Hurmaava Helsingin saaristo

LähikohteetMatkat

Hurmaava Helsingin saaristo

Helsingin edustan saaret ovat täydellisiä kesäretkikohteita ja niihin pääsee kätevästi lautalla Kauppatorilta. Poimi tästä parhaat vinkit neljään saareen.

JULKAISTU 7.7.2020 | TEKSTI Jenni Uusilehto | KUVAT Hanna Linnakko

Helsingin saaret:

Luonnon rauhaa Vallisaaressa

Vanhojen lehmusmetsien ja villiintyneiden kukkaniittyjen keskellä kävellessä on vaikea uskoa olevansa vain 20 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin keskustasta. Keskeisestä sijainnista muistuttaa mäennyppylän takaa lipuva laivan masto. Valtavat risteilyalukset kulkevat ohi vain parinkymmenen metrin päästä rantakallioista.

Vuonna 2016 yleisölle avattu Vallisaari on Helsingin saarista omaa luokkaansa. Suomenlinnan kyljessä sijaitseva entinen sotilassaari oli vuosikymmeniä luonnontilassa, mikä on mahdollistanut luonnon kehittymisen nykyiseen tilaansa.

Saaressa kasvaa yli 400 kasvilajia. Se on poikkeuksellisen runsas määrä niin pienelle alueelle. Lisäksi Vallisaaressa asustaa viisi rauhoitettua lepakkolajia ja noin tuhat perhoslajia, joista yli sata on harvinaisia tai uhanalaisia.

Pysyttele polulla

Saaressa kulkeminen on sallittu vain merkityillä reiteillä, sillä saaren ainutlaatuinen luonto on herkkä kulumiselle. Eteläosa on toistaiseksi kokonaan suljettu, koska siellä on vaarallisia rakenteita.

Paras paikka laivojen ihmettelyyn on saaren länsireunalla sijaitseva näköalapaikka, lempinimeltään Pohjolan Gibraltar. Huikeimmat merimaisemat löytyvät etelämmästä, Aleksanterinpatterilta.

Keskellä saarta sijaitsevan satumaisen metsälammen ranta on yksi saaren parhaista eväspaikoista. Keskiajalla Vallisaarta kutsuttiin Lampisaareksi, sillä merenkulkijat pysähtyivät saareen hakemaan sen lammista juomavettä.

Aleksanterin kierrokselta Kuninkaansaarelle

Vallisaaressa kulkee kaksi merkittyä kävelykierrosta: Aleksanterin kierros (3 km) ja viereiseen saareen keskittyvä Kuninkaansaaren kierros (2,5 km). Jos puhtia riittää, kannattaa kiertää molemmat.

Metsäisessä Kuninkaansaaressa on samaa henkeä kuin pääsaaressa, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kuninkaansaaren itäpuolella ihastuttavassa hiekkapoukamassa sijaitsee saarten ainoa, joskin epävirallinen, uimapaikka.

Jos nälkä yllättää, pysähdy kierrosten risteyskohdassa sijaitsevaan Jäätelökahvila Pajaan. Sympaattisessa kahvilassa on tarjolla muun muassa pyttipannua, muurinpohjalettuja ja käsintehtyä jäätelöä. Eksoottisesta jäätelövalikoimasta löytyy muun muassa lonkerosorbetti. Paikan kahvit paahdetaan Lauttasaaressa, nimikko-oluet valmistetaan Tuusulassa ja jäätelöt Kruununhaassa.

“Saarelle kaikki pitää kuljettaa meriteitse, eikä resursseja kannata tuhlata kuin parhaaseen laatuun”, kertoo paikan omistaja Mika Miettunen.

Vallisaari, vallisaari.fi
Jäätelökahvila Paja, facebook.com/
jaatelokahvilapaja
Woop Coffee, facebook.com/woopcoffee

Taidetta ja historiaa Suomenlinnassa

Kivenheiton päässä Vallisaaresta sijaitseva Suomenlinna on yksi Helsingin suosituimmista turistikohteista, mutta myös 800 helsinkiläisen koti. Saaresta löytyy oma ala-aste, päiväkoti, kirjasto ja kauppa. Liikenteen melua ei kuulu, sillä autolla liikkumista saarella ei sallita kuin huoltotehtävissä.

Kulku lauttarannasta Suomenlinnaan käy Rantakasarmin pyöreän holvikäytävän kautta.

