Ihana päivä Riiassa – 5 vinkkiä

LähikohteetMatkat

Ihana päivä Riiassa – 5 vinkkiä

Latvian pääkaupunki Riika on mielenkiintoinen vierailukohde niin arkkitehtuurin ystävälle, ostosmatkailijalle kuin sille, joka haluaa istua rennosti pubin tai kahvilan terassilla. Tänä kesänä Riikaan pääsee myös Silja Serenaden kyydissä päiväristeilyllä. Tässä vinkit päiväretkeilijälle.

JULKAISTU 13.7.2020 | TEKSTI Leena Filpus

1) Jokilaivaristeilyllä Riian parhaat palat sammakkoperspektiivistä

Riika

Noin tunnin mittainen risteily Riian kanavassa ja Väinä- eli Daugava-joella on elämys vehreine puistonäkymineen. Vapaudenpatsaan kupeesta lähtevät jokilaivat lipuvat rauhallisesti niin Latvian Kansallisteatterin, Oopperan kuin Keskustorinkin ohi. Jugend-tyylisellä, vuonna 1907 rakennetulla Darling-jokiristeilijällä matka on erityisen hieno.

Risteily noin 1 tunti, kello 10–19, 20–30 minuutin välein, 10–15 e. rigabycnal.lv

 

2) Riika ja vanhan kaupungin ja Jugend-keskustan arkkitehtuurin helmet

Riian kanava erottaa kaupungin kaksi puolta. Upea, keskiaikainen vanhakaupunki ja Tuomiokirkko, Raatihuoneentori, Mustapäiden talo ja kaupungin pienet, tunnelmalliset kujat ovat elämys vertaansa vailla. Sen vastapainoksi kannattaa ylittää kanava ja tutustua Riian uuteen keskustaan. Toinen toistaan upeammat jugend-tyylin rakennukset ovat jo itsessään matkan arvoisia. Käy ainakin Elizabetes ja Alberta-kaduilla.

latvia.travel

 

3) Perinteistä ja modernia käsityötaidetta kakkukahvien kera

Vanhan kaupungin pikku putiikeissa on mukavia tuliaisia, kuten meripihkakoruja ja kaikkea mahdollista mukeista pyyhkeisiin Riian symbolin, Mustan kissan -kuvalla varustettuna. Modernimman käsityötaiteen ystävä löytää paikallisten taidekäsityöläisten tuotteita jugend-keskustan putiikeista, joista suosituimpia ovat Riija (Tērbatas iela 6/8) sekä sitä vastapäätä oleva Mūsmāja (Kalēju 7). Ostosten jälkeen on mukava istahtaa herkullisten kakkujen äärelle Riijan vieressä olevaan Kūkotava-kahvilaan (Tērbatas iela 12-1).

Lisätietoja: riija.lv, kukotava.eu, Facebook.com/musmajavecriga

4) Artesaanipanimoista olutkulttuurin uusimmat virtaukset ja elävää musiikkia

Riika

Riika ei jätä oluen ystävää janoiseksi, eikä vaihtoehtokulttuurista kiinnostunut vaille elämyksiä. Erityisen mielenkiintoisia ovat pienpanimoiden tuotteet. Tutustu esimerkiksi Labietis-panimo-pubiin (Astrīda briāna iela 9a-2) sekä Alus Muiža’an (Gertrūdes 45). Samasta korttelista Labietis-panimon kanssa löytyy myös jännittäviä pikku ravintoloita ja elävän musiikin klubeja. Huikea Fon Stricka -villa on suosittu vaihtoehtokulttuurin keskus. Kulttuuria, ravintoloita ja pubeja myös muutaman korttelin päässä Tallinas ielas kvartāls (Miera iela 34).

labietis.lv, Facebook: AlusMuiza, fonstrickavilla.lv

5) Keskustorilla ja markkinoilla on autenttinen tunnelma

Riian kuuluisa Keskustori (Nēģu iela 7) sijaitsee rautatieaseman kupeessa, ensimmäisen maailmansodan aikaisissa Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalleissa. Jokainen valtava halli on erikoistunut tiettyihin elintarvikkeisiin kalasta lihaan ja maitotuotteisiin. Hallien vieressä, ulkotiloissa löytyy kaikkea mahdollista kukista ja rintaliiveihin. Pientuottajien uutuuksiin tutustuu parhaiten noin 5 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevilla Kalnciems-kadun (Kalnciema iela 35) markkinoilla lauantaisin. Samalla pääsee ihailemaan kauniita puutalokortteleita.

rct.lv, kalnciemaiela.lv

 

6) Bonus: Taksilla puuhuvila-paratiisi Jūrmalaan

Jūrmalan kaupunki noin 20 kilometrin päässä Riiasta on tunnettu etenkin 26 kilometrin pituisesta hiekkarannasta, mutta kylpyläkaupungissa on myös 4 000 toinen toistaan upeampaa villaa, puuhuvilaa. Jos aikaa on runsaammin, Jūrmalaan voi matkustaa junalla (noin 2 e) Riiasta puolessa tunnissa, mutta pikavisiitillä on paras turvautua taksiin (noin 20 e).

jurmala.lv

 

Miten perille Riikaan?

– TallinkSiljan Silja Serenade tekee päiväristeilyjä Riikaan 29.8.2020 asti. Maissaoloaika 5 tuntia.

– Air Baltic ja Finnair lentävät Riikaan päivittäin. Lentoaika 1 tunti.

– Omalla autolla Riika on helppo tavoittaa Tallinnan kautta. Matka Tallinnasta Riikaan noin 300 km.

– Tallinnasta Riikaan on useita bussivuoroja päivittäin. Matka kestää reilut 4 tuntia, noin 20 e. luxexpress.eu

 

Lähde: Riian vinkit antoi latvialainen, suomea puhuva opas Arnis Pooks. Viiden tunnin Riikan ja Jurmalan -opastus matkoineen 30 e/henki, kun ryhmässä on vähintään 8 henkeä. riga.fi

Lue myös: ”Aurinkoisella Ahvenanmaalla olet kuin ulkomailla”