Ikä tuo lisää ihokarvoja

Terveys

Ikä tuo lisää ihokarvoja

Vaihdevuosi-iässä hormonimuutokset villiinnyttävät naisten karvat kasvuun.

JULKAISTU 2.12.2020 | TEKSTI Anu Vallinkoski

Ylähuulen päälle ja leukaan on ilmaantunut muutamia tummia karvoja. Muutenkin karvoitus tuntuu lisääntyneen ja muuttuneen entistä paksummaksi ja tummemmaksi. Tällaisia huomioita moni keski-ikäinen nainen tekee peilistä kuvajaistaan katsellessaan.

”Vaihdevuosi-ikäisistä naisista­ valtaosalle, ainakin yhdeksälle kymmenestä, alkaa tulla karvoitusta suun ympärille. Se on ihan tavallista”, ­CIDESCO-kosmetologi SKY Anne Lohiniva sanoo lähes 30 vuoden kokemuksella.

Hormonitasapainon muuttuminen vaihdevuosi-iässä lisää karvoitusta. Naishormoni estrogeenin tuotanto munasarjoissa alkaa hiipua jo ennen kuukautisten lakkaamista. Mieshormoneja eli androgeeneja naisen keho sen sijaan tuottaa edelleen vaihdevuosien jälkeenkin. Niiden määrä ei varsinaisesti lisäänny, mutta suhteessa estrogeeniin niiden osuus kasvaa. Miehisiä piirteitä ylläpitävät androgeenit, esimerkiksi testosteroni, pääsevät niskan päälle.

Mieshormoneja syntyy muun muassa munasarjoissa, lisämunuaisissa ja ihossa.

Hieman ristiriitaista on, että joillakin naisilla karvoitus vähenee iän myötä niillä alueilla, joilla karvaa on kasvanut aiemminkin, esimerkiksi sääristä. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä.

Jo ennen vaihdevuosia ylipaino voi horjuttaa hormonitasapainoa.

”Osa estrogeenista muuttuu testosteroniksi rasvakudoksessa. Mitä enemmän rasvakudosta on, sitä suurempi osa estrogeenista muuttuu mieshormoniksi”, naisten karvankasvua tutkinut naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri ja dosentti Laure Morin-Papunen Oulun yliopistollisesta sairaalasta selittää.

Painonhallinnalla karvat kuriin

Karvankasvu on hyvin yksilöllistä. Karvoituksen määrän ja laadun sanelee paljolti perimä. Karvaisten äitien tyttäretkin ovat monesti tavallista karvaisempia.

Joskus lisääntymisikäisten naisten liikakarvoituksen syynä on hormonihäiriö, joista tavallisin on monirakkulainen munasarjaoireyhtymä PCOS.

”Vaiva tahtoo yleensä vain pahentua iän karttuessa. Nuorilla naisilla liiallista karvankasvua voi vähentää lääkkeillä, esimerkiksi ehkäisypillereillä. Vaihdevuosi-ikäisille tai vanhemmille vastaavaa hoitoa ei voi käyttää”, Morin-Papunen sanoo.

Äkkiseltään voisi ajatella, että vaihdevuosien aikaan hormonikorvaushoito estrogeeneineen voisi hillitä karvojen kasvua. Lääkärin mukaan aiheesta ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä.

”Vaikutus voi olla päinvastainenkin, sillä rasvakudoksessa osa estrogeenista muuntuu testosteroniksi. Vaihdevuosien aikaan naisille alkaa kertyä rasvaakin aiempaa helpommin”, Morin-Papunen huomauttaa.

Hänen mukaansa painonhallinta olisi yksi hyvä keino hillitä karvoituksen lisääntymistä.

”Jos haluaa ehkäistä ennalta, pitäisi pysyä hoikkana. Kerran tulleet karvat eivät enää lähde pois, vaikka laihtuisikin”, hän lisää.

Joskus äkillinen karvoituksen lisään­tyminen voi olla merkki vakavasta sairaudesta.

”Jos karvoitus voimistuu parin kuukauden kuluessa selvästi ja tulee muitakin oireita, kuten häpykielen eli klitoriksen kasvua ja rintojen surkastumista, voi kyse olla pahanlaatuisesta kasvaimesta munasarjoissa tai lisämunuaisessa. Tällaiset kasvaimet ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia”, Morin-Papunen sanoo.

 

Liikakarvaisuus voi masentaa

Viime aikoina julkisuudessa on nähty myös puheenvuoroja karvojen puolesta. Karva-aktiivit ovat esitelleet sosiaalisessa mediassa vapaana hulmuavia sääri- ja kainalokarvojaan.

Omaa kauneushoitolaa pitävä Anne Lohiniva ei ole työssään tällaiseen ilmiöön törmännyt.

”Melkein joka hoidossa poistamme karvoja jostain päin. Enää karvanpoisto ei ole semmoinen tabu kuin ennen. Aiemmin ihmiset nyppivät salaa vessassa karvojaan. Nyt kosmetologi voi kysyä uudeltakin asiakkaalta tämän hätkähtämättä, otetaanko huulikarvatkin pois”, hän selittää.

Morin-Papusen vastaanotolla käy paljon omista karvoistaan huolestuneita naisia.

”Joskus asiakasta stressaa pari karvaa, joita minun pitää suurennuslasilla etsiä. Ulkonäköpaineet ovat nykyään kovia, eikä somemaailma ainakaan auta asiaa”, hän huomauttaa.

Karvojen vaikutuksesta naisten hyvinvointiin on myös tutkimustietoa. Erään tutkimuksen mukaan monirakkulaisen munasarjaoireyhtymä- ja liikakarvoitusdiagnoosin saaneilla silla oli verrokkiryhmään nähden kaksi kertaa enemmän masennusta ja ahdistusoireita.

Hoitokeinoja rajatusti

Lääketieteellä ei ole tarjota vaihdevuosi-ikäisten tai vanhempien naisten karvoituksen vähentämiseksi juurikaan hoitokeinoja.

”Kasvojen karvoitusta voi koettaa hoitaa eflortiinipitoisella voiteella. Voide vähentää mieshormonin vaikutusta iholla ja vähitellen rauhoittaa karvankasvua. Lääke soveltuu vain kasvojen karvojen hoitoon. Kaikille hoito ei tepsi”, Morin-Papunen kertoo.

Paikallishoitoon tarkoitettu voide on reseptilääke. Se on melko kallista ja voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Muita lääkärin suosittelemia keinoja ovat mekaaniset karvanpoistotavat kuten vahaus ja sokerointi, joissa karvat revitään ihosta juurineen. Samoin karvatupen tuhoavat laser- ja valoimpulssihoidot ovat lääkärin mukaan tehokkaita vähentämään karvoitusta etenkin kasvojen alueella.

”Moni nainen kuitenkin elää karvoineen päivineen onnellista elämää. Jos muu elämä on kunnossa, eivät karvat yleensä haittaa”, Morin-Papunen päättää.

Lue myös: Helpotusta vaihdevuosiin