Saari sopii erinomaisesti piknikretkikohteeksi, mutta ei huolta, jos eväät jäivät kotiin. Saaressa on lukuisia ravintoloita, joihin kannattaa poiketa jo pelkästään upeiden historiallisten puitteiden takia. Runsaita salaatteja, päivittäin vaihtuvaa lounasta ja à la carte -annoksia tarjoilee Viaporin Deli ja Café päälaiturin vieressä Rantakasarmissa.

Jos etsit paikkaa leivoskahveille, suuntaa lähistöllä sijaitsevaan keltaiseen puutaloon, viime vuonna avattuun Cafe Siloon. Korvapuustit, voisilmäpullat ja kakut leivotaan kahvilan omassa leipomossa. Kahvittelun lomassa voi shoppailla Hyvinkäällä käsityönä valmistettua Tuias-keramiikkaa.

Kurkistus aateliston elämään

Historiannälkäiselle Suomenlinnasta löytyy koluttavaa koko päivän edestä. Jos on aikaa vain yhteen museoon, ota suunnaksi Susisaari ja Ehrensvärd-museo. Museo toimii linnoituksen perustaja August Ehrensvärdin entisessä kodissa.

Toinen toistaan loistokkaammat huoneet muotokuvineen, rokokoo-huonekaluineen ja öljyvärimaalauksineen henkivät aateliston hulppeasta elämästä 1700-luvulla. Uskaliaimmat voivat kurkistaa talon kellariin, joka toimi salaseuran kokoontumispaikkana. Pelottava pyöveli kirveineen piti huolen, ettei seuran asioista puhuttu ulkopuolisille.

Taidekäsityöläisten keskittymä

Suomenlinnassa asuu ja työskentelee paljon taidekäsityöläisiä. Idyllinen ympäristö, merimaisemat ja historian havina ovat luoneet kautta aikojen inspiroivan ilmapiirin taiteen tekemiselle. Susisaaren keskellä sijaitseva Keramiikkatyöhuone Pot Viapori on toiminut keraamikkojen työskentelytilana vuodesta 1972.

Työhuoneen yhteydessä on myytävänä keramiikkataidetta, käyttöesineitä ja edullisempaa kakkoslaatua kotiin vietäväksi.
Keraamikko Johanna Ojasen yksinkertaiset kupit ja lautaset ilahduttavat värikkyydellään. Ojanen on työskennellyt Suomenlinnassa vuodesta 2001 asti. Ensin työmatkat taittuivat lautalla, kunnes kuusi vuotta sitten hän muutti saareen asumaan.

“Suomenlinna on ihan erilainen kuin muu Helsinki – kuin maalla olisi. Jos en olisi löytänyt tätä paikkaa, en usko, että olisin jäänyt Helsinkiin”, Ojanen sanoo.

Keramiikkahuoneen läheisyydestä löytyy lisää vierailun arvoisia paikkoja: Lasistudio Hytti ja taiteilija Esa Toivasen työhuone.

Paikallisia käsitöitä myy läheinen Viaporin taidekäsityöläisten kesäkauppa b34. Sympaattiseen keltaiseen puutaloon kannattaa poiketa ihastelemaan ainakin Saara Korpin kekseliäitä konjakkilaseja ja Tiina Tarvasen keraamisia maljakoita, jotka toimivat myös kynttilänjalkana.

Varmista netistä, miten taidekäsityöläisten työhuoneet ja kaupat ovat tänä kesänä avoinna.

Viaporin Deli ja Café viaporindeli.fi
Cafe Silo, silo.fi
Ehrensvärdin museo, suomenlinna.fi
Keramiikkatyöhuone Pot Viapori, potviapori.fi
Lasistudio Hytti, annaschroderus.fi
Esa Toivasen työhuone, etsuomenlinna.fi
Viaporin Taidekäsityöläisten kesäkauppa b34, facebook.com/viaporintaidekasityolaiset

Sympaattinen Lonna

Suomenlinnan edustalla sijaitseva pikkuruinen Lonnan saari on sympaattinen vierailukohde. Saari on vain 150 metriä leveä ja sen kiertää ympäri viidessä minuutissa. Silti saarelle on syytä tehdä pidempi visiitti.

Yksi Lonnan vetonauloista on vuonna 2017 avattu yleinen sauna. Arkkitehtuurisesti kiinnostava hirsirunkoinen saunarakennus tuo saarelle modernin tuulahduksen, sillä saaren muut rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta.

Sauna lämpiää kertalämmitteisellä puukiukaalla ja sieltä löytyvät omat puolensa miehille ja naisille. Yhtä hulppeaa paikkaa saunomiselle saa etsiä. Sauna on rakennettu aivan veden rajaan ja lauteilta avautuu upeat näköalat merelle. Saunavuoro kannattaa varata etukäteen netistä.

