alpit luovat mahtavan taustan Como-järvelle. Näkymä Visgnolan kylästä.Yksityinen hienostohuvila viime vuosisadan alusta Stresan kaupungin yläpuolella.Isola Bellan uskomattoman barokkilinnan pienempi puutarha.Laivaliikenne Maggioren kolmelle saarelle on tiheää. Stresa on erinomainen lähtöpaikka.San Giulio Ortan vanha kaupunki on intiimi ja hyvin romanttinen jyrkkine katuineen.