Intia valloittaa aistit – matkusta Keralan vilinään

KaukokohteetMatkat

Intia valloittaa aistit – matkusta Keralan vilinään

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Intia valloittaa aistit – matkusta Keralan vilinään

Ayurveda-lomakylän porttien ulkopuolella alkaa Intialle tyypillinen ihmisten ja eläinten vilinä. Se huumaa, hurmaa ja hengästyttää.

Teksti ja kuvat Päivi Arvonen

Somatheeramista voi lähteä päiväretkelle kuuluisaan Attukalin hindutemppeliin. Se on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan suurimman, vain naisille tarkoitetun uskonnollisen tapahtuman osallistujamäärän vuoksi. Vuosittain jopa neljä ja puoli miljoonaa naista kokoontuu sinne kymmenpäiväiseen Pongala-juhlaan.

Juhlaa vietetään helmi–maaliskuun vaihteessa. Silloin temppeliin pääsevät vain hindunaiset. Muutoin se on avoinna myös matkailijoille.

Laajalla temppelialueella hindut keskittyvät pyhiin toimituksiinsa niin intensiivisesti, että saan vapaasti tarkkailla heitä.

Myös ei-hindut saavat halutessaan papilta punaisen täplän otsaansa temppelissä käynnistä. Kaikkien toivotaan jättävän pienen rahalahjoituksen. Myyntikojuista voi ostaa matkamuistoksi suitsukkeita.

Keralan elefantit kuntoutuksessa

Keralassa elefantit ovat tärkeä osa uskonnollisia juhlia. Temppelielefanteille järjestetään jopa juoksukilpailuja. Temppelit pitävät yleensä hyvää huolta elefanteistaan, mutta joskus ahneus ajaa eläinrakkauden edelle.

Intialaisten eläinrakkaus konkretisoituu elefanttihoitoloissa, kuten Kotturissa sijaitsevassa elefanttien kuntoutuskeskuksessa. Siellä loukkaantuneet, kodittomat tai temppeleistä eläkkeelle jääneet elefantit saavat erinomaista hoitoa.

Kotturissa kannattaa vierailla aamupäivällä. Silloin pääsee seuraamaan elefanttien päivittäistä kylvetystä joessa. Hoitajat, mahoutit, pesevät ne pienellä harjalla. Niin ihmiset kuin eläimetkin näyttävät nauttivan toimenpiteestä suuresti.

Lue myös: Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!

Fort Kochi viehättää

Jos haluat ayurveda-kokemuksen mutta myös muuta, kannattaa majoittua esimerkiksi Kochinin kaupungissa sijaitsevaan Kerala Palace -lomakeskukseen. Sielläkin pääsee irti hälystä.

Lomakeskus sijaitsee saarella, jolle pääsee vain hotellin omalla pikkuisella veneellä.

Kochinin vanhassa kaupungissa – Fort Kochi – on paljon viehättäviä pikkuliikkeitä ja kahviloita. Rannalla kalastajat kiskovat merestä saaliitaan vinssillä kiinalaisista kalastusverkoista.

Alue elää matkailusta, joten siellä kohtaa myös innokkaita kaupustelijoita ja kerjäläisiä.

Lue myös: Hongkong ja Macao yllättävät monin tavoin

Yöretkelle kanavalle veneellä

Kerala on kuuluisa backwaters-vesistöstään ja pienistä, mangrovemetsiköissä kulkevista kanavista. Backwaters on legendan mukaan syntynyt Vishnu-jumalan inkarnaation Parasuraman heittäessä sotakirveensä mereen. Iskun voimasta Keralan rikkonainen rantaviiva kohosi merestä.

Kanaville tehdään päiväretkiä kapeilla moottoriveneillä. Näen, miten ihmiset käyvät kanavissa pesulla sekä tiskaavat ja pyykkäävät.

Yhden yön asuntoveneristeilyt ovat suosittuja niin intialaisten kuin ulkomaistenkin matkailijoiden keskuudessa.

Asuntoveneet olivat alun perin rahtiveneitä. Miehistöille rakennetuista makuutiloista on kehitetty hyvinkin tasokkaita ilmastointeineen ja taulutelevisioineen.

Somatheram-konsernilla on omia asuntoveneitä, joista osa risteilee Kerala Palacen ympäristössä ainoina asuntoveneinä. Pääreiteillä nimittäin on parhaaseen sesonkiaikaan jopa tungosta.

Veneessä on yleensä kolmihenkinen miehistö. Hintaan kuuluu täysihoito. Kokki valmistaa ateriat laivan perällä sijaitsevassa keittiössä. Ne täydentävät elämyksen ikimuistoiseksi kokonaisuudeksi.

Lue myös: Tokioon kannattaa suunnata herkuttelemaan

Hyvä tietää Intiasta

Maa ja kieli:

● Intiassa asuu noin 1,25 miljardia ihmistä. 29 osavaltiota ovat hyvin erilaisia. Valtauskonto on hindulaisuus. Hindin lisäksi englanti on virallinen kieli. Aksentti voi aiheuttaa päänvaivaa.

Matkustaminen:

● Tarvitset viisumin. Lisätietoja: Indian Embassy

● Intiassa on hidasta liikkua autolla. Monet tiet ovat huonokuntoisia.

● Keralaan ei tarvita malarianesto-lääkitystä.

● Raiskausotsikoista huolimatta Intia on turvallinen myös yksin matkustavalle naiselle. Yöaikaan ei kuitenkaan kannata liikkua.

● Lue ennen matkaa ulkoministeriön matkustustiedote: Formin

Miten matkustaa:

● Lento Trivandrumiin alk. 609 € (Lufthansa + Jet Airways). 14 vuorokauden stressinhallinta- paketti Somatheeramin hoitolassa alk. 2 780 €, sadekaudella touko–syyskuussa alk. 2 170 €. Kerala Palace -lomakeskus kuuluu Somatheeram-konserniin: Somatheeram

Juttu on julkaistu alunperin Oma aika -lehdessä 12/2015.

Lue myös:

Himottaako lähteä Brasiliaan? Rosa Liksomin kiehtova bussimatka nostaa reissukuumeen

Pitkä viikonloppu kaukomailla? Lue matkagurun tärpit

5 erilaista rannikkoreittiä Etelä-Afrikassa

Temppelijuhlissa käytetyistä elefanteista pidetään hyvää huolta. Jokaisella elefantilla on oma hoitajansa, mahout.Intialaisten naisten värikkäät vaatteet hehkuvat auringossa. Keralassa valtaosa naisista pukeutuu perinteiseen sariin.Intian temppeli-juhlien koristelut muistuttavat meidän joulukoristeitamme. Juhlien aikaan koristellaan myös katuja.