Hunaja tepsii tulehduksiin

Hyvinvointi

Hunaja tepsii tulehduksiin

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Hunaja tepsii tulehduksiin

Hunaja on luonnon oma ihmeaine. Se ehkäisee flunssaa ja jopa sen jälkitauteja, mutta tepsii myös pieniin haavoihin ja kuivaan ihoon.

TEKSTI JAANA KIVIPELTO-TULKKI

Kuva Fotolia

1. Ehkäisee flunssaa

Hunajalla on bakteereja tappava ja tulehdusta vähentävä vaikutus. Se perustuu muun muassa kasvien mesien sisältämiin fenoliyhdisteisiin ja vitamiineihin, hunajan alhaiseen happamuuteen ja siihen, että hunaja imee nestettä.

Ota joka aamu reilu teelusikallinen hunajaa ja anna vaikuttaa hetken nielussa. Älä juo heti mitään. Jos olet siitepölyallerginen, ole aluksi varovainen, sillä hunajan sisältämät siitepölyt voivat aiheuttaa oireita. Hunajaa on testattu myös siitepölyallergian siedätyshoidossa.

2. Lievittää yskää

Hunaja auttaa yskään. Ota 1–2 teelusikallista hunajaa ennen nukkumaanmenoa. Etenkin pienillä lapsilla hunaja on tutkimusten mukaan akuutissa yskässä yskänlääkkeitä tehokkaampi olon helpottaja. Hunajaa saa antaa kuitenkin vain yli 1-vuotiaille botuliini-ruokamyrkytysriskin takia.

3.Torppaa jälkitauteja

Jos sairastut flunssaan, käytä hunajaa. Suomalaistutkimuksessa on saatu alustavia tuloksia siitä, että hunajan käyttäminen flunssan aikana vähentäisi pneumokokki-bakteerin aiheuttamia jälkitauteja, kuten poskiontelotulehdusta ja pienten lasten korvatulehdusta.

4. Parantaa haavoja

Hunaja hoitaa haavoja, ja toimii etenkin kotioloissa pienten palovammojen hoidossa. Sivele palovammalle hunajaa ja peitä puhtaalla siteellä tai riittävän suurella laastarilla. Markkinoilla on myös hunajaa sisältäviä haavanhoitovalmisteita.

5. Apua kuivalle iholle

Hunaja ravitsee kuivaa ihoa. Sivele hunajaa kuivalle iholle ennen saunaa. Hunaja imeytyy ihoon löylyn lämmössä ja hoitaa sitä.

Jotkut ovat saaneet hunajasta apua myös akneen.

ASIANTUNTIJANA TUTKIJA, FT ANNELI SALONEN ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON LUONNONAINETUTKIMUKSEN LABORATORIOSTA.

LÄHDE: MARI KOISTINEN: HUNAJA: LUONNON OMA MAKEUTTAJA. PAASILINNA, 2015.

OMA AIKA 12/2015