Ilmainen lastenhoitaja

Omaterapeutti

Ilmainen lastenhoitaja

Tällä palstalla ratkaisukeskeinen terapeuttimme Eve Vaasmaa vastaa lukijoiden mieltä painaviin kysymyksiin.

JULKAISTU 26.8.2020 | TEKSTI Oma Aika

Kysymys:

Olenko vain ilmainen lastenhoitaja? Olen 69-vuotias eläkeläinen. Olen ollut ajoittain yksinäinen. Lapseni asuvat kaukana, eikä lapsenlapsia ole. Toimin seurakunnassa ja sieltä minulla on joitain ystäviä. Kotona ollessani olen kuitenkin yksin. Tutustuin taloyhtiön pihalla 8-vuotiaaseen naapurintyttöön.
Hän alkoi vähitellen tulla myös kotiini. Pelaamme pelejä ja piirtelemme. Viihdyin oikein hyvin tytön kanssa. Tosin välillä hän käyttäytyy kovasti pomotellen. Se tuntuu pahalta.

Nyt tyttö haluaisi olla luonani päivittäin jopa myöhäiseen iltaan. Yhteinen aikamme sopii hänen äidilleenkin, jos tyttö vain viihtyy. Ainoa, jonka hän kielsi, oli kirkon tapahtumaan meno yhdessä tytön kanssa.

Olen neuvoton, sillä en jaksaisi olla joka päivä tytön kanssa, vaikka meillä onkin mukavaa. Omia menojani väliin ja tuntuu, että minua käytetään hyväksi. Mitä teen? Varamummo-Leena

Terapeutin vastaus:

 

Hei Leena,

Olet varmasti tärkeä, turvallinen aikuinen tytölle. Hän saa sinulta aitoa läsnäoloa, jota lapsi kaipaa. Antoisan suhteen varjopuolena on rajattomuus. Lapsihan ei ymmärrä edes ajatella, että yhdessäolonne voisi tuntu sinusta raskaalta.

Tarvitset tietenkin myös omaa tekemistä sekä omassa tahdissa tapahtuvia tapaamisia ja aikuisseuraa.

Et kerro, oletko yrittänyt keskustella tytön tai hänen äitinsä kanssa asiasta, ja miten siihen on reagoitu. Suosittelen kirjoittamaan toiveesi paperille. Mieti tarkkaan, paljonko haluat sitoutua olemaan tytön kanssa ja milloin. Muista huomioida myös muut mahdolliset menosi. Kun saat tarpeesi ja toiveesi hahmotettua, laadi ehdotus, joka on toimiva itsesi kannalta.

Keskustele ensin tytön äidin kanssa. Kerro, kuinka paljon pidät tytöstä ja hänen seurastaan. Kerro myös tarvitsevasi omaa aikaa, ja ettet voi vastata tytöstä niin pitkiä aikoja kerrallaan. Painota äidille, että on hänen vastuullaan pitää huolta sovituista ajoista ja yhdessäolon tavoista.

Sen jälkeen voit keskustella tytön kanssa. Korosta pitäväsi hänestä ja haluavasi viettää jatkossakin aikaa hänen kanssaan, mutta että tarvitset myös omaa aikaa ja harrastuksia. Voit myös sanoa tytölle, että kummankin teistä on tärkeätä viettää aikaansa myös oman ikäisten kanssa. Kerro sopineesi uudesta järjestelystä hänen äitinsä kanssa. Tämä vaatii sinulta hieman jämäkkyyttä, mutta se on ainoa tapa saada tällaisiin tilanteisiin ryhtiä.

Tytön kanssa on hyvä puhua myös pomottamisesta. Se ei ole soveliasta ainakaan kyläillessä. Voisitte yhdessä keskustella, minkälaiset säännöt pätevät sinun luonasi.

Uskon, että saatte tilanteen kuntoon ja molemmat sopivan annoksen yhteyttä. Tytöllekin avautuu mahdollisuus olla enemmän kavereiden kanssa ja puuhata lasten omia asioita.

Oikein aurinkoista kevättä sinulle ja mukavia hetkiä valoisiin päiviin.

 

Lue muita Even vastauksia lukijoiden kysymyksiin täältä.

KYSY EVELTÄ
Oma Aika -lehti
Ilmalankatu 2c
00240 Helsinki

tai

eve.vaasmaa@exento.fi