Huikopalaa, musiikkia ja demagnetointia

Saunomisen jälkeen huikopalaa tarjoilee Lonnan oma vohvelibaari. Vohveleita on saatavilla sekä suolaisella että makealla täytteellä.

Saaren varsinainen ravintola sijaitsee vohvelibaarin yläkerrassa. Rennon tyylikkäässä ravintolassa on tarjolla saaristolaisruokaa modernilla otteella. Viimeisen päälle mietityt annokset hivelevät niin makunystyröitä kuin esteetikon silmää. Ravintolan ruokalista elää sesongin ja saatavuuden mukaan. Raaka-aineet ovat pääosin lähiruokaa ja luomua.

Helsingin saaret

Luomu- ja lähiruokaa suosiva Lonnan ravintola tarjoilee saaristolaisruokaa modernilla otteella.

Ravintolan yhteydessä toimii kaikille avoin demagnetointimuseo, jossa voi tutustua saaren historiaan laivojen magneettisuuden poistoasemana. Asema oli kovassa käytössä toisen maailmansodan aikaan, kun Neuvostoliitto käytti herätemiinoja Suomenlahdella. Magneettisuuden poisto laivoista esti miinojen räjähtämisen.

Lonnassa vierailu kannattaa ajoittaa johonkin saaren monista tapahtumista, mutta koronasta johtuen monet tapahtumat ja esimerkiksi kesäkonsertit on peruttu. Ajankohtaisin tieto tapahtumista löytyy Lonnan verkkosivuilta.
Lonna, lonna.fi

Seikkailijan Isosaari

Lauttamatkalla Isosaareen tuntuu kuin olisi lähdössä pidemmällekin merimatkalle. M/s Isosaari on yksi Suomen suurimmista saaristoristeilijöistä. Aiemmin Turun ja Utön välillä kulkeneeseen 40 metriä pitkään rauta-alukseen mahtuu lähes 300 matkustajaa.

Helsingin ulkosaaristossa sijaitsevan Isosaaren visiittiin kannattaa suosiolla varata kokonainen päivä. Lauttamatka saareen kestää 40 minuuttia ja saari on nimensä mukaisesti iso: pinta-alaa on 76 hehtaaria.

Kuten moni muukin Helsingin nykyisistä ulkoilusaarista, myös Isosaari on toiminut aiemmin sotilassaarena. Saaressa on yhä aidattuja sotilasalueita, joille kulku on kielletty. Monia mielenkiintoisia paikkoja pääsee kuitenkin tutkimaan lähemmin.

Yö saaristoristeilijällä

Saaren eteläosassa sijaitsevat 1910-luvulla rakennetut kasematit eli tykistöasemat ovat suurelta osin luonnon valtaamia ja sopivat hyvin pienimuotoiselle tutkimusretkelle. Osaan kasemateista pääsee piipahtamaan sisälläkin – jos uskaltaa. Hämärät betonikäytävät eivät varsinaisesti kutsu luokseen.

Muista pakata mukaan uikkarit ja pyyhe, sillä Isosaaressa vierailijat saunovat ilmaiseksi 1940-luvulla rakennetussa yleisösauna Haapalassa. Koronatilanteen vuoksi sauna on jutun kirjoitushetkellä suljettu, mutta seuraa tilannetta Isosaaren verkkosivuilta. Lisäksi saarelta löytyy kaksi tilaussaunaa, oma golf-rata ja kaksi ravintolaa. Mikä parasta, golfaamaan pitäisi päästä myös tänä kesänä.

Lauttarannan läheisyydessä oleva Upseerikerho on rento ruokapaikka, jonka terassilla kelpaa istuskella merimaisemaa ihastellen. Isompaan nälkään sopii saaren sisäosassa sijaitsevan Rikaman salin saaristolaisbuffet.

Jos tuntuu, että saaren koluamiseen ei päivä riitä, saarella voi myös yöpyä omassa veneessä tai teltassa merkityllä leirintäalueella. Taatusti omaperäisin majoituspaikka on M/s Isosaari. Laiva jää viimeisen vuoron päätteeksi saareen ja toimii hotellilaivana. Varmista palvelut etukäteen verkosta.

Upseerikerho, theronbistro.fi/upseerikerho
Rikaman Sali, theronbistro.fi/rikaman-sali
Isosaari, visitisosaari.fi
Hotellilaiva, hotellilaivaisosaari.fi

Lue myös: Helsinki kesällä – 8 vinkkiä kesäiseen Helsinkiin