Hyvä paha maito

RavintoTerveys

Hyvä paha maito

Maitotölkki löytyy monesta jääkaapista, mutta yhä useampi valitsee sen tilalle vegaanisen vaihtoehdon. Onko maito sittenkään niin terveellistä kuin on ajateltu?

JULKAISTU 1.6.2020 | TEKSTI Sami Takala | KUVAT Adobe

Jokaisella suomalaisella on mielipide maidosta. Maitoa on juotu vauvasta asti, ja sen ilosanomaa on maitotyttö jakanut kouluissa 1970-luvulta.

Ei ehkä ole yllättävää, että meijeriyhtiö Valion runsaan kymmenen vuoden takaisessa kyselyssä yli puolet vastaajista nimesi Suomen kansallisjuomaksi juuri maidon. Maito ohitti siten jopa kahvin ja Koskenkorvan viinan, suomalaisten muut suosikkijuomat.

Maidon terveyshyödyt on iskostettu kaikkien mieleen. Maidosta saa tärkeää proteiinia, kalsiumia, jodia ja lukuisia vitamiineja. Kunnon ihmisen juoma siis. Kansalliset ravitsemussuositukset kehottavatkin nauttiman päivittäin 5–6 desiä nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa.

Ja näyttää maito myös maistuvan. Esimerkiksi vuonna 2015 joimme maitoa eniten maailmassa henkeä kohden. Toissa vuonna suomalainen kulutti sitä noin 107 litraa.

Miksi maito maistuu?

Maito on aina kuulunut suomalaiseen ruokavalioon, koska maatalousvaltaisessa maassa karjatalous on ollut luonnollinen tapa tuottaa ravintoa, sanoo valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

– Maito on osa ruokakulttuuriamme samalla tavalla kuin hapankaali tai oliiviöljy jossain muualla. Ei Suomi ole esimerkiksi oliiviöljyn tuottajamaa. Suomessa käytetään rypsiöljyä, jota ei kukaan Italiassa käytä.

Tämä selittää osaltaan myös sitä, miksi viini ei ole Suomessa tavallinen arkiruokajuoma samalla tavalla kuin Etelä- ja Keski-Euroopassa.

– Viinintuottajamaissa viiniä on aina ollut saatavilla, ja se on ollut halpaa.

Maito on suomalaisten viini.

Maitomuutos käynnissä

Maidon kulutus on kuitenkin ollut jo vuosikymmeniä laskussa, ja esimerkiksi lypsylehmien määrä on vähentynyt 1960-luvun runsaasta miljoonasta nykyiseen alle 300 000:een.

Kuluttajan näkökulmasta syitä on useita. Kasvisruokavalio on nosteessa, ja kauppojen hyllyille on ilmestynyt valtavasti erilaisia kasvimaitotuotteita. Osa kyseenalaistaa maidon terveyshyödyt, toiset taas suosivat vegaanisia vaihtoehtoja ilmastovaikutusten takia. Myös eläinten oikeudet mietityttävät.

Mutta miten on: onko maito hyvä vai paha juoma?

Kokosimme maitoa koskevia väittämiä. Niihin vastaavat professori Mikael Fogelholm, elintarviketieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen Vegaaniliitosta, eläinoikeusjärjestö Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs ja Maitoyrittäjien toiminnanjohtaja Henna Mero. Lue mielenkiintoiset väittämät painetusta Oma Aika -lehdestä!

 

Lue muita kiinnostavia Oma Aika -sivuston ravinto/ hyvinvointi -juttuja tästä linkistä