”Ikä opettaa käsittelemään kehon pulmia”

Ilmiöt

”Ikä opettaa käsittelemään kehon pulmia”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

”Ikä opettaa käsittelemään kehon pulmia”

Oma Aika haastatteli kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia kilpatanssijoita Sirpa Suutari-Jääsköä ja Jukka Haapalaista Lontoossa. Pian viisikymppiset tanssijat pitävät huolta kehostaan mm. kuntosalilla ja joogalla.

Anna-Liisa Hämäläinen teksti Kirsi-Marja Savola kuva

Kun Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen kävelevät vaikka kadulla ja puistokäytävällä, näkee heti, että nämä kaksi ovat jotain muuta kuin tavallisia tallaajia. Kaksi tanssijaa kantaa itsensä uljaasti.

Sirpa kulkee hiekkakäytävää korkeakorkoisissa puukengissä sulavasti, ilman pienintäkään arvelua. Näin se voi sujua ihmiseltä, joka on liikkunut tuhansia tunteja kolmen tuuman (7,5 sentin) tanssikengissä. He istuvatkin aristokraattisesti.

Sirpa kuitenkin sanoo, että tanssijalle ominainen keskivartalon kannatus lysähtää kyllä, jos sitä ei harjoita.

Jukka: ”En enää sählää”

Tanssijan kilpaura päättyy vääjäämättä alle nelikymppisenä. Ikääntyessä ihmisen liikedynamiikka hidastuu. Nivelet, nikamat ja lihakset eivät ole yhtä joustavia kuin nuorena. Mutta tilalle tulee syvyyttä ja ilmaisuvoimaa.

Miten oman kehon vanhenemiseen suhtautuu, kun se on ollut ja on yhä työväline?

Jukka ei ole huomannut juuri muuta muutosta kuin että palautuminen saattaa kestää kauemmin kuin nuorempana. Solmuja taas oli enemmän aikaisemmin, kun ei ollut varma mitä haluaa.

”Suurin iän tuoma helpotus on se, että oppii käsittelemään pulmatilanteita. Olemaan taloudellinen omalle vartalolleen eikä sählää.”

Sirpa: ”Olen kriittinen fyysisyyttäni kohtaan”

Sirpa huokaa vieressä elegantin Aubaine-ravintolan sohvalla. Hän sanoo, että Jukka on täydellinen tanssiurheilija, jolla on helppo ja mutkaton vartalo huoltaa.

”Ehkä naisten juttu, mutta olen kriittinen fyysisyyttäni kohtaan. Jukka on armollisempi ja on myös yrittänyt selittää asiaa mulle. Pitää antaa keholle mahdollisuus ymmärtää, että sieltä löytyy jotakin uutta, joka on tärkeää tässä iässä.”

Lontoossa Sirpa ja Jukka kävelevät ja pyöräilevät sekä pelaavat joskus sulkapalloa lähellä kotiaan sijaitsevassa Jukka treenaa kuntosalilla, Sirpa joogaa ja tutkii kehollista ilmaisua.